Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na pyszny letni torcik. Torcik ten składa się z trzech części:
- spodu biszkoptowego - często piekę biszkopt z 4 jajek i dzielę go na pół. Jedną z części wykorzystuje do ciasta, a drugą mrożę. Biszkopt bardzo dobrze się mrozi. Dzięki temu zabiegowi mam gotową bazę do innych wypieków. Śmiało możecie jako spód do tego ciasta wykorzystać gotowe podłużne lub okrągłe biszkopty.
- kremu śmietankowego - ten krem to tylko dwa składniki: śmietanka kremowa i galaretka. Galaretkę rozpuszczam w wodzie i gdy przestygnie to miksuje tylko z ubitą śmietanką. Użyłam galaretki przezroczystej, bo chciałam uzyskać biały kolor kremu, ale Ty możesz użyć dowolnego koloru.
- owoców w galaretce - do mojego ciasta użyłam truskawek, borówek, jagód, moreli i malin - soczyste i kolorowe owoce pięknie ozdobiły całe ciasto.
Pracując z rozpuszczoną żelatyną czy galaretką zawsze istnieje ryzyko, że masa śmietanowa nam się zwarzy. Aby tego uniknąć należy pamiętać, aby galaretkę wystudzić przed wlaniem do masy śmietanowej. Rozpuszczoną galaretkę wlewamy powoli ciurkiem, a krem miksujemy na średnich obrotach. Śmietana jest zimna więc, gdy "spotka się" z galaretką to zacznie szybko wiązać. Więc od razu po wymieszaniu krem wykładamy an biszkopt.
Letni torcik smakuje lekko i kremowo. Soczyste i kwaskowate owoce świetnie przełamują słodycz galaretki, a całość łączy się z delikatną pianką śmietankową. Jest to idealne ciasto na lato. Bardzo polecam!
Więcej przepisów na pyszne torty
- Tort rafaello z truskawkami
- Lekki torcik z pieczonym rabarbarem
- Tort fryzyjski
- Tort musowy z truskawkami
Pyszne letni torcik. Puszysty biszkopt, delikatny masa śmietankowa usztywniona galaretką oraz letnie owoce zatopione w galaretce. Gorąco polecam na lato!
Letni biszkopt z bitą śmietaną i owocami
Składniki:
- BISZKOPT:
- 2 jajka,
- 1/3 szklanka cukru (70g),
- 1/2 szklanki mąki pszennej (80g),
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2g),
- 2 łyżki oleju,
- PONCZ:
- 30ml wody,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1/2 łyżeczki cukru pudru,
- KREM ŚMIETANKOWY:
- 500g śmietany kremówki 36%,
- 1 przezroczysta galaretka + 250ml wody,
- ewentualnie 2 łyżki cukru pudru,
- GALARETKA Z OWOCAMI:
- 1 galaretka truskawkowa +400ml wody
- 350g owoców: truskawek, malin, moreli, borówek amerykańskich, jagód
Przygotowanie:
GALARETKA Z OWOCAMI: Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody. Zostawiamy ją na blacie do przestudzenia, a gdy zacznie tężeć to wykładamy na ciasto.
Owoce wcześniej myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia. Większe owoce kroimy na mniejsze cząstki tzn. morele i truskawki.
Szklanka o pojemności 250ml.
PONCZ: Składniki ponczu mieszamy ze sobą.
BISZKOPT: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni, góra-dół. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Po każdej dodanej porcji cukru ubijamy 1-2 minuty i dodajemy kolejną porcję. Białka ubijamy łącznie kilka minut. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku krótko miksując, tylko do połączenia. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy szpatułką, tylko do połączenia składników. Wykładamy ciasto do formy, wyrównujemy. Biszkopt pieczemy około 20-25 minut w 160 stopniach, góra-dół. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.
Po upieczeniu biszkopt studzimy i zeskrobujemy wierzchnią skórkę.
KREM ŚMIETANKOWY: Galaretkę rozpuszczamy w 250ml gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Uwaga: Galaretka szybko zacznie tężeć!
Jest jeszcze drugi sposób na rozpuszczenie galaretki i ostatnio z tego sposobu korzystam częściej. Galaretkę wsypuje do miski i zalewam zimną wodą. Odstawiam do napęcznienia na około 20-30 minut. Po tym czasie podgrzewam ją interwałowo w mikrofali po 8-10 sekund i mieszam. Znowu podgrzewam, mieszam, podgrzewam mieszam. Robię tak kilkanaście razy aż galaretka całkowicie się rozpuści. Należy tylko uważać, aby za mocno jej nie podgrzać.
* Użyłam galaretki przezroczystej o smaku ananasowym. Ale można użyć dowolnej galaretki np. cytrynowej, a nawet truskawkowej.
** Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.
Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Aby kremówka dobrze ubiła się na sztywną pianę to musi być schłodzona. Następnie dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną galaretkę wlewając ją ciurkiem i miksując na średnich obrotach miksera do dobrego połączenia.
* Jeśli mamy dość kwaśne owoce to krem możemy dosłodzić cukrem pudrem.
ZŁOŻENIE CIASTA: Ciasto możemy składać w tortownicy lub rancie. Na paterze lub desce (albo w tortownicy) układamy biszkopt. Nasączamy go równomiernie ponczem. Następnie wykładamy od razu krem śmietankowy. Wyrównujemy. Całość odstawiamy do lodówki na 1 godzinę, aby masa śmietankowa stężała. Po tym czasie wykładamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Smacznego!