Sernik dyniowy z glazurą brzoskwiniową

"Weekendowa Cukierenka" wita Was już po raz trzeci 🙂
Za oknami już zima, ale kalendarzowa jesień wciąż trwa. Stąd moja propozycja ciasta z warzywem, które najbardziej z jesienią się kojarzy - oczywiście chodzi o dynię. Jesienią dynia króluje na moim stole. Oprócz zup, naleśników z dynią czy racuchów, bułeczek bardzo chętnie przygotowuje ciasta z dynią w roli głównej. Tym razem padło na sernik i to był strzał w dziesiątką. Inspiracją był dla mnie sernik zobaczony na stronie Kwestia Smaku. Zmodyfikowałam troszkę jego wersję.
Sernik z dynią to najpyszniejszy sernik jaki jadłam. Jest lekki jak chmurka, bardzo kremowy i słodki. Polecam go wszystkim smakoszom serników i dyni. Puszysty, kremowy sernik z intrygującym dodatkiem dyni i wykończeniem ze śmietanki i glazury brzoskwiniowej zaskoczy każdego.
Jak przygotować puree z dyni

Jak przygotować puree z dyni

Sernik jest przepyszny, najlepszy jaki jadłam i jaki udało mi się upiec. Sekret tkwi w masie serowej, do której dodane jest mleko skondensowane, śmietana kremowa i oczywiście puree z dyni.
Sernik dyniowy z glazurą brzoskwiniową

Sernik dyniowy z glazurą brzoskwiniową

Niezwykle kremowy, delikatny, pyszny sernik z jesiennym akcentem. Zachwyca smakiem i wyglądem.

Sernik dyniowy z glazurą brzoskwiniową

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
  • 65g masła,
  • MASA SEROWA:
  • 1 szklanka puree z dyni (około 300g),
  • 1 kg sera twarogowego zmielonego trzykrotnie,
  • 5 jajek,
  • 2 żółtka,
  • 1 i 1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego (około 510-530g),
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%,
  • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej (75g),
  • 1/3 łyżeczki cynamonu,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • ŚMIETANKA NA WIERZCH:
  • 200g śmietany 18%,
  • 3 łyżki cukru
  • GLAZURA BRZOSKWINIOWA:
  • 150 g dżemu brzoskwiniowego,
  • 3 łyżki wody
Składniki na sernik dyniowy

Składniki na sernik dyniowy

PRZYGOTOWANIE:

Szklanka o pojemności 250ml.

SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.

* Ciasteczka Digestive kupuje w Netto.

Przygotowanie ciasteczkowego spodu

Przygotowanie ciasteczkowego spodu

MASA SEROWA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej tzn. ser, jajka, puree z dyni i śmietanę kremówkę wyjmujemy min. 2h wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie, aby się ociepliły. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół).

* Najlepsze sery z wiaderka na sernik to Mój Ulubiony z Wielunia lub Ser Piątnica. Używam i polecam tylko tych.

**  Mleko skondensowane słodzone używam najczęściej z Gostynia.

*** Zamiast mleka skondensowanego można dać półtorej szklanki cukru czyli około 300g.

Przygotowanie sernika dyniowego

Przygotowanie sernika dyniowego

Do większej miski wkładamy ser twarogowy, mleko skondensowane, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy i puree z dyni.  Miksujemy na wolnych obrotach miksera przez około 2 minuty aż składniki się połączą. W trakcie miksowania zbieramy ze ścianek masę serową szpatułką i dodajemy ją do reszty składników, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy około 30 sekund po każdym dodanym jajku na wolnych obrotach. Masa serowa jest gotowa. Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Sernik ostrożnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Sernik pieczemy na środkowym poziomie piekarnika. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni, góra-dół i sernik pieczemy jeszcze 90 minut.

Gdy sernik się piecze to przygotowujemy śmietankę na wierzch. Śmietanę mieszamy z cukrem. Po wskazanym czasie pieczenia gorący sernik wyjmujemy i smarujemy śmietankę. Wstawiamy całość do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 minut w temperaturze 120 stopni, góra-dół. Piekarnik wyłączamy i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Gdy sernik ostygnie to polewamy go brzoskwiniową glazurą na wierzch. Wystudzony sernik chowamy do lodówki na noc.

GLAZURA NA WIERZCH: Przygotowujemy glazurą brzoskwiniową. Dżem i wodę wkładamy go garnka i zagotowujemy. Jeszcze gorącą glazurą polewamy zapieczoną śmietaną. Sernik studzimy, zdejmujemy poręcz i wkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje po 24 godzinach. Brzegi mogą być zapieczone więc można formę wyłożyć papierem do pieczenia lub je ściąć. Można go podawać z sosem toffee. Życzę smacznego 🙂
Sernik dyniowy z glazurą brzoskwiniową

Sernik dyniowy z glazurą brzoskwiniową

Sernik dyniowy z glazurą brzoskwiniową

Sernik dyniowy z glazurą brzoskwiniową

Sernik dyniowy z glazurą brzoskwiniową

Sernik dyniowy z glazurą brzoskwiniową

Jeśli przygotujesz sernik dyniowy to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





6 komentarzy

  1. Baaaaaardzo polecam. Dynię dodawałam dotąd przede wszystkim do zupy i gulaszu, ale w serniku sprawdza się fantastycznie!

    • cukiereczek

      Justyna wygląda przepysznie! Cieszę się, że smakował 😉

  2. Sernik przepyszny! Zrobiłam wariacje i dodałam skórkę z pomarańczy i zamieniłam polewę na kajmakową, wyszło super!

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję za miły komentarz 🤗

  3. Robię ten przepis kolejny rok – w tym roku wyszedł najlepszy! Nie zdążyłam zrobić zdjęcia z polewą kajmakowa, bo wszyscy się na niego rzucili 🙂

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę ♥️ Wygląda perfekcyjnie! Chyba i ja go upiekę w tym roku ponownie ☺️

Pozostaw odpowiedź Magda