Serniki to jedne z najprostszych ciast. Wystarczy tylko wszystkie składniki włożyć do miski i krótko zmiksować. Składniki powinny być z temperaturze pokojowej, a miksowanie - krótkie i na wolnych obrotach. Nie musimy nawet mielić twarogu, bo na rynku są już dostępne dobrej jakości sery w wiaderku, które ułatwią nam prace. Nie musimy też przygotowywać kruchego spodu. Wystarczy zmielić ciasteczka i wymieszać je z rozpuszczonym masłem.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na serniki.
Ponieważ jestem fanką serników i w ogóle wszystkiego co z serem (kluski leniwe, pierogi z serem są w naszym menu co najmniej raz w tygodniu) to zapraszam Cię dzisiaj do "Weekendowej Cukierenki" na kolejny serniczek. Ale dzisiejsza propozycja to prawdziwy letni HIT! Pieczony sernik jagodowy z aksamitną masą z białej czekolady. Połączenie idealne! Smakował i zachwycił wszystkich, którzy go smakowali. Jeśli chcesz zachwycić gości nietuzinkowym wypiekiem to śmiało przygotuj ten sernik.
Przygotowanie sernika składa się z trzech części.
- Najpierw przygotowujemy ciasteczkowy spód. Jest to najkrótsza część przepisu. Ciasteczka mielimy np. w maszynce, mieszamy z rozpuszczonym masłem i wylepiamy nimi dno tortownicy. Najczęściej używam ciasteczek Digestive, ale mogą być to też ciastka owsiane czy herbatniki.
- Kolejno przygotowujemy masę serową i pieczemy ją. Następnie studzimy ją powoli, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Aby masa serowa była aksamitna to przecieramy jagody przez sito. Sprawdzą się tu jagody świeże lub mrożone.
- Gdy sernik całkowicie wystygnie to wylewamy na niego mus czekoladowy. Ten mus to petarda. Przekładam nim biszkopt, wkładam do monoporcji, a także wykładam na sernik. Składa się zaledwie z 3 składników: czekolady, śmietanki i żelatyny.
Jak rozpuścić czekoladę w śmietance?
Pierwszy sposób: Śmietanę kremówkę podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką.
Drugim sposobem jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 10 sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i masa będzie jednolita.
Jak rozpuścić żelatynę?
Aby prawidłowo rozpuścić żelatynę potrzebujemy 5 razy więcej wody niż żelatyny, tzn. na 10g żelatyny potrzebujemy 5x10g=50g wody. Żelatynę umieszczamy w szklance i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na około 10 minut. Jeśli chcemy rozpuścić większą ilość żelatyny to w tym momencie mieszamy ją z wodą. Po tym czasie żelatynę podgrzewamy interwałowo w mikrofali i mieszamy tzn. zawartość szklanki podgrzewamy przez 5 sekund w mikrofali, mieszamy; znowu podgrzewamy 5 sekund, mieszamy. Powtarzamy czynność kilka razy aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Więcej przepisów na serniki z jagodami
- Sernik z jagodami w kruchym cieście
- Sernik na zimno z jagodami
- Kostka sernikowa "Jagodowy kryształek"
- Sernik z musem jagodowym
Pyszny letni sernik na spodzie ciasteczkowym. Pyszna pieczona warstwa serowa zwieńczona aksamitnym musem z białej czekolady. To sernik na 6!
Sernik jagodowy z musem z białej czekolady
Składniki:
- SPÓD:
- 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
- 65g masła,
- MASA SEROWA:
- 750g sera twarogowego zmielonego trzykrotnie,
- 1 szklanka cukru (200g),
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 250g jagód,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
- 270g białej czekolady,
- 550g śmietany kremówki 36%,
- 8g żelatyny + 40g wody,
- DEKORACJA:
- jagody,
- kuleczki zbożowe w białej czekoladzie Barry Callebaut
Przygotowanie:
SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.
* Ciasteczka Digestive kupuje w Netto.
MASA SEROWA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej tzn. ser, jajka i jagodowy mus wyjmujemy min. 2h wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie, aby się ociepliły. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni, góra-dół.
* Najlepsze sery z wiaderka na sernik to Mój Ulubiony z Wielunia lub Ser Piątnica. Używam i polecam tylko tych.
Jagody i sok z cytryny umieszczamy w rondelku. Zagotowujemy. Następnie gorące owoce przecieramy przez sitko. Otrzymamy jagodowy mus, który studzimy.
Do większej miski wkładamy ser twarogowy, mus jagodowy, cukier, cukier wanilinowy i mąkę. Miksujemy na wolnych obrotach miksera przez około 2 minuty aż składniki się połączą. W trakcie miksowania zbieramy ze ścianek masę serową szpatułką i dodajemy ją do reszty składników, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy około 30 sekund po każdym dodanym jajku na wolnych obrotach. Masa serowa jest gotowa. Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 70 minut. Sernik pieczemy na środkowym poziomie piekarnika. Powierzchnia sernika po tym czasie powinna być ścięta przy dotyku patyczkiem. Jeśli nie będzie to wydłużamy pieczenie o kilka minut.
Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Tzn. wyłączamy piekarnik, otwieramy go tylko troszkę wkładając drewnianą łyżkę między drzwiczki piekarnika. W ten sposób sernik będzie sobie powoli stygł.
Gdy całkowicie wystygnie to wylewamy na niego tężejący mus z białej czekolady. Sernik z musem umieszczamy w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie możemy go dowolnie udekorować. Ja posypałam go jagodami i kuleczkami z białej czekolady. Smacznego!
MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY: Białą czekoladę drobno kroimy. Do rondelka przekładamy 150g śmietany kremówki i podgrzewamy prawie do zagotowania. Do gorącej śmietany dodajemy czekoladę, odstawiamy na 2 minuty i mieszamy do połączenia. Powinna nam powstać gęsta, jednolita czekoladowa masa. Gdyby tak się nie stało to całość jeszcze chwilkę podgrzewamy cały czas mieszając.
Żelatynę rozpuszczamy w 40g wody i mieszamy z gorącą masą czekoladową. Masę czekoladową z żelatyną studzimy. Powinna być letnia przed dodaniem do śmietanki.
*Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.
Pozostałą śmietanę kremówkę (400g) ubijamy na najwyższych obrotach miksera na prawię sztywną masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodajemy ostudzoną masę z białej czekolady wlewając ją ciurkiem. Gdy dodamy całą masę czekoladową to zmniejszamy obroty miksera na małe i mieszamy jeszcze chwilkę, aby wszystkie składniki ładnie się połączyły. Gdy mus z białej czekolady zacznie lekko tężeć to wylewamy go na sernik.
Super przepis 😊 sernik jest meeegaaa 🩷
Wyszedł perfekcyjnie 😃
Witam a można prosić o proporcje na ser na blaszkę 25×35
Wówczas robimy 2 porcje ☺️
Pani Kasiu, sernik obłędny. Przepyszny. Szkoda że w moich okolicach już się skończył sezon na jagody. Pozdrawiam
Cieszę się bardzo, że smakuje 😃 Wyszedł obłędnie!
Jest obłędny 😍
Piękny wyszedł! 🙂
Bardzo smaczny serniczek 😋
Dziękuję ☺️
A jeśli nie mam mikrofali? 😀 to co z tą żelatyną? Bo sernik wygląda super zachęcająco.
Pewnie. Wówczas żelatynę rozpuszczamy po prostu w gorącej wodzie 😃