Czekoladowa tarta z borówkami i nutą cytrynową

Witam bardzo wiosennie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Ostatnio na sklepowych pólkach zauważyłam borówki amerykańskie. Zaczarowały mnie i przygotowałam z nimi tartę 🙂 Ta tarta jest przepyszna! A to za sprawą świeżych owoców i rozpływającego się w ustach kremu śmietanowego 🙂 Dodatkowo ciasto wzbogaciłam odrobiną kremu cytrynowego. Gorąco polecam wypróbowanie przepisu, bo naprawdę warto 😉 Miłego weekendu Kochani życzę 😉

Składniki:

 

  • CIASTO:
  • 150g mąki,
  • 100g zimnego masła,
  • 1 łyżka kakao,
  • 50 g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • KREM CYTRYNOWY:
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 100g cukru,
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • 1,5 cytryny (sok + skórka),
  • KREM ŚMIETANOWY:
  • 400g śmietany kremówki,
  • 1 łyżka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • kilka kropel aromatu cytrynowego,
  • 250g borówek amerykańskich,
  • listki mięty do dekoracji,
  • skórka cytrynowa do dekoracji

 

Przygotowanie:

Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z kakao, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Następnie dodajemy cukier puder i żółtka, chwilkę siekamy nożem, następnie rękoma zagniatamy ciasto. Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienki okrągły placek i wykładamy do formy na tartę (24cm). Formę można wysmarować cienko masłem. Ciasto pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, aż do zarumienienia. Ciasto należy nakłuć widelcem. Dodatkowo warto je obciążyć grochem lub ceramicznymi kulkami. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Z cytryn wyciskamy sok i ścieramy skórkę.




Wszystkie składniki na krem cytrynowy, oprócz oliwy, umieszczamy w garnuszku i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę gotujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając 2 minuty. Dodajemy oliwę i gotujemy kolejne 2 minuty. Po wystudzeniu krem rozsmarowujemy na cieście. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder, mascarpone i aromat cytrynowy, mieszamy. Krem wykładamy na ciasto. Ciasto posypujemy umytymi borówkami, dekorujemy listkami mięty i startą skórką z cytryny. Przechowujemy je w lodówce. Życzę smacznego 🙂

 

 

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij