Czy tort z makiem, budyniem i śmietankę zrobi furorę na Twoim świątecznym stole? Myślę, że na pewno! Spójrz tylko na te warstwy... mak, budyń, bita śmietana, biszkopt, pomarańcza...to połączenie składników musiało ze sobą zagrać. I zagrało, i to jak 🙂 Co więcej, taki tort przygotujesz łatwo i szybko, a na pewno zrobi wrażenie na gościach. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na kolejny znakomity wypiek świąteczny.
Największe zestawienie ciast na święta.
Święta Bożego Narodzenia już za tydzień. Czy już wiesz co upieczesz? Jeśli nie to zapraszam Cię do mojego wpisu, w którym zebrałam wszystkie słodkie propozycje, które można przygotować na świąteczny stół.
Ciasto jest dość szybkie i proste do przygotowania. Najwięcej czasu może zająć przygotowanie masy makowej. Ale w sumie...makowce pieczemy tylko na Boże Narodzenie więc warto poświęcić im chwilkę czasu i przygotować domową masę makową.
Biszkopt warto upiec dzień wcześniej wówczas samo złożenie tortu idzie ekspresowo. Co więcej, biszkopt upieczony wcześniej o wiele lepiej się kroi. Mak namaczamy wieczorem,a rano mielimy i gotujemy z pozostałymi składnikami. Kolejno gotujemy budyń, zdejmujemy z ognia i od razu wykładamy na mak. Układamy drugi blat biszkoptu, nasączamy go i zdobimy kremem śmietankowym. Krem można wycisnąć szprycą lub wyłożyć go jako warstwę i wyrównać szpatułką. Torcik gotowy! Przed podaniem dekorujemy go świątecznie 🙂
Wariacje na temat ciasta
W tym przepisie przygotowałam budyń z dodatkiem masła. Jeśli chcesz go trochę odchudzić to możesz masę budyniową przygotować z dodatkiem galaretki pomarańczowej w następujący sposób:
- 2 szklanki mleka,
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (40g),
- 1 galaretka pomarańczowa
W rondelku zagotowujemy 1 i 1/2 szklanki mleka. W pozostałym mleku (1/2 szklanki) rozrabiamy budyń. Rozrobiony budyń wlewamy na gotujące się mleko i zagotowujemy ciągle mieszając. Ugotowany budyń zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy galaretkę (proszek). Mieszamy dokładnie aż do rozpuszczenia się galaretki. Masę odstawiamy do przestudzenia co jakiś czas mieszając.
Możesz zrezygnować z konfitury pomarańczowej jeśli akurat nie masz takiej w spiżarni. Ciasto nie straci wówczas na smaku.
Możesz ją również zamienić na konfiturę brzoskwiniową i aromatyzować skórką z pomarańczy. W tym celu umieść około 150-200g konfitury brzoskwiniowej na patelni i dodaj skórkę startą z 1/2 pomarańczy. Przesmaż na patelni przez 2-3 minuty często mieszając, aby uwolnić aromat ze skórki pomarańczowej.
Jeśli masz ochotę to budyń gotowany z masłem możesz zastąpić ulubionym kremem budyniowym.
Więcej przepisów na pyszne torty świąteczne
- Kruchy tort makowy z kremem kajmakowym
- Miodownik z kremem orzechowym
- Tort miodowy
- Prosty tort śmietankowy
Delikatny w smaku, kremowy, nie za słodki. Jego przygotowanie jest dość łatwe i przyjemne. Idealny na święta!
Tort z makiem i budyniem
Składniki:
- BISZKOPT:
- 4 jajka,
- 2/3 szklanka cukru,
- 1szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia (4g),
- 4 łyżki oleju,
- PONCZ:
- 90ml soku pomarańczowego,
- MASA BUDYNIOWA:
- 400ml mleka,
- 50g budyniu śmietankowego bez cukru (1 i 1/4 opakowania),
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 40g cukru,
- 100g masła,
- MASA MAKOWA:
- 125g maku,
- 65ml płynnej śmietanki 30%,
- 100g bakalii (rodzynek, skórki pomarańczowej, żurawiny),
- 50g miodu (lub cukru),
- 1 cukier wanilinowy,
- 2 białka z małych jaj (lub 1 z dużego jajka) (około 50g białka),
- kilka kropel aromatu migdałowego,
- KREM ŚMIETANKOWY:
- 400g śmietany kremówki 36%,
- 125g serka mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru,
- kilka kropel aromatu pomarańczowego,
- DODATKOWO:
- 100g konfitury pomarańczowej (można pominąć)
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml.
