Niezwykle słodziutkie, delikatne, kremowe deserki o smaku białej czekolady i pistacji. Mus czekoladowy to bardzo lubiany deser w naszej rodzinie. Lubię łączyć go z biszkoptem, a także z sernikami. Tym razem mus z białej czekolady podałam jako jednoporcjowe deserki zwieńczone polewą pistacjową, którą znacie dobrze z mazurka pistacjowego. Wyszło pyyysznie i naprawdę słodko. Jeśli macie ochotę możecie do środka deseru dodać świeże maliny, frużelinę malinową lub truskawkową dla przełamania słodyczy.
Jak rozpuścić czekoladę w śmietance?
Pierwszy sposób: Śmietanę kremówkę podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką.
Drugim sposobem jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 10 sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i masa będzie jednolita.
Jak rozpuścić żelatynę?
Aby prawidłowo rozpuścić żelatynę potrzebujemy 5 razy więcej wody niż żelatyny, tzn. na 10g żelatyny potrzebujemy 5x10g=50g wody. Żelatynę umieszczamy w szklance i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na około 10 minut. Jeśli chcemy rozpuścić większą ilość żelatyny to w tym momencie mieszamy ją z wodą. Po tym czasie żelatynę podgrzewamy interwałowo w mikrofali i mieszamy tzn. zawartość szklanki podgrzewamy przez 5 sekund w mikrofali, mieszamy; znowu podgrzewamy 5 sekund, mieszamy. Powtarzamy czynność kilka razy aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Więcej przepisów na ciasta z musem z białej czekolady
- Ciasto z truskawkami
- Sernik jagodowy z musem z białej czekolady
- Ciasto z mango i kokosem
- Sernik z musem z białej czekolady
Aksamitny i słodziutki mus czekoladowy połączony z akcentem pistacjowym.
Mus z białej czekolady z pistacjami
Składniki (6 dużych lub 12 mniejszych porcji):
- MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
- 270g białej czekolady,
- 550g śmietany kremówki 36%,
- 7g żelatyny + 35g wody,
- NADZIENIE PISTACJOWE:
- 200g białej czekolady,
- 100g śmietanki 30%,
- 50g pasty pistacjowej 100%,
- DEKORACJA:
- beziki, kulki białej czekolady, truskawki, posiekane pistacje
Przygotowanie:
MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY: Białą czekoladę drobno kroimy. Do rondelka przekładamy 150g śmietany kremówki i podgrzewamy prawie do zagotowania. Do gorącej śmietany dodajemy czekoladę, odstawiamy na 2 minuty i mieszamy do połączenia. Powinna nam powstać gęsta, jednolita czekoladowa masa. Gdyby tak się nie stało to całość jeszcze chwilkę podgrzewamy cały czas mieszając.
Żelatynę rozpuszczamy w 35g wody i mieszamy z gorącą masą czekoladową. Masę czekoladową z żelatyną studzimy. Powinna być letnia przed dodaniem do śmietanki.
*Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.
Pozostałą śmietanę kremówkę (400g) ubijamy na najwyższych obrotach miksera na prawię sztywną masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodajemy ostudzoną masę z białej czekolady wlewając ją ciurkiem. Gdy dodamy całą masę czekoladową to zmniejszamy obroty miksera na małe i mieszamy jeszcze chwilkę, aby wszystkie składniki ładnie się połączyły.
NADZIENIE PISTACJOWE: Białą czekoladę z pastą pistacjową rozpuszczamy w śmietance kremowej. Są na to dwa sposoby:
Pierwszy sposób: Śmietanę kremówkę mieszamy z pastą pistacjową i podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką i pastą pistacjową.
Drugim sposobem jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę, pastę pistacjową i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 10 sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i masa będzie jednolita.
* Użyłam pasty pistacjowej od Torciknet.
ZŁOŻENIE DESERU: Do 6 pucharków rozlewamy po równo mus z białej czekolady. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Na wierzch wykładamy nadzienie pistacjowe. Dekorujemy. Smacznego!