Dziś w "Weekendowej Cukierence" powiew lata czyli pyszny sernik na zimno o smaku mango i truskawek. Spokojnie możecie przygotować go w sezonie jesienno-zimowym z mrożonych truskawek. Deser ten składa się z sernika na zimno o smaku mango i delikatnej, kremowej pianki truskawkowej. Jest dość szybki do przygotowania, ale pracę należy sobie rozłożyć na etapy.
SKŁADNIKI:
- SPÓD:
- 180g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
- 70g masła,
- MASA SEROWA Z MANGO:
- 2 mango,
- 250g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
- 150g śmietany kremówki 36%,
- ½ szklanki cukru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 20g żelatyny,
- 100ml wody,
- MUS TRUSKAWKOWY:
- 320g truskawek,
- 4 łyżki cukru,
- 2 i ½ łyżki soku z cytryny,
- 200g śmietany kremówki 36%,
- 15g żelatyny,
- 60ml gorącej wody,
- DEKORACJA:
- truskawki,
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 21-22cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.
MASA SEROWA: Mango obieramy i usuwamy pestkę. Następnie miksujemy je z sokiem z cytryny za pomocą blendera do uzyskania gładkiego musu. Powinniśmy uzyskać około 500ml musu. Mus z mango przekładamy do rondelka. Dodajemy cukier. Całość zagotowujemy i gotujemy 30 sekund. Żelatynę rozpuszczamy w 100ml gorącej wody (nie wrzącej) i mieszamy z musem mango. Mus mango studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę. Ser twarogowy przekładamy do miski i miksujemy przez 30 sekund. Do sera dodajemy przestudzony mus z mango i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy ubitą kremówkę i miksujemy krótko do połączenia. Gotową masę serową przelewamy do tortownicy. Wyrównujemy wierzch. Tortownicę umieszczamy w lodówce na 2h.
MUS TRUSKAWKOWY: Z truskawek usuwamy szypułki. Truskawki umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Miksujemy je blenderem do otrzymania gładkiego musu. Rondelek wstawiamy na ogień i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru. Co jakiś czas mieszamy. Zdejmujemy je z ognia i przecieramy przez sitko (nie jest to konieczne), aby pozbyć się pestek. Powstały truskawkowy mus studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywną masę. Żelatynę rozpuszczamy w 60ml gorącej wody (nie wrzącej) i mieszamy z truskawkowym musem. Mus z żelatyną zostawiamy ewentualnie do przestygnięcia. Powinien być letni. Mus wlewamy cienkim strumieniem do ubitej śmietany i miksujemy do połączenia składników. Należy postępować szybko, bo masa jest zimna i szybko tężeje.
Masę truskawkową wykładamy na sernik mango, wyrównujemy. Sernik odstawiamy na noc do lodówki, a minimum na 2 godziny.
Życzę smacznego!
Truskawki mogą być mrożone?
Tak.
Jak wyjąc tak idealnie ciasto z foremki ?
Odkroiłam go ostrym nożem. Trzeba sprawnie i szybko to zrobić 😉
Czy można użyć pulpy mango?
Tak 🙂