Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Tego ciasta myślę, że nie trzeba nikomu przedstawiać. Kruchy spód, lekka budyniowa pianka i maliny - niebo w gębie 🙂 Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam wersję z malinami. A do tej pory na blogu pojawiły się wersje:

Wszystkie te ciasta są przepyszne, łatwo do zrobienia, a także szybko znikające z talerzyków. Gdy nie mam pomysłu na ciasto na weekend to przygotowuję właśnie to.

SKŁADNIKI:

  • KRUCHE CIASTO:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 250g zimnego masła,
  • 5 żółtek,
  • BUDYNIOWA PIANKA:
  • 5 białek,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 budynie waniliowe (każdy po 40g),
  • ½ szklanki oleju,
  • DODATKOWO:
  • 500g malin świeżych lub mrożonych,
  • Cukier puder do oprószenia ciasta

PRZYGOTOWANIE:

KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Ciasto dzielimy na 2 części: 40% i 60%, owijamy je folią i umieszczamy w zamrażarce na co najmniej 1 godzinę.

Formę prostokątną o wymiarach 33x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Większą część ciasta (60%) wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy (na grubych oczkach tarki) do foremki, delikatnie uklepujemy i wyrównujemy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Ciasto studzimy.

Na wystudzony spód wykładamy budyniową pianką, wyrównujemy. Piankę równomiernie posypujemy malinami. Na jagody ścieramy resztę kruchego ciasta (40%). Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 30-40 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

BYDYNIOWA PIANKA: Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy oba rodzaje cukru i dalej ubijamy. Następnie dodajemy budynie w proszku i miksujemy tak, aby budyń dobrze się rozprowadził w pianie. Kolejno ciurkiem wlewamy olej i jeszcze chwilkę miksujemy.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Jeżeli używamy malin mrożonych to nie rozmrażamy ich wcześniej, dajemy zamrożone.

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

2 komentarzy

  1. Czy wymiary formy to na pewno 33*20? Nigdzie nie mogę znaleźć takiej blachy.

    • cukiereczek cukiereczek

      Tak, użyłam dokładnie takiej formy. Ale spokojnie można użyć jakiejś zbliżonej.

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij