Risotto z masłem orzechowym

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Dzisiaj chcę Was poczęstować wymyślonym przeze mnie deserem. Uwielbiam ryż zapiekany z owocami, uwielbiam risotto 🙂 Pomyślałam więc, że połączę te dwie rzeczy i przygotuję pyszny deser, bo czy risotto musi być zawsze wytrawne? Do całość dodałam moje ukochane masło orzechowe 🙂 Wyszło mega pysznie.Jeżeli lubicie takie desery zajrzyjcie też do przygotowanego przeze mnie ciasta ryżowego.
W dzień przygotowania tego deseru odwiedził mnie mój dobry znajomy Leszek 🙂 Poczęstowałam go moim eksperymentalnym deserem. Usłyszałam od niego wtedy naprawdę miłe słowa: "Kasia, Ty naprawdę umiesz gotować!" 🙂

Składniki:

  • ryż do risotto 50g,
  • napój ryżowy 120ml,
  • orzeszki ziemne 20g,
  • masło 1 łyżeczka,
  • masło orzechowe 1 łyżka,
  • miód 1 łyżeczka

Przygotowanie:
 

Orzeszki ziemne siekamy na mniejsze części. Odkładamy odrobinę do ozdoby. Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy ryż i chwilkę smażymy aż ziarenka staną się szkliste. Następnie wlewamy mleko, dodajemy masło orzechowe i smażymy całość pod przykryciem do momentu aż ryż wchłonie mleko. Gdyby ryż był jeszcze twardy można dolać troszkę mleka.

Pod koniec dodajemy miód i posiekane orzeszki ziemne. Risotto podajemy na ciepło posypane orzechami ziemnymi i udekorowane listkami mięty. Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź