Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję przepis na lekkie ciasto ucierane w zdrowszej wersji. Zdrowszej, bo nie mamy tu białej mąki i cukru. Mamy za to mąkę pszenną pełnoziarnistą i ksylitol. Można pozwolić sobie na kawałek tego ciasta będąc na diecie. Pamiętajmy jednak, że ciągle jest to ciasto i zawiera sporą ilość tłuszczu.
Mąka pełnoziarnista jest ciężkim typem mąki. Wypieki z nią nie rosną tak jak ze zwykłą pszenną. Ciasto rośnie jedynie odrobinę wyższe niż surowe ciasto, które wlejemy do blaszki. Z tym przepisem uzyskacie puszyste ciasto, które zasmakuje także zwolennikom tradycyjnych smaków 🙂 Mój mąż, który nie przepada za wypiekami pełnoziarnistymi był naprawdę mile zaskoczony i zjadł sporo tego ciasta. Także gorąco polecam placek pełnoziarnisty dla odmiany w cotygodniowych wypiekach.

Pełnoziarnisty placek z owocami
SKŁADNIKI:
- 160g masła,
- 80g ksylitolu,
- 3 jajka,
- 185g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,
- 40g mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 65g mleka,
- 150g owoców (np. jagód i malin),
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Blaszkę 20x20cm wyścielamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy ksylitol. Ubijamy je razem mikserem przez kilka minut aż do powstania puszystej masy jajecznej. Wówczas zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mleko oraz rozpuszczone masło, krótko mieszamy. Kolejno dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do blaszki. Na wierzch wykładamy owoce. Ciasto pieczemy około 30-35 minut, do suchego patyczka.
Ciasto po ostygnięciu kroimy na 12 większych lub 20 mniejszych porcji. Możemy je oprószyć pudrem z ksylitolu.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Ksylitol można zastąpić cukrem lub erytrolem.
2) Jeśli używamy owoców mrożonych to nie rozmrażamy ich wcześniej.
3) Ciasto powinno udać się także z mąką pełnoziarnistą orkiszową typ 1850.
4) Ciasto można jeść w diecie z cukrzycą ciążową.
5) Proponuję podanie 20 porcji ciasta. Wówczas jedna porcja zawiera około 123kcal. W tym:
- węglowodany – 12,3g,
- białko – 2,7g,
- tłuszcz – 7,8g,
- błonnik – 1,5g.
Placek proponuję podać na deser.

Pełnoziarnisty placek z owocami
Mąka ziemniaczana dla cujrzyka?
Dora mimo, że mąka ziemniaczana ma wysoki IG to w tym przepisie jest jej zaledwie 40g. A w jednej porcji ciasta 2g. Więc na pewno nie podniesie glikemii.
Czy jeśli piekę w naczyniu żaroodpornym, to powinnam dawać papier do pieczenia?
Myślę, że w naczyniu to już nie potrzeba papieru. Tylko naczynie wysmarować odrobiną masła.
Czy ta mąka ziemniaczana jest konieczna??
Tak. Można ewentualnie użyć jednego budyniu bez cukru (opakowanie 40g).