Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Tego ciasta myślę, że nie trzeba nikomu przedstawiać. Kruchy spód, lekka budyniowa pianka i maliny - niebo w gębie 🙂 Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam wersję z malinami. A do tej pory na blogu pojawiły się wersje:

Wszystkie te ciasta są przepyszne, łatwo do zrobienia, a także szybko znikające z talerzyków. Gdy nie mam pomysłu na ciasto na weekend to przygotowuję właśnie to.

SKŁADNIKI:

  • KRUCHE CIASTO:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 250g zimnego masła,
  • 5 żółtek,
  • BUDYNIOWA PIANKA:
  • 5 białek,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 budynie waniliowe (każdy po 40g),
  • ½ szklanki oleju,
  • DODATKOWO:
  • 500g malin świeżych lub mrożonych,
  • Cukier puder do oprószenia ciasta

PRZYGOTOWANIE:

KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma.

Przygotowanie kruchego ciasta

Przygotowanie kruchego ciasta

Ciasto dzielimy na 2 części: 40% i 60%, owijamy je folią i umieszczamy w zamrażarce na co najmniej 1 godzinę.

Ciasto dzielimy na 2 części i zamrażamy

Ciasto dzielimy na 2 części i zamrażamy

Formę prostokątną o wymiarach 33x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Większą część ciasta (60%) wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy (na grubych oczkach tarki) do foremki, delikatnie uklepujemy i wyrównujemy.

Zamrożone ciasto ścieramy na grubych oczkach tarki

Zamrożone ciasto ścieramy na grubych oczkach tarki

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Ciasto studzimy.

Na wystudzony spód wykładamy budyniową pianką, wyrównujemy. Piankę równomiernie posypujemy malinami. Na jagody ścieramy resztę kruchego ciasta (40%). Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 30-40 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

BUDYNIOWA PIANKA: Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy oba rodzaje cukru i dalej ubijamy. Następnie dodajemy budynie w proszku i miksujemy tak, aby budyń dobrze się rozprowadził w pianie. Kolejno ciurkiem wlewamy olej i jeszcze chwilkę miksujemy.

Przygotowanie budyniowej pianki

Przygotowanie budyniowej pianki

Przygotowanie budyniowej pianki

Przygotowanie budyniowej pianki

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Jeżeli używamy malin mrożonych to nie rozmrażamy ich wcześniej, dajemy zamrożone.

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką





28 komentarzy

  1. Czy wymiary formy to na pewno 33*20? Nigdzie nie mogę znaleźć takiej blachy.

    • cukiereczek

      Tak, użyłam dokładnie takiej formy. Ale spokojnie można użyć jakiejś zbliżonej.

    • Witam ciasto przechowywać w lodówce tak?

      • cukiereczek

        Nie ma potrzeby przechowywania ciasta w lodówce ?

      • Przepyszne wyszło! Po weekendzie wleci z truskawka 🤤🫶

        • cukiereczek

          Jakie piękne ♥️

  2. Witam piekarnik góra dół z termobiegiem czy bez

    • cukiereczek

      Góra-dół, bez termoobiegu.

      • I później drugie pieczenie tez na 190 tak

        • cukiereczek

          Tak.

        • Pyszności ?

          • cukiereczek

            Pięknie wyszło ?

  3. To ciasto jest super!!!!

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakuje ❤️

  4. Twój komentarz

  5. Pyszności😍

    • cukiereczek

      Pysznie wygląda ♥️

  6. Ewa

    A budynie z cukrem czy bez?

    • cukiereczek

      Bez cukru ☺️

  7. Ewa

    Czy budyn z cukrem czy bez cukru?

    • Ewa

      przepraszam nie zauwazylam poprzedniej odpowiedzi:) pozdrawiam cieplo:)

  8. Przepyszne ciacho, ja robiłam z malin mrożonych. Wyszło obłędnie ❤️

    • cukiereczek

      Dziękuję! Wygląda naprawdę pysznie ❤️

  9. To ciasto to hit! Robię chyba że wszytskimi owocami i zawsze jest pycha!

    • cukiereczek

      Cieszę się bardzo, że smakuje 🙂

Pozostaw odpowiedź Twój nick*