Pudding chia z malinami i marakują

To już kolejna wersja deseru chia na blogu. Do tej pory prezentowałam Wam:

Przygotowanie takiego puddingu zajmuje 2 minuty 🙂 Wystarczy 30 minut wcześniej zalać nasiona chia wodą. Następnie połączyć je ze zmiksowanym bananem i jogurtem naturalnym. Im bardziej dojrzały banan tym słodszy pudding. Deser chia możemy zabrać do pracy lub szkoły i podać na drugie śniadanie.

W naszym domu nasiona chia jada się bardzo często. Najczęściej w owsiance lub wspomnianym deserze. TUTAJ możecie zobaczyć kilka propozycji na ich wykorzystanie.

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • PUDDING:
  • 4 łyżki nasion chia,
  • ½ szklanki zimnej wody,
  • 1 banan,
  • 200g gęstego jogurtu naturalnego,
  • DODATKOWO:
  • 200g malin,
  • 2 marakuje,
  • 2 łyżeczki miodu,

PRZYGOTOWANIE:

Nasiona chia zalewamy zimną wodą, mieszamy. Odstawiamy je na pół godziny, aby napęczniały. Otrzymamy wówczas gęsty kleik. Nasiona mieszamy 2-3 razy podczas pęcznienia. Banana miksujemy z jogurtem za pomocą blendera na gładki mus. Powstały mus łączymy z nasionami chia i mieszamy. Gotowy pudding rozkładamy do dwóch szklanek.

Marakuje kroimy na pół i miąższ przekładamy do miski. Miąższ z marakuj łączymy z miodem, mieszamy.

Na wierzch każdej szklanki układamy porcje malin. Następnie polewamy je marakują.

Życzę smacznego 🙂

Pudding chia z malinami i marakują

Pudding chia z malinami i marakują





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź