Mój ukochany krem śmietankowy z serkiem homogenizowanym połączyłam tym razem z malinami. W ten sposób powstało pyszne kremowe i piankowe ciasto, na które zapraszam Was dzisiaj w ramach "Weekendowej Cukierenki".
Ciasto składa się z trzech części:
- biszkoptu pokrojonego na dwa blaty. Można to ciasto przygotować w wersji bez pieczenia używając podłużnych biszkoptów.
- kremu z serkiem - to krem powstały z połączenia ubitej śmietanki i serka homogenizowanego usztywniony galaretką.
- malin zatopionych w galaretce.
Ciasto smakuje pysznie piankowo, delikatnie, lekko. Ładnie się kroi. Gorąco polecam!
Więcej przepisów na ciasta z malinami
- Proste ciasto na oleju z malinami
- Tort malinowy z budyniem
- Kruche z budyniową pianką i malinami
- Tort kokosowy z malinami
Wyśmienite i piankowe ciasto na biszkopcie z galaretką i owocami. Najlepsze ciasto na lato.
Malinowy Puszek
SKŁADNIKI:
- BISZKOPT:
- 4 jajka,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki oleju,
- KREM Z SERKIEM:
- 600g śmietany kremówki (36%),
- 600g serka homogenizowanego waniliowego,
- 1 galaretka malinowa,
- 150ml wody,
- PONCZ:
- 1/3 szklanki wody,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- DODATKOWO:
- 250g malin,
- 1 galaretka malinowa,
- 400ml wody
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier łyżka po łyżce dalej ubijając. Ubijamy kilkanaście minut aż grudki cukru nie będą wyczuwalne.
Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę (23×28cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach, góra-dół. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.
Po upieczeniu biszkopt studzimy i zeskrobujemy wierzchnią skórkę. Następnie kroimy go na pół.
PONCZ: Składniki ponczu mieszamy ze sobą.
KREM Z SERKIEM: Galaretkę rozpuszczamy w 150ml gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Uwaga: Galaretka szybko zacznie tężeć!
Jest jeszcze drugi sposób na rozpuszczenie galaretki i ostatnio z tego sposobu korzystam częściej. Galaretkę wsypuje do miski i zalewam zimną wodą. Odstawiam do napęcznienia na około 20-30 minut. Po tym czasie podgrzewam ją interwałowo w mikrofali po 8-10 sekund i mieszam. Znowu podgrzewam, mieszam, podgrzewam mieszam. Robię tak kilkanaście razy aż galaretka całkowicie się rozpuści. Należy tylko uważać, aby za mocno jej nie podgrzać.
Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Aby kremówka dobrze ubiła się na sztywną pianę to musi być schłodzona. Dodajemy serki homogenizowane i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia.
ZŁOŻENIE CIASTA: W formie układamy pierwszy blat biszkopta. Nasączamy go połową ponczu. Na biszkopcie rozsmarowujemy połowę kremu, wyrównujemy jego powierzchnię. Następnie wykładamy drugi blat biszkopta, nasączamy go pozostałym ponczem i wykładamy resztą kremu, wyrównujemy. Ciasto odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny, aby krem stężał.
Na wierzch kremu wykładamy maliny. Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody. Tężejącą galaretką zalewamy owoce. Ciasto ponownie odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Życzę smacznego!
Przepyszne ciasto lekkie jak puch. Na przyjęciu zostało zjedzone prawie w całości. Gorąco polecam! 😊
Wow bardzo dziękuję za miły komentarz ♥️