Truskawkowy sernik na zimno

"Weekendowa Cukierenka" wita w sezonie truskawkowym. Zapraszam dziś na niezwykle kremowy serniczek truskawkowy o bajecznym różowym kolorze. Taki piękny kolor uzyskujemy dzięki zblendowanym i przetartym przez sitko truskawkom. Nie ma tu ani grama barwnika. A kremowość zapewnia serek mascarpone i śmietana kremówka. Serniczek jest przepyszny, łatwy do zrobienia, pięknie się prezentuję.

Przepisy z truskawkami

Przepisy z truskawkami

Więcej przepisów na serniki z truskawkami

Truskawkowy serniczek na zimno

Truskawkowy serniczek na zimno

Lekkie, delikatne kremowe ciasto bez pieczenia. Idealne na letnie dni.

Truskawkowy sernik na zimno

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
  • 70g masła,
  • MASA SEROWA:
  • 225g sera twarogowego z wiaderka,
  • 250g śmietany kremówki 36%,
  • 340g mascarpone,
  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • 450g obranych truskawek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 15g żelatyny,
  • 75g wody,
  • DEKORACJA:
  • 200g śmietany kremówki 36%,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • Kilka truskawek,

PRZYGOTOWANIE:

Szklanka o pojemności 250ml.

SPÓD: Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wypuszczamy go za tortownicę i zamykamy obręcz. Ciasteczka kruszymy bardzo drobno lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa.. Masło rozpuszczamy i łączymy z ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy na spód tortownicy o średnicy 22cm. Wyrównujemy.

* Ciasteczka Digestive kupuje w Netto.

MASA SEROWA: Obrane truskawki miksujemy blenderem na gładki mus. Otrzymany mus przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Powinniśmy otrzymać około 1 i ½ szklanki musu truskawkowego bez pestek.

Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Po tym czasie wkładamy ją na 5sekund do mikrofali, mieszamy. Znowu wkładamy na 5s do mikrofali i mieszamy. Postępujemy tak aż do momentu rozpuszczenia żelatyny. Żelatynę odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

W misce umieszczamy serek mascarpone, śmietanę kremówkę i cukier puder. Ubijamy je mikserem na puszysty krem. Następnie dodajemy ser z wiaderka i miksujemy do połączenia. Kolejno dodajemy truskawkowe puree oraz sok z cytryny, mieszamy. Do masy serowej wlewamy ciurkiem wystudzoną żelatynę i miksujemy chwilę na wolnych obrotach do połączenia składników. Masę serową wylewamy do tortownicy. Tortownicę wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Gdy sernik stężeje to wyjmujemy go z tortownicy lekko odkrawając nożem od brzegów.

DEKORACJA: Śmietanę kremówkę umieszczamy w misie miksera razem z cukrem pudrem. Ubijamy ją na najwyższych obrotach miksera na puszysty krem. Następnie przekładamy ją do szprycy lub rękawa cukierniczego zakończonego tylką gwiazdką Wilton 1M.Wyciskamy krem na sernik i układamy połówki truskawek.

Życzę smacznego!

Truskawkowy serniczek na zimno

Truskawkowy serniczek na zimno

Truskawkowy serniczek na zimno

Truskawkowy serniczek na zimno





7 komentarzy

  1. w skladnikach podana jest kremowka 30% i dekoracji tez 2oo ml kremowki, gdzie przychodzu 250ml w opisie nic o jtym nie jest pisane. dziekuje zycze milego dnia

  2. Ada

    Poproszę o średnicę blaszki na tą ilość

    • cukiereczek

      Tortownica 22cm.

Zostaw odpowiedź