Pełnoziarnisty placek z owocami

Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję przepis na lekkie ciasto ucierane w zdrowszej wersji. Zdrowszej, bo nie mamy tu białej mąki i cukru. Mamy za to mąkę pszenną pełnoziarnistą  i ksylitol. Można pozwolić sobie na kawałek tego ciasta będąc na diecie. Pamiętajmy jednak, że ciągle jest to ciasto i zawiera sporą ilość tłuszczu.

Mąka pełnoziarnista jest ciężkim typem mąki. Wypieki z nią nie rosną tak jak ze zwykłą pszenną. Ciasto rośnie jedynie odrobinę wyższe niż surowe ciasto, które wlejemy do blaszki. Z tym przepisem uzyskacie puszyste ciasto, które zasmakuje także zwolennikom tradycyjnych smaków 🙂 Mój mąż, który nie przepada za wypiekami pełnoziarnistymi był naprawdę mile zaskoczony i zjadł sporo tego ciasta. Także gorąco polecam placek pełnoziarnisty dla odmiany w cotygodniowych wypiekach.

Pełnoziarnisty placek z owocami

Pełnoziarnisty placek z owocami

SKŁADNIKI:

  • 160g masła,
  • 80g ksylitolu,
  • 3 jajka,
  • 185g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,
  • 40g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 65g mleka,
  • 150g owoców (np. jagód i malin),

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Blaszkę 20x20cm wyścielamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy ksylitol. Ubijamy je razem mikserem przez kilka minut aż do powstania puszystej masy jajecznej. Wówczas zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mleko oraz rozpuszczone masło, krótko mieszamy. Kolejno dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do blaszki. Na wierzch wykładamy owoce. Ciasto pieczemy około 30-35 minut, do suchego patyczka.

Ciasto po ostygnięciu kroimy na 12 większych lub 20 mniejszych porcji. Możemy je oprószyć pudrem z ksylitolu.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Ksylitol można zastąpić cukrem lub erytrolem.

2) Jeśli używamy owoców mrożonych to nie rozmrażamy ich wcześniej.

3) Ciasto powinno udać się także z mąką pełnoziarnistą orkiszową typ 1850.

4) Ciasto można jeść w diecie z cukrzycą ciążową.

5) Proponuję podanie 20 porcji ciasta. Wówczas jedna porcja zawiera około 123kcal. W tym:

  • węglowodany – 12,3g,
  • białko – 2,7g,
  • tłuszcz – 7,8g,
  • błonnik – 1,5g.

Placek proponuję podać na deser.

Pełnoziarnisty placek z owocami

Pełnoziarnisty placek z owocami

Inspiracja





12 komentarzy

  1. Mąka ziemniaczana dla cujrzyka?

    • cukiereczek

      Dora mimo, że mąka ziemniaczana ma wysoki IG to w tym przepisie jest jej zaledwie 40g. A w jednej porcji ciasta 2g. Więc na pewno nie podniesie glikemii.

  2. Czy jeśli piekę w naczyniu żaroodpornym, to powinnam dawać papier do pieczenia?

    • cukiereczek

      Myślę, że w naczyniu to już nie potrzeba papieru. Tylko naczynie wysmarować odrobiną masła.

  3. Czy ta mąka ziemniaczana jest konieczna??

    • cukiereczek

      Tak. Można ewentualnie użyć jednego budyniu bez cukru (opakowanie 40g).

  4. Polecam, ciasto jest naprawdę proste i przepyszne 😋 Zrobiłam z borówkami 🙂

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję ♥️

  5. A czy mozna maslo zastapic olejem,i jesli tak to jakim oprocz kokosowego i w jakiej ilosci?
    Z gory dziekuje za odpowiedz

    • cukiereczek

      Proponuję olej np. rzepakowy. Trzeba mniej więcej sprawdzić ile ml uzyskamy masła po rozpuszczeniu i wówczas tyle dać ml oleju.

  6. Bardzo dziekuje! Jak widac ciacho pieknie wyroslo i wybornie smakuje! 🤩

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę 😍 Piękne!

Zostaw odpowiedź