Ciasto podwójnie cytrynowe z kruszonką

Pod nazwą "ciasto podwójnie cytrynowe" kryje się cytrynowe ciasto jogurtowe wzbogacone o dodatek kremu cytrynowego lemon curd. Wierzch ciasta wieńczy kruszonka. Wypieki cytrynowe są bliskie memu serce i bardzo często je przygotowuje, a następnie prezentuję w ramach "Weekendowej Cukierenki". To ciasto jest proste i szybkie do zrobienia zwłaszcza, gdy lemon curd przygotujemy wcześniej. Polecam!

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 115g masła,
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny,
  • 1 i ¼ szklanki cukru (250g),
  • 3 jajka,
  • 1 i ½ szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • Sok z 1 cytryny,
  • ½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego,
  • KRUSZONKA:
  • ¾ szklanki mąki,
  • 115g zimnego masła,
  • ½ szklanki cukru,
  • LEMON CURD:
  • 2 jajka,
  • ½ szklanki cukru (100g),
  • ½ szklanki soku z cytryny,
  • Skórka starta z 1 cytryny,
  • 55g zimnego masła,

PRZYGOTOWANIE:

Blaszkę 20x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

LEMON CURD: W rondelku umieszczamy cukier, jajka, sok i skórkę z cytryny. Miksujemy je do połączenia składników. Masę cytrynową wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy często mieszając. Masę doprowadzamy prawie do zagotowania (ale nie gotujemy). Powinna wówczas zgęstnięć. Dodajemy masło i mieszamy do jego rozpuszczenia. Krem lemon curd jest gotowy. Jeśli w naszym kremie są grudki to wystarczy przetrzeć go przez sitko. Krem studzimy.

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.

Do miski wkładamy miękkie masło, skórkę z cytryny i dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez około 5 minut aż do powstanie jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 1 minucie po każdym dodaniu. Kolejno dodajemy sok z cytryny i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy w dwóch turach jogurt i suche składniki. Miksujemy krótko, tylko do połączenia.

Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Na ciasto równomiernie wylewamy lemon curd. Całość posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy.

KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy zimne masło. Dłońmi formujemy kruszonkę. Kruszonkę przygotować najlepiej tuż przed rozpoczęciem miksowania masy maślanej. Kruszonkę trzymamy w lodówce na czas przygotowania ciasta.

Życzę smacznego!

Uwaga:

  • Do ciasta można użyć gotowego lemon curdu.
Ciasto podwójnie cytrynowe z kruszonką

Ciasto podwójnie cytrynowe z kruszonką

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij