To już kolejna wersja deseru chia na blogu. Do tej pory prezentowałam Wam:
Przygotowanie takiego puddingu zajmuje 2 minuty 🙂 Wystarczy 30 minut wcześniej zalać nasiona chia wodą. Następnie połączyć je ze zmiksowanym bananem i jogurtem naturalnym. Im bardziej dojrzały banan tym słodszy pudding. Deser chia możemy zabrać do pracy lub szkoły i podać na drugie śniadanie.
W naszym domu nasiona chia jada się bardzo często. Najczęściej w owsiance lub wspomnianym deserze. TUTAJ możecie zobaczyć kilka propozycji na ich wykorzystanie.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- PUDDING:
- 4 łyżki nasion chia,
- ½ szklanki zimnej wody,
- 1 banan,
- 200g gęstego jogurtu naturalnego,
- DODATKOWO:
- 200g malin,
- 2 marakuje,
- 2 łyżeczki miodu,
PRZYGOTOWANIE:
Nasiona chia zalewamy zimną wodą, mieszamy. Odstawiamy je na pół godziny, aby napęczniały. Otrzymamy wówczas gęsty kleik. Nasiona mieszamy 2-3 razy podczas pęcznienia. Banana miksujemy z jogurtem za pomocą blendera na gładki mus. Powstały mus łączymy z nasionami chia i mieszamy. Gotowy pudding rozkładamy do dwóch szklanek.
Marakuje kroimy na pół i miąższ przekładamy do miski. Miąższ z marakuj łączymy z miodem, mieszamy.
Na wierzch każdej szklanki układamy porcje malin. Następnie polewamy je marakują.
Życzę smacznego 🙂