Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Kontynuujemy jesienne smaki w ramach "Weekendowej Cukierenki". Dwa tygodnie temu podzieliłam się z Wami przepisem na szarlotkę w zdrowszej wersji. A dziś prezentuję tradycyjne ciasto ucierane. Nie jest na pewno fit 🙂 Ale jest przepyszne, maślane, mięciutkie. Przepis jest na dużą blachę, a więc ciastem możecie obdarować całą rodzinę. Robi się je szybko, bardzo ładnie się piecze. Polecam na jesienny podwieczorek z kubkiem gorącej herbaty.

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 330g masła,
  • 1 i 1/3 szklanki cukru (260g),
  • 4 jajka,
  • 2 i 2/3 szklanki mąki (385g),
  • 2 i 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 i 1/3 opakowania budyniu śmietankowego (55g),
  • Szczypta soli,
  • KRUSZONKA:
  • ¾ szklanki mąki,
  • 80g masła,
  • 1 cukier waniliowy (16g),
  • 6 łyżek cukru,
  • DODATKOWO:
  • 600g śliwek węgierek (waga już bez pestek)
Składniki na kruszonkę

Składniki na kruszonkę

PRZYGOTOWANIE:

Śliwki kroimy wzdłuż na pół. Blaszkę o wymiarach 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Przygotowanie ciasta ucieranego

Przygotowanie ciasta ucieranego

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i budyniem.

Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstanie jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia.

Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy. Na cieście rozkładamy równomiernie śliwki (rozcięciem do góry). Całość posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy około 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy.

Przygotowanie kruszonki

Przygotowanie kruszonki

KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuszczamy. Gdy lekko przestygnie to wlewamy je do suchych składników. Dłońmi formujemy kruszonkę. Kruszonkę przygotować najlepiej tuż przed rozpoczęciem miksowania masy maślanej.

Życzę smacznego!

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ciasto ze śliwkami i kruszonką





3 komentarzy

  1. czy do tego ciasta można użyć borówek zamiast śliwek ?

    • cukiereczek

      Pewnie! Robię je przez okrągły rok, z różnymi owocami 😍

  2. dziękuję za odpowiedz , pozdrawiam

Zostaw odpowiedź