"Weekendowa Cukierenka" wita w sezonie truskawkowym. Zapraszam dziś na niezwykle kremowy serniczek truskawkowy o bajecznym różowym kolorze. Taki piękny kolor uzyskujemy dzięki zblendowanym i przetartym przez sitko truskawkom. Nie ma tu ani grama barwnika. A kremowość zapewnia serek mascarpone i śmietana kremówka. Serniczek jest przepyszny, łatwy do zrobienia, pięknie się prezentuję.
Więcej przepisów na serniki z truskawkami
- Sernik na zimno z truskawkami
- Tort serowy z truskawkami
- Serniczki w szklankach
- Sernik pieczony z truskawkami
Lekkie, delikatne kremowe ciasto bez pieczenia. Idealne na letnie dni.
Truskawkowy sernik na zimno
SKŁADNIKI:
- SPÓD:
- 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
- 70g masła,
- MASA SEROWA:
- 225g sera twarogowego z wiaderka,
- 250g śmietany kremówki 36%,
- 340g mascarpone,
- 2/3 szklanki cukru pudru,
- 450g obranych truskawek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 15g żelatyny,
- 75g wody,
- DEKORACJA:
- 200g śmietany kremówki 36%,
- 1 łyżka cukru pudru,
- Kilka truskawek,
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
SPÓD: Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wypuszczamy go za tortownicę i zamykamy obręcz. Ciasteczka kruszymy bardzo drobno lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa.. Masło rozpuszczamy i łączymy z ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy na spód tortownicy o średnicy 22cm. Wyrównujemy.
* Ciasteczka Digestive kupuje w Netto.
MASA SEROWA: Obrane truskawki miksujemy blenderem na gładki mus. Otrzymany mus przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Powinniśmy otrzymać około 1 i ½ szklanki musu truskawkowego bez pestek.
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Po tym czasie wkładamy ją na 5sekund do mikrofali, mieszamy. Znowu wkładamy na 5s do mikrofali i mieszamy. Postępujemy tak aż do momentu rozpuszczenia żelatyny. Żelatynę odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
W misce umieszczamy serek mascarpone, śmietanę kremówkę i cukier puder. Ubijamy je mikserem na puszysty krem. Następnie dodajemy ser z wiaderka i miksujemy do połączenia. Kolejno dodajemy truskawkowe puree oraz sok z cytryny, mieszamy. Do masy serowej wlewamy ciurkiem wystudzoną żelatynę i miksujemy chwilę na wolnych obrotach do połączenia składników. Masę serową wylewamy do tortownicy. Tortownicę wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Gdy sernik stężeje to wyjmujemy go z tortownicy lekko odkrawając nożem od brzegów.
DEKORACJA: Śmietanę kremówkę umieszczamy w misie miksera razem z cukrem pudrem. Ubijamy ją na najwyższych obrotach miksera na puszysty krem. Następnie przekładamy ją do szprycy lub rękawa cukierniczego zakończonego tylką gwiazdką Wilton 1M.Wyciskamy krem na sernik i układamy połówki truskawek.
Życzę smacznego!
w skladnikach podana jest kremowka 30% i dekoracji tez 2oo ml kremowki, gdzie przychodzu 250ml w opisie nic o jtym nie jest pisane. dziekuje zycze milego dnia
Kremówka jest w masie serowej (250g). Ubijamy ją razem z mascarpone – cytuje przepis: “W misce umieszczamy serek mascarpone, śmietanę kremówkę i cukier puder. Ubijamy je mikserem na puszysty krem.”
Natomiast 200g kremówki służy do dekoracji.
Twój komentarz
Tak, powinna być ubita na sztywno 😃
Twój komentarz
Poproszę o średnicę blaszki na tą ilość
Tortownica 22cm.