BISZKOPT: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni, góra-dół. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Po każdej dodanej porcji cukru ubijamy 1-2 minuty i dodajemy kolejną porcję. Białka ubijamy łącznie kilkanaście minut. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku krótko miksując, tylko do połączenia. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy szpatułką, tylko do połączenia składników. Wykładamy ciasto do formy, wyrównujemy. Biszkopt pieczemy około 45-50 minut w 160 stopniach, góra-dół. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.
Po upieczeniu biszkopt studzimy. Zeskrobujemy wierzchnią skórkę i kroimy go na pół.
* Biszkopt można upiec dzień wcześniej. Nawet warto upiec go wcześniej wówczas łatwiej jest go pokroić, bo się tak nie kruszy. Owijamy go wówczas folią, żeby nie wysychał i trzymamy na blacie w temperaturze pokojowej.
MASA MAKOWA: Mak umieszczamy w misce. Zalewamy go wrzącą wodą. Odstawiamy na blacie do całkowitego wystudzenia. Można mak zalać wieczorem i zostawić na noc na blacie. Następnie mak odcedzamy na sicie lub gazie odciskając nadmiar wody.
Mak mielimy 2-3 razy w maszynce do mielenia mięsa.
Rodzynki namaczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na kwadrans. Następnie odcedzamy. Żurawinę drobniej siekamy.
* Można użyć dowolnego rodzaju bakalii. Można dodać posiekane orzechy.
** Jeśli nie masz śmietanki 30% to możesz zamiennie użyć mleka, a dodać do niego 1/2 łyżki masła.
Zmielony mak przekładamy do większego garnka. Dodajemy miód (lub zwykły cukier), cukier wanilinowy, śmietankę 30%, bakalie, aromat migdałowy i białka. Mieszamy dokładnie łyżką do dobrego połączenia wszystkich składników. Masę wstawiamy na mały ogień. Często mieszamy i masę podgrzewamy prawie do zagotowania. Masa powinna być gorąca i powinna wyraźnie zgęstnieć. Gorącą masę makową od razu wykładamy na biszkopt.
MASA BUDYNIOWA: W rondelku zagotowujemy 300 mleka z dodatkiem cukru, cukru wanilinowego i masła. W pozostałym mleku (100ml) rozrabiamy budyń. Rozrobiony budyń wlewamy na gotujące się mleko i zagotowujemy ciągle mieszając. Ugotowany budyń gotujemy jeszcze 1 minutę i zdejmujemy z ognia. Gorącą masę budyniową od razu wykładamy na mak.
*Używam budyniów bez cukru, które ważą 40g. Potrzebne jest 1 i 1/4 opakowania czyli 50g. Jeśli używasz budyniu o innej gramaturze to po prostu odważ odpowiednią ilość.
KREM ŚMIETANKOWY: Pamiętajcie, by dobrze schłodzić śmietanę i mascarpone przed ubiciem - jest to gwarancją udanego kremu.
Śmietanę, mascarpone i cukier puder oraz kilka kropel aromatu pomarańczowego umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Warto zebrać szpatułką masę ze ścianek podczas miksowania, aby krem był jednolity.
* Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.
ZŁOŻENIE CIASTA: Na dnie tortownicy o średnicy 24cm (lub rantu) układamy pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go 1/3 ponczu (30ml). Na biszkopt wykładamy gorącą masę makową i wyrównujemy szpatułką. Ciasto pozostawiamy na blacie do momentu wystudzenia masy makowej, a w tym czasie przygotowujemy budyń.
Gotowy, ciepły (nawet delikatnie gorący) wykładamy na mak, wyrównujemy i od razu układamy drugi blat biszkoptu. Dociskamy go, aby się przykleił do kremu. Biszkopt nasączamy równomiernie ponczem (60ml) i smarujemy konfiturą pomarańczową.
Kolejno rozsmarowujemy na nim 3 czubate łyżki kremu śmietankowego. Resztę kremu przekładamy do szprycy zakończonej końcówką gwiazdką (Wilton 1M) i wyciskamy ozdobne róże na wierzch biszkoptu. Ciasto odstawiamy i przechowujemy w lodówce. Przed podaniem dowolnie dekorujemy np. pestkami granatu, plasterkami pomarańczy, świeżą żurawiną, odrobiną maku, gałązkami rozmarynu. Smacznego!
Wychodzi piękny!
Piękny 😍