Sernik z musem truskawkowym

Maślany ciasteczkowy spód, przepyszna masa serowa z dodatkiem serka mascarpone zwieńczona delikatnym musem truskawkowym z piękną dekoracją. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na nowy pyszny serniczek.

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na serniki.

Ciągle zachwycamy się sernikiem z mascarpone i wykorzystałam go tutaj jako bazę do pysznego serniczka truskawkowego.

Sernik z musem truskawkowym

Sernik z musem truskawkowym

Całe ciasto jest dość proste i szybkie do przygotowania. Wymaga jedynie czasu pieczenia i czasu oczekiwania na wystudzenie sernika i stężenie musu.

  • SPÓD: to zmielone ciasteczka Digestive i wymieszane z rozpuszczonym masłem. Ciasteczka mielę w maszynce do mielenia mięsa. Jeśli nie posiadasz takich ciastek to świetnie sprawdzą się także kruche ciastka czy herbatniki. Jeśli użyjesz innych ciasteczek to możesz potrzebować mniej lub więcej masła.
  • MASA SEROWA: powstaje przez zmiksowanie po kolei wszystkich składników. Przy sernikach ważne jest by wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Masy serowej nie miksujemy zbyt długo. Nie musimy osobno ubijać białek. Sernik pieczemy dość długo, ale w niższej temperaturze.
  • MUS TRUSKAWKOWY: to po prostu zmiksowane truskawki, które zagotowujemy i mieszamy z galaretką. Mus jest dość delikatny. Przechowywany w lodówce ładnie trzyma kształt. Ale jeśli chcecie go trzymać poza lodówką to dajcie więcej galaretki np. 1 i 1/2 opakowania, aby go lepiej usztywnić.
  • DEKORACJA: może być dowolna. Można wyłożyć na wierzch świeże owoce, można wycisnąć kleksy śmietany. Ja wycisnęłam delikatny wzorek i posypałam wierzch posiekanymi drobno pistacjami.
Sernik z musem truskawkowym

Sernik z musem truskawkowym

Więcej przepisów na serniki owocowe

Sernik z musem truskawkowym

Sernik z musem truskawkowym

Delikatny sernik z dodatkiem serka mascarpone połączomy ze świeżym musem z truskawek. Kropkę nad i stanowi dekoracja bitą śmietaną i posiekanymi pistacjami.

Sernik z musem truskawkowym

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
  • 65g masła,
  • MASA SEROWA:
  • 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
  • 500g serka mascarpone,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 1 szklanka cukru (200g),
  • 5 jajek,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40g),
  • MUS TRUSKAWKOWY:
  • 1 galaretka z truskawkami
  • 600g obranych truskawek
  • DEKORACJA:
  • 200g śmietany kremówki,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 20g niesolonych pistacji bez łupinek,
  • kilka truskawek

PRZYGOTOWANIE:

Szklanka o pojemności 250ml.

Przygotowanie ciasteczkowego spodu

Przygotowanie ciasteczkowego spodu

SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.

* Ciasteczka Digestive kupuje w Netto.

Sernik z musem truskawkowym

Sernik z musem truskawkowym

MASA SEROWA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej tzn. ser, jajka, mascarpone wyjmujemy min. 2h wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie, aby się ociepliły. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół).

W czajniku zagotowujemy wodę. Sernik będziemy piekli z parą wodną. Na dole piekarnika umieszczamy naczynie, do którego wlewamy około 2cm wrzącej wody.

* Najlepsze sery z wiaderka na sernik to Mój Ulubiony z Wielunia lub Ser Piątnica. Używam i polecam tylko tych.

Do większej miski wkładamy ser twarogowy, serek mascarpone, cukier, cukier wanilinowy i budyń.  Miksujemy na wolnych obrotach miksera przez około 2 minuty aż składniki się połączą. W trakcie miksowania zbieramy ze ścianek masę serową szpatułką i dodajemy ją do reszty składników, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy około 30 sekund po każdym dodanym jajku na wolnych obrotach. Masa serowa jest gotowa. Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Sernik pieczemy na środkowym poziomie piekarnika, a poniżej umieszczamy naczynie z wrzącą wodą. Sernik pieczemy z parą wodną. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni, góra-dół i sernik pieczemy jeszcze 105 minut (łącznie sernik pieczemy 120 minut czyli 2 godziny).

Powierzchnia sernika po tym czasie powinna być ścięta przy dotyku patyczkiem. Jeśli nie będzie to wydłużamy pieczenie o kilka minut.

Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Tzn. wyłączamy piekarnik. Po upływie 15 minut od wyłączenia piekarnika otwieramy go tylko troszkę wkładając drewnianą łyżkę między drzwiczki piekarnika. W ten sposób sernik będzie sobie powoli stygł.

Gdy całkowicie wystygnie to wylewamy na niego tężejący mus truskawkowy. Sernik z musem umieszczamy w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie możemy go dowolnie udekorować.

MUS TRUSKAWKOWY: Umyte i osuszone truskawki miksujemy blenderem na gładki mus. Przekładamy je do rondelka i zagotowujemy. Następnie masę truskawkową zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę (proszek). Mieszamy dokładnie, aby galaretka rozpuściła się w gorących truskawkach. Masę truskawkową pozostawiamy do przestudzenia.

DEKORACJA: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Przekładamy ją do worka cukierniczego zakończonego końcówką gwiazdką Wilton 1M. Śmietanę wyciskamy na wierzch sernika. Posypujemy posiekanymi pistacjami i dekorujemy połówkami truskawek.

Sernik z musem truskawkowym

Sernik z musem truskawkowym

Jeśli przygotujesz sernik z musem truskawkowym to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





10 komentarzy

  1. Jest pyszny. Bardzo delikatny i Kremowy a dodatek musu truskawkowego smakują z nim super

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że smakuje 😃

    • A jak długo piec jeśli zwiększyłam dawkę do 1kg sera ? Na większą blachę.

      • cukiereczek

        A jaka blacha?

  2. Przepis jest tak prosty i do tego szybki. Smak – obłęd!

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję 🤗♥️

      • Sernik mega dobry , zrobiłam z podwójnej porcji chłopaki się prawie pobili o ciacho dziękuję za super przepis Nauczyłam się zrobić mus 😀

        • cukiereczek

          Dziękuję ślicznie! 😍 Cieszę się bardzo, że zasmakował.

  3. MpM

    Czy na 1kg sera z wiaderka może być tylko 250g mascaropne?

    • cukiereczek

      Można użyć np. 750g sera na sernik, a mascarpone 250g. Wówczas czas pieczenia i reszta składników pozostanie bez zmian ☺️

Zostaw odpowiedź