Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Przynoszę Wam dzisiaj troszkę lata w ten zimny, zimowy dzień. Bo czy może być coś pyszniejszego w ten mroźny dzień niż delikatny sernik z pyszną malinową, kremową pianką? Przygotowanie sernika należy podzielić na 2 dni. Pierwszego dnia, np. wieczorem, pieczemy sernik. Sernik przez noc wystygnie powoli przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnego dnia rano przygotowujemy malinową piankę. Sernik chłodzimy w lodówce przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez całą noc. W sezonie wykorzystujemy do jego przygotowania świeże maliny, a poza sezonem maliny mrożone. Serniczek smakuje naprawdę pysznie, jest delikatny i kremowy. Pieczemy go na dużej tortownicy więc jest podzielny. A może upieczecie go na Wielkanoc?
SKŁADNIKI:
- SPÓD:
- 200g ciasteczek pełnoziarnistych,
- 75g masła,
- Masło do wysmarowania formy,
- MASA SEROWA:
- 500g sera trzykrotnie mielonego,
- 500g serka mascarpone,
- 1 budyń śmietankowy (40g),
- 5 jajek,
- 1 szklanka cukru (200g),
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 200g śmietany 18% (na wierzch),
- MUS MALINOWY:
- 500g świeżych lub mrożonych malin,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 cukier waniliowy (16g),
- 15g żelatyny,
- 500g śmietany kremówki,
- 5 łyżek cukru pudru,
- DODATKOWO:
- świeże maliny do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do tortownicy – mocno uklepujemy.
MASA SEROWA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół). Do większej miski wkładamy ser twarogowy, serek mascarpone, budyń i cukier. Miksujemy razem przez około 2 minuty aż składniki się połączą. Następnie dodajemy po 1 jajku i miksujemy po 30 sekund na każde jajko. Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 90 minut. Sernik wyjmujemy i smarujemy go równomiernie śmietaną 18%. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 minut. Gdyby sernik zaczął się spiekać pod koniec to przykrywamy go folią. Po tym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na kratkę i całkowicie studzimy. Sernik mocno urośnie podczas pieczenia, ale nie należy się tym przejmować. Stygnąc, sernik opadnie do odpowiedniej wysokości.
MUS MALINOWY: Maliny umieszczamy w garnku. Podgrzewamy je przez kilka minut aż zaczną się rozpadać. Co jakiś czas mieszamy. Maliny zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Do powstałego malinowego musu dodajemy sok z cytryny, 3 łyżki cukru pudru oraz cukier wanilinowy, mieszamy. Mus studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem 5 łyżek cukru pudru. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody (nie wrzącej) i mieszamy z malinowym musem. Mus z żelatyną zostawiamy ewentualnie do przestygnięcia. Powinien być letni. Mus wlewamy ciurkiem do ubitej śmietany i miksujemy do połączenia składników. Należy postępować szybko, bo masa jest zimna i szybko tężeje.
Masę malinową wykładamy na ostudzony sernik, wyrównujemy. Sernik odstawiamy na noc do lodówki.
Po tym czasie sernik wyjmujemy z formy, można go obkroić.
Sernik dekorujemy malinami.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Do przygotowania sernika polecam użycie sernika z wiaderka dobrej jakości lub użycie twarogu (należy go samemu zmielić 3 razy).
2) Aby śmietanę kremówkę ubić na sztywną masę musi być ona mocno schłodzona. Naczynie, w którym będziemy ubijać śmietanę, najlepiej jest włożyć 30 minut wcześniej do lodówki, aby było zimne.
Jej jej ale to przepysznie wygląda! A smakować musi równie obłędnie 😉
Dziękuję i polecam 😉
masa serowa – “Sernik wyjmujemy i smarujemy go równomiernie śmietaną 18%” …. nie rozumiem do końca. Ale śmietana ubita musi byc?
?? 🙂
Monika śmietana ma być wprost z opakowania, nie ubijamy jej 😉 Rozsmarowujemy ją równomiernie na upieczonym serniku.
Serniczek pyszny godny polecenia napewno jeszcze go upiekę jeszcze raz dziękuję pani Kasiu?
Gosiu wyszedł pięknie! Cieszę się, że smakował ?
przepyszne ciasto dziękuje za przepis
Aldona piękne! Polecam się na przyszłość ?
Dziękuję bardzo za przepis, sernik pyszny. Nie miałam twarogu, więc zamiast niego falam jogurty greckie i sernik jest baardzo pusztysty i rozpływa się w ustach?
Wow piękny ? Bardzo mi miło ❤️