Pavlova z kremem pistacjowym i malinami

Połączenie pistacji i malin ponownie pojawia się w "Weekendowej Cukierence". Chrupiąca z zewnątrz, piankowa w środku, z przepysznym kremem pistacjowym i świeżymi malinami - czy to nie brzmi pysznie? 🙂 Napiszę krótko: brzmi pysznie, ale smakuje jeszcze lepiej!

Taka beza Pavlova na pewno zachwyci smakiem niejedno podniebienie. Co więcej, prezentuję się bardzo elegancko. Można powiedzieć, że jest to wypiek "luksusowy" - zauważyłam ostatnio, że chętniej przygotowujemy pistacjowe desery na wyjątkowe okazje. Chcemy w ten sposób zaskoczyć naszych gości.

Jeśli bezę upieczemy wcześniej to złożenie deseru zajmie nam naprawdę mało czasu. Przygotowanie kemu trwa bowiem kilka minut. Wystarczy mikserem ubić wszystkie składniki na puszysty  masę. Na wierzch dajemy posiekane pistacje. Polecam użyć pistacji niesolonych. Można już spotkać takie w większości marketów.

Beza Pavlova z kremem pistacjowym i malinami

Beza Pavlova z kremem pistacjowym i malinami

SKŁADNIKI:

  • PAVLOVA:
  • 170ml białek (około 4 białka z jajek o rozmiarze L),
  • 250g cukru (około 1 i ¼ szklanki),
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka białego octu winnego (lub ryżowego),
  • KREM PISTACJOWY:
  • 100g śmietany kremówki 36%,
  • 100g kremu pistacjowego,
  • 125g serka mascarpone,
  • DODATKOWO:
  • 125g malin,
  • Garść pistacji

PRZYGOTOWANIE:

PAVLOVA: Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni, góra-dół. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg o średnicy 20cm.

Do miski wkładamy białka. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, łyżka po łyżce, i dokładnie i długo miksujemy po każdym dodaniu cukru. Jeśli cukier osiądzie nam na brzegu miski to zatrzymujemy mikser i cukier zgarniamy do środka.

Gdy już dodamy cały cukier to nasza piana powinna być sztywna, gęsta, błyszcząca, a cukier niewyczuwalny. Pianę ubijamy jeszcze przez 3 minuty, aby się ustabilizowała. Wówczas dodajemy mąkę i ocet i ubijamy razem jeszcze 1 minutę.

Pianę wykładamy na okrąg narysowany na papierze do pieczenia. Kilkoma sprawnymi ruchami formujemy kształt bezy podnosząc za pomocą łyżki lub szpatułki bezę do góry. Beza nie lubi długiego formowania.

Bezę wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ją przez 30 minut w 120 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze przez 3 godziny. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Na bezę 2-3 godziny przed podaniem wykładamy krem pistacjowy i maliny. Wierzch deseru posypujemy siekanymi pistacjami.

Beza Pavlova z kremem pistacjowym i malinami

Beza Pavlova z kremem pistacjowym i malinami

KREM PISTACJOWY: Wszystkie składniki na krem powinny być mocno schłodzone. Śmietanę kremówkę, serek mascarpone i krem pistacjowy przekładamy do miski. Ubijamy je na gęsty i puszysty krem. Podczas ubijania krem zbieramy szpatułką ze ścianek miski.

Życzę smacznego!

Uwaga:
1) Taka niska temperatura sprawi, że beza będzie chrupiąca z zewnątrz, a piankowa w środku.

2) Bezę możemy upiec 1-2 dni wcześniej. Przechowujemy ją bez przykrycia, w temperaturze pokojowej.

3) Użyłam kremu pistacjowego słodzonego marki GustoBello zakupionego w sieci sklepów Biedronka w tygodniu włoskiem.

Beza Pavlova z kremem pistacjowym i malinami

Beza Pavlova z kremem pistacjowym i malinami





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź