Jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarskim to pyszny pomysł na podanie jajek. Takie jajka w sosie możemy podać na wielkanocne śniadanie, przekąskę na imprezie czy spotkaniu rodzinnym, zwykłą kolację czy śniadanie. Prezentują się bardzo elegancko i smakują wszystkim. Poza tym są szybkie do przygotowania i można je przygotować wcześniej.

Sos tatarski to sos powstały głównie z połączenia majonezu, śmietany, drobno posiekanych marynowanych pieczarek i ogórków konserwowych. Wszystkie te składniki odmierzamy w równych proporcjach. Pasuje do jajek, mięsa czy ryb.

Jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarskim

Więcej przepisów na podanie jajek

Jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarskim

To jajka w kremowym sosie o lekko ostrym smaku, który powstaje z połączenia majonezu, kwaśnej śmietany, ogórków i pieczarek. Jajka w sosie tatarskim pasują idealnie na wielkanocne śniadanie.

Jajka w sosie tatarskim

Składniki:

  • 1/2 szklanki posiekanych drobno marynowanych pieczarek,
  • 1/2 szklanki posiekanych drobno ogórków konserwowych,
  • 1/2 szklanki majonezu,
  • 1/2 szklanki śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1/2 łyżeczki octu winnego,
  • 1 mała dymka ze szczypiorkiem (opcjonalnie),
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • szczypta cukru,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta słodkiej i ostrej papryki,
  • DODATKOWO:
  • 8 jajek ugotowanych na twardo

Przygotowanie:

Szklanka o pojemności 250ml.

Pieczarki i ogórki odsączamy z zalewy. Następnie drobno je siekamy i odmierzamy potrzebną ilość. W misce umieszczamy majonez, śmietanę, koperek i pokrojone pieczarki oraz ogórki. Dodajemy musztardę, ocet i koperek. Mieszamy do połączenia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, słodką i ostrą papryką. Sos przekładamy do zamkniętego pojemniczka i odstawiamy na min. 1h do lodówki, aby się przegryzł.

Następnie sos przekładamy do płaskiego naczynia i układamy na nim połówki ugotowanych jajek na twardo. Wierzch możemy oprószyć zmielonym pieprzem i posiekanym koperkiem. Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz jajka w sosie tatarskim to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem

 





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij