Biszkoptowa kremówka czyli kremówka na biszkopcie

Witam serdecznie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Co prawda ja biorę udział w akcji: bez słodyczy do Wielkanocy, ale o Was nie zapominam i zapraszam na pyszne, kremowe ciasto. Jak przypomnę sobie jego smak to przełykam ślinkę i aż trudno mi uwierzyć, że jeszcze 4 tygodnie muszę wytrzymać bez słodyczy 🙁 Pewnie nie raz zdarzyło się Wam kupić w cukierni kremówkę. Pragnę Wam zaproponować dużo prostszą wersję kremówki, bo zamiast ciasta francuskiego użyłam biszkoptu.

Przygotowanie domowego ciasta francuskiego zajmuje sporo czasu, a tak ciasto przygotujecie o wiele szybciej. Ciasto rozpływa się w ustach dzięki pysznemu, delikatnemu kremowi. Swoją kremowość zawdzięcza żółtkom. Oczywiście nie mogło też zabraknąć śmietanki. Ciasto jest naprawdę godne polecenia, a sam krem można wykorzystać do innych ciast, bo jest rewelacyjny, polecam!

SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • MASA KREMOWA:
  • 2 szklanki mleka,
  • 6 żółtek,
  • 25 g cukru waniliowego,
  • 150g cukru,
  • 1 szklanka śmietany kremówki,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 200g miękkiego masła,
  • MASA ŚMIETANOWA:
  • 500ml śmietany kremówki,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • Cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywna pianę stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół.

MASA KREMOWA: Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka i dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mleko zagotowujemy i dodajemy śmietanę kremówkę, ponownie całość zagotowujemy. W tym czasie miksujemy ze sobą żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną i resztę mleka. Masę jajeczną wlewamy ciurkiem na gotujące się mleko cały czas mieszając. Gotujemy około 1-2 minuty aż masa zgęstnieje. Masę budyniową odstawiamy i przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała wierzchu budyniu – wówczas nie zrobi się nam kożuch. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem do białości. Następnie dodajemy po 1/3 zimnego budynie ciągle ucierając. Powinniśmy otrzymać kremową masę bez grudek. Masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki.

MASA ŚMIETANOWA: Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Ciurkiem wlewamy żelatynę ciągle mieszając. Masę śmietanową wykładamy na ciasto. Przykrywamy ją drugim biszkoptem, lekko dociskamy. Ciasto odstawiamy do całkowitego stężenia.

Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź