Serniczek mango z musem truskawkowym

Dziś w "Weekendowej Cukierence" powiew lata czyli pyszny sernik na zimno o smaku mango i truskawek. Spokojnie możecie przygotować go w sezonie jesienno-zimowym z mrożonych truskawek. Deser ten składa się z sernika na zimno o smaku mango i delikatnej, kremowej pianki truskawkowej. Jest dość szybki do przygotowania, ale pracę należy sobie rozłożyć na etapy.

Serniczek mango z musem truskawkowym

Serniczek mango z musem truskawkowym

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • 180g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
  • 70g masła,
  • MASA SEROWA Z MANGO:
  • 2 mango,
  • 250g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
  • 150g śmietany kremówki 36%,
  • ½ szklanki cukru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 20g żelatyny,
  • 100ml wody,
  • MUS TRUSKAWKOWY:
  • 320g truskawek,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 i ½ łyżki soku z cytryny,
  • 200g śmietany kremówki 36%,
  • 15g żelatyny,
  • 60ml gorącej wody,
  • DEKORACJA:
  • truskawki,

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 21-22cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.

MASA SEROWA: Mango obieramy i usuwamy pestkę. Następnie miksujemy je z sokiem z cytryny za pomocą blendera do uzyskania gładkiego musu. Powinniśmy uzyskać około 500ml musu. Mus z mango przekładamy do rondelka. Dodajemy cukier. Całość zagotowujemy i gotujemy 30 sekund. Żelatynę rozpuszczamy w 100ml gorącej wody (nie wrzącej) i mieszamy z musem mango. Mus mango studzimy.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę. Ser twarogowy przekładamy do miski i miksujemy przez 30 sekund. Do sera dodajemy przestudzony mus z mango i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy ubitą kremówkę i miksujemy krótko do połączenia. Gotową masę serową przelewamy do tortownicy. Wyrównujemy wierzch. Tortownicę umieszczamy w lodówce na 2h.

MUS TRUSKAWKOWY: Z truskawek usuwamy szypułki. Truskawki umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Miksujemy je blenderem do otrzymania gładkiego musu. Rondelek wstawiamy na ogień i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru. Co jakiś czas mieszamy. Zdejmujemy je z ognia i przecieramy przez sitko (nie jest to konieczne), aby pozbyć się pestek. Powstały truskawkowy mus studzimy.

Śmietanę ubijamy na sztywną masę. Żelatynę rozpuszczamy w 60ml gorącej wody (nie wrzącej) i mieszamy z truskawkowym musem. Mus z żelatyną zostawiamy ewentualnie do przestygnięcia. Powinien być letni. Mus wlewamy cienkim strumieniem do ubitej śmietany i miksujemy do połączenia składników. Należy postępować szybko, bo masa jest zimna i szybko tężeje.

Masę truskawkową wykładamy na sernik mango, wyrównujemy. Sernik odstawiamy na noc do lodówki, a minimum na 2 godziny.

Życzę smacznego!

Serniczek mango z musem truskawkowym

Serniczek mango z musem truskawkowym





6 komentarzy

  1. Truskawki mogą być mrożone?

  2. Jak wyjąc tak idealnie ciasto z foremki ?

    • cukiereczek

      Odkroiłam go ostrym nożem. Trzeba sprawnie i szybko to zrobić 😉

  3. Czy można użyć pulpy mango?

    • cukiereczek

      Tak 🙂

Zostaw odpowiedź