Zupa kalafiorowa z serkiem topionym

Pyszna i delikatna zupa z mnóstwem warzyw. Oprócz porcji włoszczyzny mamy tutaj ziemniaki oraz kalafiora. Zupę ugotujemy bardzo szybko. Najlepiej do jej przygotowania wykorzystać gotowy, domowy bulion. Jest pysznie kremowa dzięki użyciu serka topionego. Serek topiony dodatkowo zagęszcza zupę. Do zupy warto także dodać łyżkę posiekanego koperku tuż pod koniec gotowania.

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 1 kalafior,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 mała marchewka,
  • 1 mała pietruszka,
  • Kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 100g serka topionego naturalnego,
  • 7 szklanek bulionu drobiowego (lub warzywnego),
  • 1 łyżka śmietany 18%,
  • 1 łyżka mąki,
  • Szczypta gałki muszkatołowej,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Kalafiora dzielimy go na małe różyczki. Marchewkę, selera i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę obieramy i kroimy w małą  kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dokładnie płuczemy.

W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy cebulę i smażymy ją około 5 minut aż zrobi się szklista. Dodajemy starte warzywa i ziemniaki. Smażymy razem około 5 minut często mieszając. Warzywa zalewamy gorącym bulionem i zagotowujemy. Gotujemy razem przez 15 minut.

Po tym czasie dodajemy różyczki kalafiora i gotujemy zupę jeszcze 5 minut. W tym czasie do miski wkładamy pokrojony serek topiony i śmietanę. Zalewamy go 1-2 chochlami gorącej zupy i mieszamy do rozpuszczenia serka. Rozrobiony serek wlewamy do zupy i mieszamy. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdyby zupa wydawała nam się za rzadka to zagęszczamy ją 1 łyżką mąki rozrobioną w zimnej wodzie. Mieszamy.

Życzę smacznego!

Zupa kalafiorowa z serkiem topionym

Zupa kalafiorowa z serkiem topionym





2 komentarzy

  1. Pyszna! Polecam ??

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowała ?

Zostaw odpowiedź