Gnocchi z kurczakiem, cukinią, papryką i camembertem

Lubię mieć gnocchi w spiżarni. 2 minutki i mam już ugotowane kluseczki na obiad. Ostatnio przygotowałam je na 2 sposoby: z kurczakiem i z mięsem mielonym. Dziś prezentuje wersję pierwszą czyli patelnia gnocchi wypełnioną warzywami, mięsem i kremowym serowym sosem. Wszystko robimy praktycznie na jednej patelni. Cała praca idzie szybko i sprawnie. Jeśli nie uda Ci się kupić tych włoskich kluseczek w sklepie to zastąp je makaronem (około 300-400g).

Gnocchi z kurczakiem, cukinią, papryką i camembertem

Gnocchi z kurczakiem, cukinią, papryką i camembertem

Do przygotowania tego dania wykorzystujemy gotowe kluski gnocchi. Można je zastąpić makaronem.

Gnocchi z kurczakiem, cukinią, papryką i camembertem

Składniki (4 porcje):

  • 500g gnocchi,
  • 400g piersi z kurczaka,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 3/4 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki kurkumy,
  • 1 duża cebula,
  • 1 średnia cukinia (około 250),
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30% (125ml),
  • 100g sera camembert,
  • ewentualnie 4 łyżki tartego parmezanu,
  • olej

Przygotowanie:

Gnocchi gotujemy według przepisu na opakowaniu z odrobiną soli.

* Użyłam gnocchi GustoBello kupionego w tygodniu włoskim w Biedronce.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę i cukinię kroimy w kostkę około 2cm.

Kurczaka kroimy w kostkę około 2 cm. Oprószamy go solą pieprzem, tymiankiem, słodką papryką i kurkumą. Dodajemy 1 łyżkę oleju i mieszamy, aby mięso pokryło się dokładnie przyprawami. Mięso można przygotować wieczorem i odstawić na noc do lodówki do zamarynowania. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy mięso na rumiano.

Kurczaka marynujemy i smażymy. Warzywa siekamy. Gnocchi gotujemy.

Kurczaka marynujemy i smażymy. Warzywa siekamy. Gnocchi gotujemy.

Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Smażymy cebulę do momentu aż się zeszkli na wolnym ogniu. Następnie dodajemy paprykę i cukinię i smażymy na średnim ogniu przez około 2-3 minuty często mieszając. Do warzyw dodajemy podsmażonego kurczaka i mieszamy do połączenia.

Smażymy kolejno cebule i warzywa

Smażymy kolejno cebule i warzywa

Następnie do zawartości patelni wlewamy śmietankę, mieszamy i całość zagotowujemy. Na patelnię wkładamy ugotowane gnocchi i mieszamy. Sprawdzamy czy danie jest odpowiednio doprawione i ewentualnie dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Zmniejszamy gaz na najmniejszy i na wierzchu układamy pokrojony w cienkie plasterki ser camembert.

Dodajemy śmietankę i gnocchi,a na koniec - camembert

Dodajemy śmietankę i gnocchi,a na koniec - camembert

Danie przykrywamy i trzymamy na małym ogniu około 2-3 minuty, aż ser się rozpuści. Wówczas całość delikatnie mieszamy. Danie jest gotowe.

Gnocchi z kurczakiem, cukinią, papryką i camembertem

Gnocchi z kurczakiem, cukinią, papryką i camembertem

* Jeśli nie lubisz sera camembert to możesz użyć mozzarelli. Danie będzie wówczas łagodniejsze.

Danie rozkładamy na talerze. Każdą z porcji możemy posypać tartym parmezanem.

Gnocchi z kurczakiem, cukinią, papryką i camembertem

Gnocchi z kurczakiem, cukinią, papryką i camembertem

Danie można przełożyć też do naczynia żaroodpornego, posypać serem i zapiec przez około 15 minut w 180 stopniach. Smacznego!

Jeśli przygotujesz gnocchi zapiekane z kurczakiem i warzywami to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





4 komentarzy

  1. Muszą być bardzo aromatyczne, każdy by się skusił 🙂

    • cukiereczek

      Dokładnie tak 😉

  2. Wyszło przepyszne i bardzo sycące. Na pewno będę powtarzać 🥰

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło ♥️

Zostaw odpowiedź