Wyśmienite ciasto cytrynowe z kruszonką

Mięciutkie i delikatne w smaku ciasto cytrynowe z chrupiące kruszonką i lukrem - to pyszne ciasto jest łatwe i szybkie w przygotowaniu i nie potrzebujesz nawet miksera!

Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na wyśmienite ciasto cytrynowe z kruszonką, które pokochacie. Ciasto to przygotowujemy tak jak muffiny tzn. w jednej misce łączymy ze sobą suche składniki, a w drugiej mokre. Łączymy je ze sobą i nie mieszamy zbyt długo. Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy do suchego patyczka. Cytrynę mamy w cieście i kruszonce, a jeśli chcecie możecie przygotować także lukier z soku wyciśniętego z cytryny. Pamiętajcie, że gwarancją sukcesu w tym cieście będzie użycie składników o temperaturze pokojowej i krótkie mieszanie.

Ciasto cytrynowe z kruszonką

Ciasto cytrynowe z kruszonką

Składniki na ciasto cytrynowe z kruszonką

Do przygotowania ciasta potrzebne są same podstawowe składniki: mąka, olej, masło, cukier, jajka, gęsty jogurt naturalny, proszek do pieczenia i oczywiście cytryny. Dzięki użyciu w przepisie jogurtu naturalnego uzyskasz wilgotne ciasto, które dłużej utrzymuje świeżość.

Jak przygotować ciasto cytrynowe z kruszonką?

Przygotowanie ciasta cytrynowego jest bardzo proste. Nie potrzebujesz nawet miksera. Wystarczy zrobić te 5 kroków:

  1. Przygotuj kruszonkę i odstaw ją na bok.
  2. Wymieszaj suche składniki - w misce wymieszaj ze mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
  3. Wymieszaj mokre składniki - w drugiej misce wymieszaj ze sobą sok z cytryny, skórkę startą z cytryny, jajka, jogurt, olej.
  4. Połącz suche składniki z mokrymi, przełóż ciasto do foremki, posyp kruszonką i upiecz. Gdy ciasto się piecze to przygotuj lukier.
  5. Wystudzone ciasto polej przygotowanym lukrem.
Ciasto cytrynowe z kruszonką

Ciasto cytrynowe z kruszonką

Często zadawane pytania

Czy zamiast cytryny mogę użyć pomarańczy?

Tak. Myślę, że z pomarańczą ciasto będzie równie pyszne.

Jakiego jogurtu użyć?

Do tego przepisu najlepszy będzie gęsty jogurt naturalny lub jogurt typu greckiego.

Czy do ciasta musi być koniecznie kruszonka?

Możesz ciasto przygotować bez kruszonki, ale to ona nadaje ciastu wyśmienitego smaku.

Czy mogę z tego przepisu przygotować muffinki?

Tak, ten przepis sprawdzi się także w formie muffinek. Oczywiście czas pieczenia będzie wtedy krótszy.

Ciasto cytrynowe z kruszonką

Ciasto cytrynowe z kruszonką

Więcej przepisów na ciasta cytrynowe

Ciasto cytrynowe z kruszonką

Ciasto cytrynowe z kruszonką

Cytrynowe, mięciutkie i puszyste, z chrupiącą kruszonką i odrobiną lukru - pokochacie ten smak, obiecuję!

Wyśmienite ciasto cytrynowe z kruszonką

Składniki:

  • CIASTO:
  • 210g mąki pszennej (około 1 i 1/2 szklanki),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100g cukru (1/2 szklanki),
  • skórka starta z 1 dużej cytryny,
  • szczypta soli,
  • 120ml oleju (około 1/2 szklanki),
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • 120ml gęstego jogurtu naturalnego (około 1/2 szklanki),
  • KRUSZONKA:
  • 20g roztopionego masła,
  • 35g mąki pszennej,
  • 35g cukru,
  • skórka starta z 1 dużej cytryny,
  • LUKIER:
  • 1 łyżka mleka,
  • około 6 łyżek cukru pudru

Przygotowanie:

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), a boki smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier.

W drugiej misce łączymy mokre składniki: jajka, olej, jogurt, skórkę i sok z cytryny, aromat waniliowy. Mieszamy je krótko rózgą. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy krótko, tylko do połączenia. Ciasto będzie dość gęste. Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy. Na wierzch wysypujemy równomiernie kruszonkę. Pieczemy około 30-35 minut, do suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto studzimy i polewamy lukrem. Aby uzyskać takie paseczki to nabieramy lukru na końcówkę łyżeczki i polewamy.

KRUSZONKA: Łączymy ze sobą wszystkie składniki i rozcieramy między palcami. Kruszonkę odstawiamy na bok.

LUKIER: W miseczce umieszczamy mleko. Stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy aż do otrzymania gęstego lukru o gęstości kwaśnej śmietany.

Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz wyśmienite ciasto cytrynowe z kruszonką to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem

 





18 komentarzy

  1. Ciasto szybkie i pyszne. Idealnie cytrynowe – tak jak lubię 🙂

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowało 🙂

      • Wyśmienite ciasto cytrynowe z kruszonką jest PRZEPYSZNE🥳🥳🥳

        • cukiereczek

          Bardzo dziękuję ♥️ Cieszę się, że smakowało!

  2. CS

    Rewelacyjny przepis. Właśnie zrobiłam babkę cytrynową i jestem zachwycona. Pyszna, wilgotna, aromatycznie cytrynowa. No i ta kruszonka jest super. Rzadko piszę komentarze do przepisów ale do tego muszę, bo zasługuje na to. Dziękuję.

    • cukiereczek

      Bardzo miło mi to czytać 🙂 Polecam się!

      • Ciasto przepyszne ,moje ulubione,dzisiaj utopilam na próbę pare jagod z lasu ?i napewno bedzie powtórzone ?

        • cukiereczek

          Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂

  3. Robiłam już kilka razy i po prostu uwielbiam 😍 Tak jak zawsze cytrynowe ciasta bardzo źle mi się kojarzyły, tak to jest obłędne 😍🥰🍋

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję za miły komentarz 🤗

  4. Ciasto jest przepyszne, szybko znika😋 bardzo ładnie wyrosło. Gorąco polecam 👍.

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowało ♥️

  5. Ciasto cytrynowe w postaci muffinek 🍋 Jest przepyszne! 👌 Wilgotne i puszyste – do tego kruszonka i lukier – pychotka! ☺️

    • cukiereczek

      Naprawdę piękne i puszyste wyszły te muffiny ❤️

    • Jak piec to tylko z cukiereczkiem ❤️ moje pierwsze ciasto. Wyszło pyszne !

      • cukiereczek

        Wow bardzo mi miło ♥️ Piękne!

    • Jaki romiar foremki uczyłaś?

Pozostaw odpowiedź cukiereczek