Ciasto śliwkowe w bezową kratkę

Tym razem w "Weekendowej Cukierence" pojawił się przepis na pyszne ciasto ze śliwkami. Już lada moment na rynku zaczną pojawiać się różne odmiany śliwek - warto wówczas mieć na uwadze przepis na to ciasto. Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Jest przygotowane na kruchym spodzie, ale ciasta nie zagniatamy wcześniej i nie chłodzimy w lodówce, a tylko przygotowujemy z niego kruszonkę. Robiłam już w podobny sposób ciasto z wiśniami. Ciasto wieńczy beza. Smaki fajnie się ze sobą łączą.

Ciasto śliwkowe w bezową kratkę

Ciasto śliwkowe w bezową kratkę

SKŁADNIKI :

  • CIASTO:
  • 420g mąki pszennej tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200g masła,
  • 20g cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 6 żółtek,
  • BEZA:
  • 6 białek,
  • 200g cukru,
  • DODATKOWO:
  • 800g śliwek (waga bez pestek),
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,

PRZYGOTOWANIE:

Wypestkowane śliwki kroimy na pół.

CIASTO: Miękkie masło ucieramy przez kilka minut z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto mieszamy aż do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. 2 łyżki powstałej kruszonki odkładamy do dekoracji. Pozostałą kruszonkę wykładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika (34x42cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy równomiernie pokrojone śliwki. Posypujmy je cukrem waniliowym i cynamonem.

BEZA: Białka ubijamy na sztywną pianę.




Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i dalej chwilkę ubijamy. Bezę przekładamy do szprycy z końcówką gwiazdki. Wyciskamy bezę na śliwki tworząc kratkę.

Gotową bezę posypujemy 2 łyżkami odłożonej kruszonki. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 35 minut.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:
1) Jeśli beza zacznie się spiekać to przykrywamy ją folią aluminiową.

Ciasto śliwkowe w bezową kratkę

Ciasto śliwkowe w bezową kratkę

Ciasto śliwkowe w bezową kratkę

Ciasto śliwkowe w bezową kratkę

4 komentarzy

  1. dawno nie piekłam żadnego ciasta ze śliwkami, smaku mi narobiłaś 😉

  2. Dzisiaj je robiłam, przepyszne 🙂 Ale przepis miałam identyczny z Kuchni Lidla

  3. Ciasto pyszne, zniknęło w oka mgnieniu 🙂

    DSCF6323

    • cukiereczek cukiereczek

      Pani Joanno dziękuje za zdjęcie 😉 Cieszę się, że smakowało 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij