Maślankowe ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Jeśli szukacie idealnego przepisu na ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką to właśnie je znaleźliście 🙂 "Weekendowa Cukierenka" częstuję dziś ciastem drożdżowym na maślance, puszystym i mięciutkim, z jesiennym akcentem w postaci śliwek węgierek.

Sekretem tego drożdżowego jest dodanie do ciasta maślanki zamiast mleka. Przyznaje się bez bicia, że od jakiegoś czasu piekę tylko to, bo tak nam wszystkim smakuje. Jest bezproblemowe w przygotowaniu, pięknie wyrasta (spójrzcie tylko jakie jest wysokie). A dodatkowo bardzo dobrze się przechowuje i zachowuje świeżość.

Zaglądajcie na bloga także po inne przepisy na ciasta ze śliwkami.

Maślankowe ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Maślankowe ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 600g mąki pszennej,
  • 20g świeżych drożdży,
  • 120g cukru,
  • 150ml maślanki,
  • 50ml wody,
  • 150g masła,
  • 3 jajka,
  • ½ łyżeczki soli,
  • KRUSZONKA:
  • 100g mąki pszennej,
  • 70g cukru,
  • 70g masła,
  • Szczypta soli,
  • DODATKOWO:
  • 400g śliwek węgierek (waga bez pestek)

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do ciepłej (nie gorącej) wody wkruszamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Mieszamy do połączenia składników. Przygotowany rozczyn odstawiamy na 10 minut, aby podrósł. W tym czasie jajka ucieramy z pozostałym cukrem. Dodajemy maślankę i podrośnięty rozczyn, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą i wyrabiamy ciasto. Pod koniec do ciasta dodajemy wystudzone, rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy kilka minut. Powinno być gładkie, elastyczne. Ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5h do podrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie ciasto odgazowujemy. Blaszkę 20x35cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Ciasto wyrównujemy i na wierzch równomiernie wykładamy połówki śliwek (rozcięciem do góry). Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut do podrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Podrośnięte ciasto posypujemy równomiernie kruszonką. Pieczemy około 40-45 minut (do suchego patyczka).

KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy pokrojone zimne masło i rozdrabniamy rękoma do powstania kruszonki. Kruszonkę możemy przygotować wcześniej i schować do lodówki na czas rośnięcia ciasta.

Życzę smacznego!

Maślankowe ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Maślankowe ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Maślankowe ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Maślankowe ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij