To pomysł na urozmaicenie zwykłych kotletów z piersi kurczaka. Nadzienie grzybowe możemy przygotować dzień wcześniej. Kotlety możemy ułożyć w naczyniu, a zapiec tuż przed podaniem. Możemy je przygotować jesienią ze świeżymi grzybami, ale także zimą - z zamrożonymi grzybami. Do tak przygotowanego mięsa pasują zarówno ziemniaki i ryż.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 500g piersi z kurczaka (1 podwójna pierś),
- 1 jajko,
- Bułka tarta do panierowania,
- 1 mała cebula,
- 250g ugotowanych grzybów leśnych,
- 100g startego żółtego sera,
- Sól,
- Pieprz,
- Słodka papryka,
- Smalec lub olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Piersi z kurczaka rozkrawamy wzdłuż na 2-3 części. Powstanie nam 4-6 kotletów. Jeśli kawałki będą grubsze to możemy je rozbić tłuczkiem (przez folię, aby nie poszarpać mięsa). Każdy z kotletów oprószamy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. W miseczce rozbijamy jajko i roztrzepujemy je. Na patelni rozpuszczamy tłuszcz do smażenia. Kotlety obtaczamy w jajku. Następnie panierujemy je w bułce tartej. Smażymy je na rumiano z obu stron na średnim ogniu. Gotowe kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ugotowane grzyby drobno siekamy. Cebulę kroimy w bardzo małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę tłuszczu i szklimy cebulę. Dodajemy grzyby i smażymy razem często mieszając około 10 minut. Pod koniec doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Grzyby troszkę studzimy i mieszamy z 2 łyżkami startego sera.
Usmażone grzyby wykładamy na kotlety. Całość posypujemy równomiernie startym żółtym serem.
Kotlety zapiekamy około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do rozpuszczenia sera).
Życzę smacznego 🙂