Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto z kremem.
Leśny mech to pyszny szpinakowy biszkopt przełożony kremem śmietankowym, oprószony pestkami granatu. Szpinak jest niewyczuwalny w smaku, a dzięki niemu ciasto ma piękny zielony kolor. To nie jest mój pierwszy wypiek ze szpinakiem na słodko. Na blogu znajdziecie m.in.:
Ciasto jest proste w przygotowaniu, lekkie, kremowe i na pewno zrobi wrażenie na Waszych gościach 😉
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 4 jajka,
- 2 i ½ szklanka mąki krupczatki (możemy zastąpić 2 szklankami mąki pszennej tortowej i ½ szklanki mąki ziemniaczanej),
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody,
- ¾ szklanki oleju,
- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego,
- 250g świeżego szpinaku lub 400g szpinaku mrożonego,
- KREM:
- 250g sera mascarpone,
- 400g śmietany kremówki (30% lub 36%),
- 1 cukier waniliowy,
- 5 łyżek cukru pudru,
- PONCZ:
- 1/6 szklanki wody,
- 1,5 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- DODATKOWO:
- 1 owoc granatu,
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT: Zaczynamy od przygotowania szpinaku. Jeśli używamy świeżego szpinaku to po umyciu dokładnie go odsączamy, a następnie miksujemy w blenderze.
Jeśli używamy mrożonego szpinaku to najpierw go rozmrażamy, następnie miksujemy w blenderze i wkładamy na patelnię, aby odparować nadmiar wody. Szpinak studzimy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier. Jajka ubijamy mikserem na puszystą pianę (około 6 minut). Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i ciurkiem wlewamy olej. Następnie dodajemy szpinak i aromat waniliowy, mieszamy. Kolejno dodajemy suche składniki i krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 60-65 minut w 170 stopniach (góra-dół). Gdyby ciasto zaczęło się spiekać to przykrywamy je folią.
Po upieczeniu ciasto studzimy. Następnie odkrawamy około 1/3 ciasta i kruszymy ją do miski. Pozostałe ciasto układamy w tortownicy.
PONCZ: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
KREM: Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego. Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy do połączenia. .
ZŁOŻENIE CIASTA: W tortownicy układamy blat ciasta. Nasączamy go równomiernie ponczem. Na cieście rozsmarowujemy krem śmietankowy. Wierzch kremu posypujemy pokruszonym ciastem. Na cieście układamy pestki granatu.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Ciasto przechowujemy w lodówce.
Przepyszne ciasto! Zniknęło tak szybko, że zostało po nim tylko zdjęcie ??
Enszel ciasto prezentuje się znakomicie! 🙂
Na wielkanocnym stole oprócz pyszności związanych ze świętem zagościł przepyszny Leśny Mech od gotujzcukiereczkiem?? Ciasto bardzo pyszne wszystkim domownikom smakowało?????
Bardzo mi miło 🙂 Jak pięknie udekorowane 😉
Super przepis ❤️
Piękne ciacho wyszło! 🙂