Do przygotowania tego pysznego dania obiadowego możecie wykorzystać domowe kopytka lub kupne kluseczki gnocchi. Jeśli kopytka przygotujecie sobie wcześniej to samo złożenie potrawy zajmie tak naprawdę tylko chwilkę. Aaaa no i jeszcze oczyszczenie kurek. Tą czynność również warto zrobić wcześniej.
Sos kurkowy wzbogaciłam o dodatek boczku (który dodaje super smaczku) i koperku (który dodaje świeżości). Sprawdzi się także jako dodatek do makaronu. Ale proponuje dzisiaj zapiec go razem z kopytkami. Otrzymujemy wówczas sezonowe danie obiadowe, które zachwyci wszystkich bez wyjątku. Poza sezonem na kurki użyj pieczarek. Myślę, że wyjdzie równie pysznie!
Więcej przepisów na dania z kluskami
Pyszne i sycące danie obiadowe. Kluseczki w połączeniu z pysznym sosem z kurek smakują wyśmienicie.
Kopytka z sosem kurkowym z boczkiem
Składniki:
- 500g kopytek,
- 350g kurek,
- 1 cebula,
- 150g wędzonego parzonego boczku,
- 250ml śmietanki 30%,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 2 łyżki parmezanu,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Do przygotowania tego dania użyłam kopytek przygotowanych z 500g ugotowanych ziemniaków - dokładnie z TEGO przepisu. Zamiast kopytek możesz użyć gotowych, kupnych gnocchi.
Kurki oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Cebulę obieramy i kroimy w mniejszą kostkę. Boczek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wkładamy boczek. Smażymy go na rumiano. Następnie wyjmujemy na talerz. Na tą samą patelnię wkładamy cebulę i smażymy ją kilka minut aż się zeszkli. Następnie dodajemy kurki. Smażymy je przez kilka minut aż cała woda z nich wyparuję. Gdy grzyby już się usmażą to do zawartości patelni dodajemy boczek, mieszamy. Następnie dodajemy śmietankę i całość zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos zdejmujemy z ognia i dodajemy koperek. Mieszamy do połączenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Na dnie większego naczynia żaroodpornego układamy kopytka. Zalewamy je przygotowanym sosem. Całość posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy razem około 12-15 minut, aż ser się rozpuści. Smacznego!