Zupa drwali

Zupa drwali wywodzi się z kuchni warmińsko-mazurskiej. Na stronie pokazywałam Wam niedawno karmuszkę - zupę fasolową wywodzącą się również z kuchni warmińsko-mazurskiej. Zupa drwali to połączenie zupy fasolowej i krupniku, wzbogacona o moc warzyw oraz mięso wieprzowe. Zupa jest bardzo sycąca. Jedna porcja spokojnie starczy na pierwsze i drugie danie.

Przygotowanie zupy zajmuje sporo czasu, bo najpierw gotujemy samą fasolę, później mięso, a na końcu dodajemy warzywa i kaszę. Możemy pokusić się o użycie fasoli z puszki, wówczas dodajemy ją pod koniec, gdy warzywa i kasza będą miękkie. Zupy wychodzi jednak tyle, że spokojnie starczy na 2-3 obiady. Jeśli wcześniej sobie wszystko pokroimy to samo gotowanie będzie polegało tylko na dokładaniu składników.

SKŁADNIKI (8 porcji):

  • 1 szklanka białej fasoli,
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej pęczak,
  • 500g łopatki lub szynki wieprzowej,
  • 100g cienkiej kiełbasy,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • Kawałek selera,
  • 1 por,
  • 1 mała cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 ziarna jałowca,
  • 2 ziarna pieprzu,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • Sól,
  • 1-2 łyżeczki majeranku,
  • Około 4l wody,

PRZYGOTOWANIE:

Fasolę umieszczamy w misce, zalewamy wodą i zostawiamy na noc do namoczenia.

Pół cebuli obieramy i opalamy tak jak do rosołu. Drugie pół cebuli obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Marchewkę, selera i pietruszkę obieramy i kroimy w małą kostkę. Pora płuczemy i kroimy w półplasterki.

Mięso wieprzowe kroimy w kostkę. Cienką kiełbasę kroimy w półplasterki.

Fasolę odcedzamy i przekładamy do dużego garnka. Zalewamy ją wodą. Dodajemy liście laurowe, ziarna pieprzu, ziela angielskiego i jałowca. Fasolę zagotowujemy. Gotujemy ją pod przykryciem przez 45 minut.

Po tym czasie do garnka dodajemy mięso wieprzowe i kiełbasę. Całość zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem około 45 minut.

Po tym czasie dodajemy wszystkie warzywa i przepłukaną kaszę pęczak. Zupę ponownie zagotowujemy. Zupę gotujemy pod przykryciem jeszcze około 30-40 minut, do miękkości warzyw i kaszy.

Pod koniec gotowania zupę doprawiamy do smaku, dodajemy majeranek i słodką paprykę.

Życzę smacznego 🙂

Zupa drwali

Zupa drwali

Może spodoba Ci się także:

KARMUSZKA

RASSOLNIK

FASOLÓWKA

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij