Ciasto kruche z budyniem

Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Prezentuję Wam dzisiaj ulubione ciasto moje i mojego męża. Gdy tylko je przygotuję bardzo szybko znika z blaszki 🙂 Przygotowane jest z dużą ilością żółtek i prawdziwym masłem. Jest niewysokie, bardzo ładnie się kroi. Nie jest za słodkie. Słodycz ciasta regulujemy poprzez dodatek cukru pudru.

Takie ciasto piekło się w moim rodzinnym domu. Zazwyczaj mama piekła je późnym wieczorem w sobotę, a my z siostrą mogłyśmy delektować się jego smakiem w niedzielny poranek. Do dzisiejszego dnia, gdy odwiedzamy mamę proszę ją o przygotowanie tego ciasta 😉 Kruche ciasto z budyniem jest przepyszne, szybkie i proste do przygotowania, podzielne. Gorąco polecam!

Ciasto kruche z budyniem

Ciasto kruche z budyniem

SKŁADNIKI:

  • KRUCHE CIASTO:
  • 650g mąki pszennej tortowej (4 szklanki),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 300g masła,
  • 6 żółtek,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • Kilka kropel aromatu waniliowego,
  • BUDYŃ:
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (2x40g),
  • 3 szklanki mleka,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • DODATKOWO:
  • Cukier puder do oprószenia ciasta,

PRZYGOTOWANIE:

BUDYŃ: Odlewamy ¾ szklanki mleka i rozrabiamy w nim budynie. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobione budynie, mieszamy. Gotujemy razem 1 -2 minuty. Ciepły budyń wylewamy na ciasto w blaszce.

KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystkie składniki razem za pomocą noża aż do uzyskania konsystencji kaszki. Wówczas dodajemy żółtka, śmietanę i aromat waniliowy. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, a następnie już rękoma zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części: 60% i 40%. Większą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt i wyścielamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x35cm. Blaszkę z ciastem umieszczamy w lodówce i pozostawiamy do schłodzenia na co najmniej 30-60 minut.

Mniejszą część ciasta umieszczamy w zamrażarce na 30 minut. Po wyjęciu z zamrażarki ciasto ścieramy na grubych oczkach tarki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Blaszkę z ciastem wyjmujemy z lodówki. Wylewamy na nią równomiernie ciepły budyń. Na wierzch budyniu wykładamy równomiernie starte ciasto.

Ciasto pieczemy około 45-50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Gdyby zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią.

Po wystudzeniu oprószamy je cukrem pudrem.

Życzę smacznego 🙂

Ciasto kruche z budyniem

Ciasto kruche z budyniem

Ciasto kruche z budyniem

Ciasto kruche z budyniem

Może spodoba Ci się także:

KRUCHE BABECZKI Z BUDYNIEM

KREMÓWKA KOKOSOWA

MUFFINKI Z BUDYNIEM I JABŁKIEM

15 komentarzy

  1. Ciasto super. Wreszcie coś mi się udaje ?

    • cukiereczek

      Piękne ? Cieszę się, że smakuje ?

    • Ciasto pyszne, szybkie i łatwe w wykonaniu 😊 Najlepiej smakuje następnego dnia.

      • cukiereczek

        Cieszę się, że smakowało 😉

  2. Iza

    Czy zamiast 6 żółtek mogę dać 4 całe jajka ?

    • cukiereczek

      Nie, ciasto kruche robi się zazwyczaj z samych żółtek.

  3. Przepyszne, po prostu poezja :* świetny przepis, bardzo latwy i szybki do wykonania 🙂

    • cukiereczek

      Kasiu przepiękne ? Cieszę się, że smakowało!

  4. Fantastyczne ciasto. 🙂

    • cukiereczek

      Miło mi ?

      • Witam. A gdyby tak jeszcze wykorzystać pozostałe białka i zrobić z nich między budyniem a startym ciastem, warstwę bezową? ?

        • cukiereczek

          Można spróbować tak zrobić, ale wtedy to już nie będzie kruche z budyniem, a kruche z budyniem i bezą ?

  5. Witam. Czy przepis na to kruche ciasto mogę wykorzystać na zrobienie babeczek/tartaletek kruchych?
    Pozdrawiam

  6. Dziękuję

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij