Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Tydzień temu pokazywałam Wam rewelacyjne ciasto dyniowe z dwoma rodzajami kremu. Dziś dzielę się z Wami kolejnym pomysłem na wypiek z dynią. Jest to proste i szybkie do przygotowania ciasto dyniowe:
- bez użycia miksera - wszystkie składniki mieszamy rózgą lub łyżką,
- bez użycia wagi - składniki podałam i w gramach i mililitrach, a także "na szklanki",
- ciasto zrobisz w maksymalnie 10 minut! Reszta to już tylko pieczenie.
Ciasto jest mięsiste, wilgotne i puszyste. Cynamonowa skorupka to nie jest nowość na blogu. Wykorzystałam ją już przy okazji pieczenia bułeczek z rabarbarem. Jest słodziutka i chrupiąca, po prostu pyszna.
Różne wariacje na temat ciasta
- Ciasto możesz upiec także z orzechowo-cynamonową kruszonką - tak jak w TYM przepisie.
- Ciasto możesz upiec bez kruszonki i polać lukrem z serka kremowego i syropu klonowego - z TEGO przepisu.
- Jeśli ciasto upieczesz bez kruszonki możesz na górę wyłożyć czapę z kremu. Chętnie widziałabym na nim takie kremy:
- śmietankowy i np. powidła jako dodatek,
- nutellowy,
- z serkiem kremowym,
- kajmakowy. - Do środka ciasta możesz dać masę serową i upiec chlebek dyniowy z serem.
Więcej przepisów na ciasta dyniowe
- Wyśmienite ciasto dyniowe
- Wiejskie ciasto dyniowe
- Sernik dyniowy z kajmakiem
- Ciasto dyniowe z kremem i polewą
Bez miksera, bez wagi, szybkie i proste jesienne ciasto.
Proste ciasto dyniowe czyli chlebek dyniowy
Składniki:
- CIASTO DYNIOWE:
- 1 szklanka puree z dyni (260g),
- 1/2 szklanki cukru (100g),
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 2 duże jajka,
- 1/2 szklanki oleju (125ml),
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (240g),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
- 1/2 łyżeczki sody (2g),
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/4 łyżeczki imbiru,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- CYNAMONOWA SKORUPKA:
- 1 łyżka miękkiego masła (15g),
- 1/4 szklanki cukru (50g),
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
CYNAMONOWA SKORUPKA: W misce mieszamy ze sobą cukier i cynamon. Dodajemy miękkie masło i rozcieramy między palcami tworząc kruszonkę. Odstawiamy na bok.
Puree z dyni możesz przygotować z TEGO przepisu.
CIASTO DYNIOWE: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Szklanka o pojemności 250ml.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową.
Do miski wbijamy jajka, lekko je roztrzepujemy rózgą. Dodajemy cukier i olej. Mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy puree z dyni, mieszamy.
Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy łyżką do połączenia.
Keksówkę 9x28cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto. Na wierzch kruszymy cynamonową kruszonkę. Ciasto pieczemy około 40-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Smacznego!
Zrobiłam i wyszło przepyszne. Jak mamy gotowe puree z dyni, to przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Mięciutkie, puszyste i idealnie wilgotne. Na pewno zrobię jeszcze nie raz! 😊
Cieszę się bardzo, że tak zasmakowało 😍
Jak zrobić puree z dyni?
Wystarczy upiec dynie. Proszę zobaczyć – podlinkowalam do puree z dyni w opisie 😃