Kotlety z kurczaka zapiekane pod grzybową pierzynką

To pomysł na urozmaicenie zwykłych kotletów z piersi kurczaka. Nadzienie grzybowe możemy przygotować dzień wcześniej. Kotlety możemy ułożyć w naczyniu, a zapiec tuż przed podaniem. Możemy je przygotować jesienią ze świeżymi grzybami, ale także zimą - z zamrożonymi grzybami. Do tak przygotowanego mięsa pasują zarówno ziemniaki i ryż.




Kotlety z kurczaka zapiekane pod grzybową pierzynką

Kotlety z kurczaka zapiekane pod grzybową pierzynką

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 500g piersi z kurczaka (1 podwójna pierś),
  • 1 jajko,
  • Bułka tarta do panierowania,
  • 1 mała cebula,
  • 250g ugotowanych grzybów leśnych,
  • 100g startego żółtego sera,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka papryka,
  • Smalec lub olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Piersi z kurczaka rozkrawamy wzdłuż na 2-3 części. Powstanie nam 4-6 kotletów. Jeśli kawałki będą grubsze to możemy je rozbić tłuczkiem (przez folię, aby nie poszarpać mięsa). Każdy z kotletów oprószamy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. W miseczce rozbijamy jajko i roztrzepujemy je. Na patelni rozpuszczamy tłuszcz do smażenia. Kotlety obtaczamy w jajku. Następnie panierujemy je w bułce tartej. Smażymy je na rumiano z obu stron na średnim ogniu. Gotowe kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ugotowane grzyby drobno siekamy. Cebulę kroimy w bardzo małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę tłuszczu i szklimy cebulę. Dodajemy grzyby i smażymy razem często mieszając około 10 minut. Pod koniec doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Grzyby troszkę studzimy i mieszamy z 2 łyżkami startego sera.

Usmażone grzyby wykładamy na kotlety. Całość posypujemy równomiernie startym żółtym serem.

Kotlety zapiekamy około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do rozpuszczenia sera).

Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij