Zapraszam na kolejny wypiek ze świątecznym akcentem do "Weekendowej Cukierenki". Przed Wami przepyszne, przeplatane ciasto, które smakuje i wygląda rewelacyjnie! Jest miękkie, jest puszyste, ma dużo nadzienia, ma pyszną warstwę lukru. Idealne do kubka gorącej herbaty czy kawy.
CIASTA NA ŚWIĘTA - największe zestawienie słodkości na święta Bożego Narodzenia.
Czy przygotowanie takiego ciasta jest trudne? Myślę, że nie. Z moją instrukcją krok po kroku poradzicie sobie bez problemu. Co więcej, proponuje Wam moje ulubione nadzienie do słodkich bułeczek czyli ugotowany budyń zmiksowany z serem z wiaderka, z dodatkiem rodzynek. Ale taką gwiazdę możecie upiec z każdym nadzieniem. Może to być gotowa masa makowa, nadzienie cynamonowe, nutella, twaróg.

Drożdżowa gwiazda z serem i budyniem

Drożdżowa gwiazda z serem i budyniem
Więcej przepisów na ciasta drożdżowe

Drożdżowa gwiazda z serem i budyniem
Miękkie i puszyste ciasto z rewelacyjnym nadzieniem zaplecione w gwiazdę. Jest przepyszne i przepiękne!
Drożdżowa gwiazda z serem i budyniem
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 450g mąki pszennej,
- 30g świeżych drożdży,
- 70g cukru,
- 180ml mleka,
- 80g masła,
- 1 duże lub 2 małe jajka,
- 1/3 łyżeczki soli,
- NADZIENIE:
- 1 szklanka mleka,
- 1 budyń śmietankowy (40g),
- 250g sera trzykrotnie zmielonego z wiaderka,
- 50g cukru,
- 20g masła,
- 50g rodzynek,
- DODATKOWO:
- 1 małe jajko + 1 łyżka mleka,
- LUKIER:
- 1 łyżka mleka,
- 5 łyżek cukru pudru,
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
NADZIENIE: Rodzynki umieszczamy w miseczce. Zalewamy je wrzącą wodą tak, aby je zakryła. Odstawiamy na godzinę. Następnie odsączamy je na sitku. Ser i masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby się ociepliły.
Do garnka wlewamy 3/4 szklanki mleka i dodajemy cukier. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobiony proszek. Gotujemy gęsty budyń. Zdejmujemy go z ognia i od razu dodajemy masło i ser. Mieszamy chwilkę mikserem na wolnych obrotach do momentu aż budyń i ser połączą się i masa będzie kremowa. Wówczas dodajemy rodzynki i dobrze mieszamy. Nadzienie odstawiamy do przestudzenia. Możemy je co jakiś czas przemieszać, aby nie utworzył się kożuch.
Nadzienie dzielimy na 3 równe części (po około 200g każda).
CIASTO: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.

Przygotowanie rozczynu.
W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
Jajko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 4 równe części (po około 215g każda). Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na duże koło o średnicy 25cm.

Drożdżowa gwiazda z serem i budyniem - składanie
Przygotowujemy duży arkusz papieru do pieczenia i układamy go na blaszce. Na blachę wykładamy pierwsze koło. Smarujemy je 1/3 nadzienia. Układamy drugie koło, lekko dociskając. Znowu smarujemy 1/3 nadzienia. Wykładamy kolejne koło, smarujemy nadzieniem i przykrywamy ostatnim kołem.

Drożdżowa gwiazda z serem i budyniem - zwijanie
Teraz przechodzimy do formowania kształtu gwiazdy. W tym celu na środku naszego koła ułożyłam małą filiżankę do espresso. Dzielimy koło najpierw na 4 części nacinając je do filiżanki. Następnie każdą z 4 części dzielimy jeszcze na 4. W ten sposób podzielimy koło na 16 równych części.

Drożdżowa gwiazda z serem i budyniem - zwijanie
Łapiemy za jeden koniec koła i okręcamy go dwa razy w prawy. Łapiemy kolejny koniec i kręcimy go dwa razy w lewo. Czynność powtarzamy dla wszystkich nacięć. Końce kręcimy naprzemiennie tzn. jeden w lewo, drugi w prawo, znowu w lewo, znowu w prawo... Tak przygotowaną gwiazdę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do napuszenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Drożdżowa gwiazda z serem i budyniem - przed i po upieczeniu
Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Smarujemy nim wierzch ciasta tuż przez włożeniem do piekarnika. Drożdżową gwiazdę pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy i polewamy lukrem. Można ewentualnie posypać kolorową posypką, startą czekoladą czy ziarenkami granata.
LUKIER: Ucieramy ze sobą mleko i cukier puder do powstania jednolitej masy o gęstości śmietany. Lukrem polewamy ślimaczki po wystygnięciu.
Życzę smacznego 🙂

Drożdżowa gwiazda z serem i budyniem

Drożdżowa gwiazda z serem i budyniem
Jest pyszna polecam z całym sercem 🥰
Fenomenalna 😍
Wyszło pyszne 😁 mimo tego, że dodałam tylko połowę cukru z przepisu i świeże borówki bo nie lubię rodzynek 🤭 niestety nie mogę dodać zdj 🫣
Miło mi bardzo! Niestety jest ograniczenie na rozmiar zdjęcie do 2Mb. Ale można zrobić zrzut ekranu i zdjęcia i wtedy się doda na pewno 🙂
Jeszcze bez lukru ,ale wygląda super . Zakręcone tylko w jedną stronę i z podwójnej porcji nadzienia . Może dlatego trochę się rozjechało ,ale i tak fajnie wygląda
Cieszę się bardzo 🙂
Podeszlam sceptycznie do tego przepisu- ale wyszlo przepyszne, idealne nawet na moje raczki 🫶polecam z calym serduszkiem
Dziękuję ślicznie za miły komentarz 😍
Mi też się udało i już drugi raz,😊😊😊mega przepis 😁
Piękna 🤓 Bardzo mi miło!
Miałam do zużycia akurat 250g twarogu i szczęśliwie trafiłam na Pani przepis. Jest rewelacyjny! Mimo różnych gustów w rodzinie, to ciasto połączyło wszystkich i 3 dni później muszę piec kolejne 😀 Cudownie mięciutkie, jak wspomnienie najlepszej prawdziwej drożdżówki z dzieciństwa. Dziękuję i pozdrawiam:)
Bardzo miło mi to czytać ♥️
Robiłam według przepisu i wyszło super. Pominęłam rodzynki, bo u mnie nie lubią. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Śliczna ❤️ Miło mi 😏
Bardzo dobre i efektowne ciacho, z farszami można kombinować w święta był farsz makowy, dziś serowo-jablkowy.
Polecam serdecznie.
O super 😍 Z jabłkami jeszcze jej nie robiłam, a brzmi pysznie ☺️
Robiłam z drożdży instant i miałam obawy czy się uda ale wyszła przecudna, w dodatku nie miałam twarogu z wiaderka tylko krajankę ale jeszcze troszkę łyżką roztarłam i zaryzykowałam 😅
W smaku…przepychotka 🤤 palce lizać
Jedno ALE w moim przypadku mimo jeszcze przeciągnięcia czasu o 7-8min środek mi się niestety nie dopiekł ale już z lukrem ponownie nie wsadzę do piekarnika.
Mąż zachwycony więc jeszcze na pewno powtórzę przepis 😁
Dziękuję za miły komentarz 😍 Wyszła przepiękna ♥️
Pyszne ciasto i bardzo efektowne.
Mąż skomentował tak: ” będziesz to częściej robić ” i… mruczał przy jedzeniu.
Nie zdążyłam polać lukierem😊😊😊
Wow bardzo miło 🥰 Piękna wyszła 😉
Wyszła super, jeszcze jest cieplutka
Przepiękna!♥️
Twój komentarz
Wow bardzo miło mi to czytać ♥️
Pyszna!
Piękna wyszła 😍
Chcę jutro zrobić, zawsze robiłam z makiem. Jakiego sera pani używa? W wiaderku to zawsze 1kg są i co zrobić z resztą? 😉
Używam Piątnica lub mój ulubiony ☺️ Mój ulubiony sprzedawany jest w mniejszych opakowaniach:200g i 450g. Z reszty sera można zrobić np. sernik, naleśniki z serem zapiekane w smietance, najlepsze kluski leniwe😃
Twój komentarz
Czy ser Piątnica z wiaderka trzeba jeszcze mielić?
Nie 😃
Świetna gwiazda. Pyszna i mięciutka nawet kolejnego dnia
Miło mi bardzo 🤓🌲
Wygląda smakowicie. Jeszcze cieplutka 🤤
Cudowna ❤️ Oby smakowała 😃
To i ja dorzucę jaką ładną zrobiłem :)) dziękuję za przepis ;)) napewno jeszcze powtórzę;))
Super wyszła 😉 Polecam się 😏❤️
Witamj czy mozna zrobic z drozdzy suchych? Jesli tak,to jak?:) dziekuje
Dzień dobry, jaką pojemność w Pani przepisie ma szklanka: 200ml czy 250ml?
250ml 😏
To jest prawdziwa delicja.
Cudowna mięciutka drożdżówka
Nadzienie idealne.
Dzięki za miły komentarz ❤️
Gwiazdy nie przypomina ale wyszła pyszna
Bardzo się cieszę 🙂
Dziękuję za przepis! Pięknie wyszła gwiazda nawet na moje zdolności i dwie lewe ręce do pieczenia… 😂 Przepis nawet działa w wersji z suchymi drożdżami! (14g) 🎉 Rewelacja! 🎉 Niestety nie mogłam wkleić tutaj zdjęcia.
Super 🙂 Bardzo miło mi to czytać.
Niestety, jest ograniczenie zdjęć w komentarzu do 2Mb. Ale można obejść to ograniczenie robiąc zrzut ekranu zdjęcia 🙂
Jestem żółtodziobem. Przepis wydaje mi się jasny ale nigdzie nie znalazłam informacji o temperaturze pieczenia i tego jak ustawić piekarnik (termoobieg czy góra/dół). Bede wdzięczna za podpowiedź.
180 stopni, góra dół. Powodzenia 😉
Wspaniały przepis! Ciasto drożdżowe idealne przy wałkowaniu w ogóle nie trzeba podsypywać mąką. Przydatna informacja. Żeby nie robił się kożuch na masie, wystarczy na gorącą masę położyć folię spożywcza albo aluminiowanie. Folia musi bezpośrednio leżeć na masie.
Miło mi! 🙂
Wyglada ciekawie
Zobaczyłam na TT, postanowiłam spróbować swoich sił, oto efekt. Dziękuję 🙂
Super 😉
Jaką mąkę mam użyć ?
Pszenną.
Robie co weekend. wszyscy w szoku:-D
Wow 😏