Beza Pavlova z wiśniami

Mam wrażenie, że to właśnie tego ciasta brakowało na moim blogu. Dość często piekę bezę Pavlovą, ale żadna nie doczekała się jeszcze zdjęć, bo tak szybko znikają 😉 Chrupiąca z zewnątrz, piankowa w środku, o jasnym kolorze – tak powinna wyglądać dobrze upieczona beza Pavlova. Beza jest dość łatwa w przygotowaniu. Nie wymaga wielu skłądników, bo w sumie tylko białek i cukru. Sekret bezy tkwi w dobrym ubiciu gęstej, błyszczącej piany z białek oraz w dobrym jej wysuszeniu. Bezę pieczemy w niskiej temperaturze, ale dość długo, około 3,5h. Piekąc bezę trzeba wyczuć swój piekarnik bowiem temperatura pieczenia może różnić się o kilka stopni.

Zapraszam dziś do "Weekendowej Cukierenki" na bezę z bitą śmietaną i wiśniami w żelu. Bezę najbardziej lubimy podaną właśnie z bitą śmietaną (bądź serkiem mascarpone ze śmietaną) i owocami. Zimą wykorzystałam mrożone wiśnie. Wyszło przepysznie.

Beza Pavlova z wiśniami

Beza Pavlova z wiśniami

SKŁADNIKI:

  • BEZA PAVLOVA:
  • 170ml białek (około 4 białka z jajek o rozmiarze L),
  • 250g cukru (około 1 i ¼ szklanki),
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka białego octu winnego (lub ryżowego),
  • WIŚNIE W ŻELU:
  • 250g wydrylowanych wiśni,
  • 80g cukru,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka zimnej wody,
  • 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki gorącej wody,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • DODATKOWO:
  • 300g śmietany kremówki,
  • 1 łyżka cukru pudru,

PRZYGOTOWANIE:

BEZA PAVLOVA: Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni, grzanie góra-dół. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg o średnicy 20cm.

Do miski wkładamy białka. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, łyżka po łyżce, i dokładnie i długo miksujemy po każdym dodaniu cukru. Jeśli cukier osiądzie nam na brzegu miski to zatrzymujemy mikser i cukier zgarniamy do środka.

Gdy już dodamy cały cukier to nasza piana powinna być sztywna, gęsta, błyszcząca, a cukier niewyczuwalny. Pianę ubijamy jeszcze przez 3 minuty, aby się ustabilizowała. Wówczas dodajemy mąkę i ocet i ubijamy razem jeszcze 1 minutę.

Pianę wykładamy na okrąg narysowany na papierze do pieczenia. Kilkoma sprawnymi ruchami formujemy kształt bezy podnosząc za pomocą łyżki lub szpatułki bezę do góry. Beza nie lubi długiego formowania.

Bezę wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ją przez 30 minut w 120 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze przez 3 godziny. Wyłączamy piekarnik i wyjmujemy bezę.

WIŚNIE W ŻELU: Wydrylowane wiśnie przekładamy do większego garnka z grubym dnem. Wiśnie mrożone wcześniej rozmrażamy. Zasypujemy je cukrem i odstawiamy na 30 minut, aby puściły sok. Co jakiś czas możemy je przemieszać. Zimną wodę łączymy z sokiem z cytryny i rozrabiamy w niej mąkę. Żelatynę zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy ją na chwilę, aby napęczniała. Następnie mieszamy aż do rozpuszczenia żelatyny.
Wiśnie wstawiamy na średni ogień i zagotowujemy. Gotujemy je 5 minut. Wówczas dodajemy rozrobioną mąkę i cały czas mieszamy. Owoce zagotowujemy, wiśnie powinny wyraźnie zgęstnieć. Zdejmujemy je z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru. Aby kremówka dobrze się ubiła musi być mocno schłodzona. Na bezę tuż przed podaniem wykładamy równomiernie bitą śmietanę. A na śmietanę wykładamy wiśnie w żelu.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Taka niska temperatura sprawi, że beza będzie chrupiąca z zewnątrz, a piankowa w środku.

2) Bezę możemy upiec 1-2 dni wcześniej. Przechowujemy ją bez przykrycia, w temperaturze pokojowej. Bitą śmietanę i wiśnie nakładamy tuż przed podaniem bowiem beza zacznie się rozpuszczać.

Beza Pavlova z wiśniami

Beza Pavlova z wiśniami

Beza Pavlova z wiśniami

Beza Pavlova z wiśniami

4 komentarzy

  1. uwielbiam, na pewno jeszcze nie raz zagości w naszym deserowym menu ?

    • cukiereczek cukiereczek

      Kasiu wyszła piękna ?

  2. Beza wyszła bezbłędnie. Przepis idealny, bedzie cudowna do kawy.

    • cukiereczek cukiereczek

      Nataliie pysznie się prezentuje 😀

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij