Ser po gruzińsku

Nie dość, że pyszna, to jeszcze bardzo efektowna. Dziś na moim blogu prezentuje Ci pyszną przekąskę przygotowaną z twarogu. Twaróg wcześniej marynujemy. Następnie polewamy sosem i posypujemy warzywami.

Ser po gruzińsku to przekąska, które ma teraz swoje 5 minut. Możesz podać ją na imprezie czy podczas sylwestra (jako jedna z sałatek), a także super sprawdzi się na grilla. Jest szybka i prosta do przygotowania. Najlepiej smakuje, gdy chwilkę postoi w lodówce i się przegryzie.

Jedząc ją pomyślałam sobie, że fajnie taki twaróg będzie smakował z sosikiem tatarskim (o tak jak w TYM przepisie). I myślę, że wkrótce taki zrobię.

Jeśli chcecie zrobić szybszą wersję tego dania to zamiast marynować twaróg kupcie w sklepie już gotowy, wędzony twaróg i pokrójcie go w plastry. Smacznego!

Ser po gruzińsku

Ser po gruzińsku

To pyszna i efektowna przekąska. Można użyć gotowego wędzonego sera zamiast marynować twaróg.

Ser po gruzińsku

Składniki:

  • MARYNATA:
  • 1 kostka twarogu półtłustego (250g),
  • 2/3 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 szklanka wody,
  • SOS:
  • 100g majonezu,
  • 100g śmietany 18% lub gęstego jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz,
  • odrobina octu winnego lub soku z cytryny,
  • szczypta cukru,
  • DODATKOWO:
  • 2 duże ogórki konserwowe,
  • pół małej czerwonej cebuli,
  • pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

Szklanka o pojemności 250ml.

Twaróg kroimy w większą kostkę. W miseczce łączymy ze sobą składniki marynaty czyli wodę, sól i sos sojowy. Pokrojony twaróg przekładamy do marynaty i zostawiamy w lodówce, pod przykryciem na 24h.

Następnego dnia twaróg odcedzamy na sitku. Następnie wykładamy go na półmisek. Cebulę kroimy w bardzo małą kosteczkę. Natkę drobno siekamy. Ogórki kroimy w małą kostkę.

Aby przygotować sos mieszamy ze sobą wszystkie składniki i doprawiamy do smaku.

Twaróg polewamy sosem i dekorujemy warzywami. Smacznego!

* Jeśli chcesz przygotować ser po gruzińsku w wersji odchudzonej wówczas:

  1. Użyj ogórków kiszonych zamiast konserwowych.
  2. Sos przygotuj z 50g majonezu i 150g gęstego jogurtu naturalnego.

Taka odchudzona wersja będzie odpowiednia dla osób z cukrzycą ciążową.

Ser po gruzińsku

Ser po gruzińsku

Jeśli przygotujesz ser po gruzińsku to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź