Maślany ciasteczkowy spód, przepyszna masa serowa z dodatkiem serka mascarpone zwieńczona delikatnym musem truskawkowym z piękną dekoracją. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na nowy pyszny serniczek.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na serniki.
Ciągle zachwycamy się sernikiem z mascarpone i wykorzystałam go tutaj jako bazę do pysznego serniczka truskawkowego.
Całe ciasto jest dość proste i szybkie do przygotowania. Wymaga jedynie czasu pieczenia i czasu oczekiwania na wystudzenie sernika i stężenie musu.
- SPÓD: to zmielone ciasteczka Digestive i wymieszane z rozpuszczonym masłem. Ciasteczka mielę w maszynce do mielenia mięsa. Jeśli nie posiadasz takich ciastek to świetnie sprawdzą się także kruche ciastka czy herbatniki. Jeśli użyjesz innych ciasteczek to możesz potrzebować mniej lub więcej masła.
- MASA SEROWA: powstaje przez zmiksowanie po kolei wszystkich składników. Przy sernikach ważne jest by wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Masy serowej nie miksujemy zbyt długo. Nie musimy osobno ubijać białek. Sernik pieczemy dość długo, ale w niższej temperaturze.
- MUS TRUSKAWKOWY: to po prostu zmiksowane truskawki, które zagotowujemy i mieszamy z galaretką. Mus jest dość delikatny. Przechowywany w lodówce ładnie trzyma kształt. Ale jeśli chcecie go trzymać poza lodówką to dajcie więcej galaretki np. 1 i 1/2 opakowania, aby go lepiej usztywnić.
- DEKORACJA: może być dowolna. Można wyłożyć na wierzch świeże owoce, można wycisnąć kleksy śmietany. Ja wycisnęłam delikatny wzorek i posypałam wierzch posiekanymi drobno pistacjami.
Więcej przepisów na serniki owocowe
Delikatny sernik z dodatkiem serka mascarpone połączomy ze świeżym musem z truskawek. Kropkę nad i stanowi dekoracja bitą śmietaną i posiekanymi pistacjami.
Sernik z musem truskawkowym
SKŁADNIKI:
- SPÓD:
- 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
- 65g masła,
- MASA SEROWA:
- 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
- 500g serka mascarpone,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 1 szklanka cukru (200g),
- 5 jajek,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40g),
- MUS TRUSKAWKOWY:
- 1 galaretka z truskawkami
- 600g obranych truskawek
- DEKORACJA:
- 200g śmietany kremówki,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 20g niesolonych pistacji bez łupinek,
- kilka truskawek
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.
* Ciasteczka Digestive kupuje w Netto.
MASA SEROWA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej tzn. ser, jajka, mascarpone wyjmujemy min. 2h wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie, aby się ociepliły. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół).
W czajniku zagotowujemy wodę. Sernik będziemy piekli z parą wodną. Na dole piekarnika umieszczamy naczynie, do którego wlewamy około 2cm wrzącej wody.
* Najlepsze sery z wiaderka na sernik to Mój Ulubiony z Wielunia lub Ser Piątnica. Używam i polecam tylko tych.
Do większej miski wkładamy ser twarogowy, serek mascarpone, cukier, cukier wanilinowy i budyń. Miksujemy na wolnych obrotach miksera przez około 2 minuty aż składniki się połączą. W trakcie miksowania zbieramy ze ścianek masę serową szpatułką i dodajemy ją do reszty składników, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy około 30 sekund po każdym dodanym jajku na wolnych obrotach. Masa serowa jest gotowa. Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Sernik pieczemy na środkowym poziomie piekarnika, a poniżej umieszczamy naczynie z wrzącą wodą. Sernik pieczemy z parą wodną. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni, góra-dół i sernik pieczemy jeszcze 105 minut (łącznie sernik pieczemy 120 minut czyli 2 godziny).
Powierzchnia sernika po tym czasie powinna być ścięta przy dotyku patyczkiem. Jeśli nie będzie to wydłużamy pieczenie o kilka minut.
Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Tzn. wyłączamy piekarnik. Po upływie 15 minut od wyłączenia piekarnika otwieramy go tylko troszkę wkładając drewnianą łyżkę między drzwiczki piekarnika. W ten sposób sernik będzie sobie powoli stygł.
Gdy całkowicie wystygnie to wylewamy na niego tężejący mus truskawkowy. Sernik z musem umieszczamy w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie możemy go dowolnie udekorować.
MUS TRUSKAWKOWY: Umyte i osuszone truskawki miksujemy blenderem na gładki mus. Przekładamy je do rondelka i zagotowujemy. Następnie masę truskawkową zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę (proszek). Mieszamy dokładnie, aby galaretka rozpuściła się w gorących truskawkach. Masę truskawkową pozostawiamy do przestudzenia.
DEKORACJA: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Przekładamy ją do worka cukierniczego zakończonego końcówką gwiazdką Wilton 1M. Śmietanę wyciskamy na wierzch sernika. Posypujemy posiekanymi pistacjami i dekorujemy połówkami truskawek.
Jest pyszny. Bardzo delikatny i Kremowy a dodatek musu truskawkowego smakują z nim super
Bardzo się cieszę, że smakuje 😃
Czy mogę zciąć górę ciasta, żeby równo rozprowadzić mus? Bo wyrósł mi mega!
Tak 😉
A jak długo piec jeśli zwiększyłam dawkę do 1kg sera ? Na większą blachę.
A jaka blacha?
Przepis jest tak prosty i do tego szybki. Smak – obłęd!
Bardzo dziękuję 🤗♥️
Sernik mega dobry , zrobiłam z podwójnej porcji chłopaki się prawie pobili o ciacho dziękuję za super przepis Nauczyłam się zrobić mus 😀
Dziękuję ślicznie! 😍 Cieszę się bardzo, że zasmakował.
Czy na 1kg sera z wiaderka może być tylko 250g mascaropne?
Można użyć np. 750g sera na sernik, a mascarpone 250g. Wówczas czas pieczenia i reszta składników pozostanie bez zmian ☺️
Cudownie! Dziękuję za odpowiedź:)
Daj znać jak sernik zasmakuje 🙂
Pozdrawiam!
Sernik przepyszny, idealne połączenie mojego ukochanego ciasta z latem w postaci truskawek 🙂
Dziękuję ♥️
Genialny przepis, polecam każdemu bardzo serdecznie❤️❤️
Ślicznie dziękuję za miły komentarz ❤️