Trwa właśnie sezon na kurki. Uwielbiam zbierać te małe, żółte grzyby. W ostatni weekend byłam na grzybobraniu z moją mamą i siostrą. Udało nam się uzbierać ponad 1 kg 🙂 Przygotowałam z nich zupę oraz takie filety z indyka. To danie przygotowuję się bardzo szybko. Jest bardzo sycące, smakuje delikatnie i kremowo. Najlepiej smakuje z ziemniakami z wody. Jako dodatek proponuję fasolkę szparagową z bułką tartą.
SKŁADNIKI (3 porcje):
-
400g filetów z indyka,
-
250g kurek,
-
1 mała cebula,
-
1 marchewka,
-
2 łyżki mąki (do panierowania),
-
1 łyżka oleju,
-
1 łyżka masła,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
1 szklanka wody,
-
100g śmietany kremówki,
-
2 łyżki posiekanego koperku,
PRZYGOTOWANIE:
Filety z indyka oprószamy solą i pieprzem z obydwu stron. Następnie panierujemy je w mące. Jej nadmiar delikatnie strzepujemy. Kurki dokładnie oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy ją na grubych oczkach tarki.
Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i smażymy kurki do momentu aż cała woda z nich wyparuję. Kurki odstawiamy na bok.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Partiami obsmażamy mięso na rumiano z obu stron.
Mięso przekładamy na talerz. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa smażymy cebulę przez 2 minuty. Dodajemy marchewkę i smażymy kolejne 2 minuty często mieszając.
Zawartość patelni zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy filety z indyka i podsmażone kurki. Danie przykrywamy i gotujemy razem około 5-7 minut, aż marchew zmięknie.
Wówczas do zawartości patelni dodajemy śmietanę i koperek, mieszamy. Gotujemy danie bez przykrycia jeszcze 1-2 minuty. W między czasie doprawiamy do smaku.
Jeśli nasza śmietanka była płynna i sos nie wyszedł gęsty to możemy zagęścić go dodatkową mąką pszenną rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Sznycle z indyka możemy zastąpić piersią kurczaka.
wspaniały, pyszny indyk. i ten sos <3
Gorąco polecam na letni obiad 🙂
Czy kurki mogą być mrożone?
Madlen tak.