Witaj w "Weekendowej Cukierence". Kontynuujemy wypieki ze śliwkami. Ciasto na maślance to łatwe i szybkie do przygotowania ciasto, które przygotowuje z różnymi sezonowymi owocami. Zawsze się udaje. Należy tylko pamiętać, żeby nie używać zimnych składników (czyli prosto z lodówki), a wyjąć je na blat wcześniej i zostawić do ogrzania. Ciasto jest z dodatkiem oleju więc robi się ekspresowo. Przepis jest na dużą, rodzinną blaszkę. Ciasto smakuje troszkę jak drożdżowe, troszkę jak ucierane. Jest przepyszne, mięsiste, wilgotne. Pasuje idealnie na jesienny deser czy podwieczorek. Polecam!
Więcej przepisów na ciasta ze śliwkami:
To ciasto przygotowuje przez okrągły rok. Późnym latem stawiam na śliwki.
Proste ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 3 duże jajka,
- 1 szklanka cukru (200g),
- 1 cukier waniliowy (16g),
- ½ szklanki oleju,
- 1 szklanka maślanki,
- 500g mąki pszennej (około 3 szklanki),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
- DODATKOWO:
- 600g śliwek,
- KRUSZONKA:
- 70g miękkiego masła,
- 10 łyżek mąki pszennej (130g),
- 1 cukier waniliowy (16g),
- 4 łyżki cukru (60g)
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
KRUSZONKA: Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w misce. Wyrabiamy je między palcami aż uzyskamy postać kruszonki. Kruszonkę odstawiamy na bok.
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Cukier mieszamy z cukrem waniliowym.
Białka ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodajemy stopniowo po łyżce cukru i dalej ubijamy kilka minut. Po zużyciu całego cukru powinniśmy otrzymać gęstą, sztywną, błyszczącą pianę. Dodajemy po 1 żółtku i dalej ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Następnie ciurkiem wlewamy olej i jeszcze chwilkę ubijamy. W tym momencie piana może opaść, ale nie należy się tym przejmować.
Kolejno do ciasta dodajemy maślankę, mieszamy. Stopniowo dodajemy suche składniki. Mieszamy już wszystkie składniki szpatułką, krótko – tylko do połączenia.
Ciasto przekładamy do formy 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy śliwki rozcieciem do góry. Następnie całość posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół tzn. do suchego patyczka.
Życzę smacznego!