Angielskie ciasto cytrynowe (Lemon drizzle cake)

Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam słynne nasączane ciasto cytrynowe - lemon drizzle cake. Jest to cytrynowe ciasto ucierane, które po upieczeniu nasączamy sokiem z cytryny wymieszanym z cukrem. Jest to ciasto idealne dla wielbicieli smaków słodko-kwaśnych. Jest łatwe i szybkie do przygotowania, a przy tym mięciutkie, puszyste, wilgotne, o słonecznym kolorze. Długo utrzymuje świeżość. Przechowujemy je do 3-4 dni w zamkniętym pojemniku.

Jestem wielką fanką ciast nasączanych i na blogu znajdziecie już kilka propozycji na takie ciasta: cytrynka, babka cytrynowa, ciasto limonkowe z owocami.

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 170g masła,
  • 170g cukru,
  • 3 jajka,
  • 170g mąki,
  • Skórka starta z 1 cytryny,
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • PONCZ:
  • 60g cukru,
  • Sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mała foremkę keksową 9x28cm wykładamy papierem do pieczenia.

Mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Cytrynę sparzamy. Następnie ścieramy z niej skórkę.

Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i skórkę startą z cytryny. Ucieramy je mikserem na największych obrotach miksera na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia.

Ciasto przekładamy do keksówki. Ciasto pieczemy około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (do suchego patyczka).

Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto (ale nie gorące) nakłuwamy gęsto patyczkiem do szaszłyków. Następnie polewamy je ponczem. Sok z cytryny wchłonie się do środka, a cukier utworzy skorupkę na wierzchu. Ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

PONCZ: Sok z cytryny mieszamy z cukrem tuż przez polaniem nim ciasta.

Życzę smacznego!

Lemon drizzle cake

Lemon drizzle cake





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij