Dziś w "Weekendowej Cukierence" przedstawiam kolejną odsłonę francuskiej tarty rustykalnej czyli galette.
Galette to tzw. tarta rustykalna. Jest to płaska tarta z kruchego ciasta wypełniona nadzieniem, z niedbale założonymi bokami ciasta na siebie. Jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Nie wymaga wcześniejszego podpiekania spodu. Można przygotować ją na słodko lub wytrawnie. Dziś przygotowałam ją z soczystymi brzoskwiniami. Kruche ciasto idealnie się dopieka, spód nie jest namoknięty od owoców, bo do nadzienia dodajemy mąkę ziemniaczaną. Taka mała tarta będzie idealna dla 6 dorosłych osób.
Galette możemy zjeść na ciepło lub na zimno. Najlepiej smakuje podana lekko ciepła z gałką lodów. Można dodatkowo podać ją z bitą śmietaną czy sosem waniliowym. Polecam!
Więcej przepisów na ciasta z brzoskwiniami
Pyszna tarta, która nie wymaga specjalnej foremki do tarty. Ciasto rozwałkowujemy od razu na papierze do pieczenia. Wspaniale smakuje na ciepło podana dodatkowoz lodami i bitą śmietaną.
Tarta rustykalna z brzoskwiniami
Składniki:
- KRUCHE CIASTO:
- 200g mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 115g zimnego masła,
- 3-4 łyżki zimnej wody,
- NADZIENIE BRZOSKWINIOWE:
- 5 brzoskwiń (750g),
- 4-5 łyżek cukru (50g),
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (15g),
- 1 łyżka soku z cytryny (15g),
- DODATKOWO:
- 1 łyżka cukru,
- 1 jajko
Przygotowanie:
KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier puder, sól. Mieszamy. Dodajemy zimne masło i siekamy razem nożem kilka minut do momentu uzyskania konsystencji kaszki. Wówczas dodajemy 1 łyżkę zimnej wody i zagniatamy ciasto. Jeśli jeszcze nie uda nam się zagnieść ciasta to dodajemy drugą łyżkę wodę, a później ewentualnie trzecią i czwartą. Powinniśmy zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią i chowamy do lodówki na min. 2h.
TUTAJ znajdziesz filmik z przygotowania ciasta.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na koło o średnicy 32-36cm. Ciasto rozwałkowujemy od razu na papierze do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, góra-dół. Na środek koła wykładamy nadzienie brzoskwiniowe i zakładamy brzegi ciasta na siebie i na nadzienie brzoskwiniowe lekko dociskając je do nadzienia. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy 1 łyżką cukru (może być biały lub trzcinowy). Nie trzeba zużyć całego jajka do posmarowania, ale raczej tylko trochę. Pieczemy na rumiano, około 30-35 minut. Tarta powinna się ładnie zarumienić.
Jeśli Twój piekarnik słabo przypieka z dołu to pod koniec czasu pieczenia możesz włączyć tylko granie dolne.
NADZIENIE BRZOSKWINIOWE: Brzoskwinie kroimy w plasterki. Tuż przed wyłożeniem na kruche ciasto (nie wcześniej) mieszamy je z pozostałymi składnikami. Mieszamy dokładnie, aby mąka nie była widoczna.
Życzę smacznego!