Pavlova z jagodami

Słodka beza w połączeniu ze śmietanką i kwaśnymi owocami to jest to co lubimy najbardziej. "Weekendowa Cukierenka" częstuje dziś Pavlovą z jagodami czyli chrupiącym z zewnątrz, piankowym w środku tortem bezowym.

Pavlova wychodzi mi już pięknie. Mogę ją robić z zamkniętymi oczami. Nie jest ani trochę trudna do przygotowania, o ile umiemy pracować z białkami i wyczujemy swój piekarnik. Gdy tylko ją przygotuje to rodzina potrafi zjeść całą na raz 🙂 Cóż się dziwić, czy znajdzie się ktoś kto nie lubi bezy?

Pavlova z jagodami

Pavlova z jagodami

Więcej przepisów na torty bezowe

Pavlova z jagodami

Pavlova z jagodami

Letnia wersja tortu bezowego Pavlova - z kremem śmietankowym i jagodami, udekorowana listkami mięty i oprószona cukrem pudrem.

Pavlova z jagodami

SKŁADNIKI:

  • PAVLOVA:
  • 170ml białek,
  • 250g cukru,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka białego octu winnego (lub ryżowego),
  • DODATKOWO:
  • 300g śmietany kremówki,
  • 125g serka mascarpone,
  • 300g jagód,

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni, grzanie góra-dół. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg o średnicy 20cm.

Do miski wkładamy białka. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, łyżka po łyżce, i dokładnie i długo miksujemy po każdym dodaniu cukru. Jeśli cukier osiądzie nam na brzegu miski to zatrzymujemy mikser i cukier zgarniamy do środka.

Gdy już dodamy cały cukier to nasza piana powinna być sztywna, gęsta, błyszcząca, a cukier niewyczuwalny. Pianę ubijamy jeszcze przez 3 minuty, aby się ustabilizowała. Wówczas dodajemy mąkę i ocet i ubijamy razem jeszcze 1 minutę.

Pianę wykładamy na okrąg narysowany na papierze do pieczenia. Kilkoma sprawnymi ruchami formujemy kształt bezy podnosząc za pomocą łyżki lub szpatułki bezę do góry. Beza nie lubi długiego formowania.

Bezę wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ją przez 30 minut w 120 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze przez 3 godziny. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę w środku aż całkowicie ostygnie.

Śmietanę kremówkę wraz z serkiem mascarpone ubijamy na sztywną masę. Na bezę tuż przed podaniem wykładamy równomiernie krem śmietankowy. A na wierzch wykładamy jagody. Dekorujemy listkami mięty i jagody oprószamy cukrem pudrem.

Życzę smacznego!

Uwaga:
1) Taka niska temperatura sprawi, że beza będzie chrupiąca z zewnątrz, a piankowa w środku.

2) Pavlovą możemy upiec 1-2 dni wcześniej. Przechowujemy ją bez przykrycia, w temperaturze pokojowej. Krem i jagody nakładamy tuż przed podaniem bowiem beza zacznie się rozpuszczać.

Jeśli przygotujesz Pavlovą z jagodami to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź