Nic tak nie rozgrzewa zimową porą jak porcja pysznej zupy. Ja postawiłam na krupnik, żeby zupa nie była nudna dodałam do niej pieczarek, paprykę i przede wszystkim zamieniłam kaszę na gryczaną. Efekt godzien powtórzenia, bo zupa wyszła bardzo pyszna 🙂 A co najważniejsze robi się ją bardzo szybko i jest bardzo sycąca. Mam nadzieję, że Wy też skusicie się na miseczkę takiej zupki 🙂
Składniki:
- bulion 1,5l,
 - ziele angielskie 2,
 - 2 liście laurowe,
 - pieprz ziarnisty,
 - kasza gryczana 100g,
 - 4 ziemniaki,
 - 1 marchewka,
 - 1 mała pietruszka,
 - 1/2 czerwonej papryki,
 - 10 pieczarek,
 - sól ziołowa,
 - pieprz,
 - papryka słodka,
 - śmietana 18%
 
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pietruszkę i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki lub półplasterki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Do garnka wkładamy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę - całość zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i kilka ziaren pieprzu. 
 
Po 5 minutach dodajemy paprykę i pieczarki. Gotujemy do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy kaszę gryczaną i ponownie zagotowujemy - doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Zupę podajemy z kleksem śmietany i słodką papryką, solą ziołową. Życzę smacznego 🙂














