Ciasto marchewkowe

Ciasta marchewkowe od zawsze kojarzą mi się z jesienią, piękną polską złotą jesienią. Cały tydzień chodził za mną ten smak: mięsistego i wilgotnego ciasta pokrytego kremem z serka. I od razu przypomniało mi się ciasto, które jadłam kiedyś w gościach u mojej szwagierki Oli. Upiekłam je, udekorowałam jesiennie figami i orzechami. Zrobiłam sobie gorącą herbatę z cytryną i delektowałam się tym pysznym smakiem. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" po pyszny przepis na ciasto marchewkowe.

Do tego ciasta nie potrzebujecie wagi kuchennej, bo wystarczy szklanka. Jest przygotowane z samych podstawowych składników. Do środka możecie dać garść orzechów. Czasem szwagierka dodaje także jedno starte jabłko lub odrobinę soku ananasa z puszki. Ciasto ozdobiłam kremem z serka, ale równie dobrze można posypać je cukrem pudrem czy zrobić inny krem.

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Więcej przepisów na ciasta marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Z tych proporcji przygotujesz ciasto marchewkowe w keksówce. Możesz podwoić składniki i ciasto upiec w tortownicy 24cm lub 26cm.

Ciasto marchewkowe

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 1 szklanka startej marchewki,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 1/3 szklanka oleju,
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • KREM:
  • 45g masła,
  • 135g serka typu Philadelphia,
  • 4 łyżki cukru pudru,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Szklanka o pojemności 250ml. Suche składniki czyli mąkę, sodę i proszek do pieczenia, mieszamy ze sobą.

Marchewkę ścieramy na średnich oczkach tarki. Odmierzamy 1 szklankę. Marchewki nie ubijamy w szklance, ale wkładamy luźno. Mąkę mieszamy z sodą i cynamonem. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy razem aż do powstania kremowej konsystencji (około 5-7 minut). Następnie dodajemy olej i marchewkę. Mieszamy na wolnych obrotach do połączenia. Kolejno dodajemy suche składniki i mieszamy na wolnych obrotach do połączenia, Ciasto przelewamy do małej keksówki o wymiarach 9x28cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach, góra-dół (do suchego patyczka).

KREM: Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem pudrem na jasną puszystą masą maślaną (około 5 minut). Dodajemy serek w trzech turach i miksujemy do połączenia. Krem jest gotowy. Wykładamy go na wierzch ciasta. Jeśli chcesz, aby krem był bardziej lejący to zastąp 2 łyżki cukru pudru 2 łyżkami miodu.

Ciasto dekorujemy pokrojonymi figami i posiekanymi orzechami włoskimi lub pekan. Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz ciasto marchewkowe to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





4 komentarzy

  1. Esi

    Czy tu też zastąpię Philadelphię Piątnicą bądź mascarpone?

    • cukiereczek

      Piątnicą jak najbardziej 🤓 Mascarpone raczej nie.

  2. Witam serdecznie, ciasto marchewkowe jest przepyszne do mojego dodałam orzechy😋😋 polecam 💪🏻

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję ♥️

Zostaw odpowiedź