Kopytka z sosem kurkowym z boczkiem

Do przygotowania tego pysznego dania obiadowego możecie wykorzystać domowe kopytka lub kupne kluseczki gnocchi. Jeśli kopytka przygotujecie sobie wcześniej to samo złożenie potrawy zajmie tak naprawdę tylko chwilkę. Aaaa no i jeszcze oczyszczenie kurek. Tą czynność również warto zrobić wcześniej.

Jak czyścić kurki?

Sos kurkowy wzbogaciłam o dodatek boczku (który dodaje super smaczku) i koperku (który dodaje świeżości). Sprawdzi się także jako dodatek do makaronu. Ale proponuje dzisiaj zapiec go razem z kopytkami. Otrzymujemy wówczas sezonowe danie obiadowe, które zachwyci wszystkich bez wyjątku. Poza sezonem na kurki użyj pieczarek. Myślę, że wyjdzie równie pysznie!

Kopytka z sosem kurkowym z boczkiem

Kopytka z sosem kurkowym z boczkiem

Więcej przepisów na dania z kluskami

Kopytka z sosem kurkowym z boczkiem

Kopytka z sosem kurkowym z boczkiem

Pyszne i sycące danie obiadowe. Kluseczki w połączeniu z pysznym sosem z kurek smakują wyśmienicie.

Kopytka z sosem kurkowym z boczkiem

Składniki:

  • 500g kopytek,
  • 350g kurek,
  • 1 cebula,
  • 150g wędzonego parzonego boczku,
  • 250ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 2 łyżki parmezanu,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Do przygotowania tego dania użyłam kopytek przygotowanych z 500g ugotowanych ziemniaków - dokładnie z TEGO przepisu. Zamiast kopytek możesz użyć gotowych, kupnych gnocchi.

Kopytka z sosem kurkowym z boczkiem - przygotowanie

Kopytka z sosem kurkowym z boczkiem - przygotowanie

Kurki oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Cebulę obieramy i kroimy w mniejszą kostkę. Boczek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wkładamy boczek. Smażymy go na rumiano. Następnie wyjmujemy na talerz. Na tą samą patelnię wkładamy cebulę i smażymy ją kilka minut aż się zeszkli. Następnie dodajemy kurki. Smażymy je przez kilka minut aż cała woda z nich wyparuję. Gdy grzyby już się usmażą to do zawartości patelni dodajemy boczek, mieszamy. Następnie dodajemy śmietankę i całość zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos zdejmujemy z ognia i dodajemy koperek. Mieszamy do połączenia.

Kopytka z sosem kurkowym z boczkiem - przygotowanie

Kopytka z sosem kurkowym z boczkiem - przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Na dnie większego naczynia żaroodpornego układamy kopytka. Zalewamy je przygotowanym sosem. Całość posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy razem około 12-15 minut, aż ser się rozpuści. Smacznego!

Kopytka z sosem kurkowym z boczkiem

Kopytka z sosem kurkowym z boczkiem

Jeśli przygotujesz kopytka z sosem kurkowym to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź