Hitem w naszym domu jest biała kiełbasa zapiekana z pieczarkami. Robimy ją średnio co 2 tygodnie. Przygotowałam jej letnią wersję tzn. zamiast pieczarek użyłam kurek. I wiecie co, kiełbaska wyszła równie pyszna i aromatyczna.
JAK CZYŚCIĆ KURKI?
Najpierw kiełbasę zapiekamy pod przykryciem dzięki czemu idealnie się zaparzy, pozostanie soczysta. Następnie naczynie odkrywamy i pozwalamy mięsu się zarumienić. Oprócz smacznej kiełbaski otrzymujemy pyszne duszone kurki...mmm...coś pysznego. Tak zapieczoną kiełbasę podajemy z pieczywem i lekką surówką np. z kiszonej kapusty lub kiszonym ogórkiem.
SKŁADNIKI (6-8 porcji):
- 1 kg białej kiełbasy,
- 3 cebule,
- 1kg oczyszczonych kurek,
- 1 łyżka masła,
- SOS:
- 60ml wytrawnego białego wina,
- 1 i ½ łyżki musztardy Horcica,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka majeranku,
- Szczypta pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Składniki sosu mieszamy ze sobą.
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Większe kurki kroimy na pół. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy cebule i kurki. Smażymy razem kilka minut aż cała woda z grzybów wyparuje. Pod koniec doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu. Jeśli nie mamy takiej dużej patelni to grzyby smażymy na dwa razy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
W dużym prostokątnym naczyniu żaroodpornym układamy podsmażone kurki z cebulą. Na wierzch układamy kiełbasę. Kiełbasę polewamy łyżeczką przygotowanym sosem (polewając po kiełbaskach). Naczynie żaroodporne przykrywamy i całość zapiekamy przez 60 minut.
Następnie zdejmujemy przykrycie i całość zapiekamy jeszcze 30 minut. Po tym czasie kiełbasa powinna się ładnie zarumienić. Gdyby jeszcze nie była rumiana to możemy jeszcze ją podpiec przez kilka minut.
Życzę smacznego!