Zapraszam na kolejny wypiek ze świątecznym akcentem do "Weekendowej Cukierenki". Przed Wami przepyszne, przeplatane ciasto, które smakuje i wygląda rewelacyjnie! Jest miękkie, jest puszyste, ma dużo nadzienia, ma pyszną warstwę lukru. Idealne do kubka gorącej herbaty czy kawy.
CIASTA NA ŚWIĘTA - największe zestawienie słodkości na święta Bożego Narodzenia.
Czy przygotowanie takiego ciasta jest trudne? Myślę, że nie. Z moją instrukcją krok po kroku poradzicie sobie bez problemu. Co więcej, proponuje Wam moje ulubione nadzienie do słodkich bułeczek czyli ugotowany budyń zmiksowany z serem z wiaderka, z dodatkiem rodzynek. Ale taką gwiazdę możecie upiec z każdym nadzieniem. Może to być gotowa masa makowa, nadzienie cynamonowe, nutella, twaróg.
Więcej przepisów na ciasta drożdżowe
Miękkie i puszyste ciasto z rewelacyjnym nadzieniem zaplecione w gwiazdę. Jest przepyszne i przepiękne!
Drożdżowa gwiazda z serem i budyniem
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 450g mąki pszennej,
- 30g świeżych drożdży,
- 70g cukru,
- 180ml mleka,
- 80g masła,
- 1 duże lub 2 małe jajka,
- 1/3 łyżeczki soli,
- NADZIENIE:
- 1 szklanka mleka,
- 1 budyń śmietankowy (40g),
- 250g sera trzykrotnie zmielonego z wiaderka,
- 50g cukru,
- 20g masła,
- 50g rodzynek,
- DODATKOWO:
- 1 małe jajko + 1 łyżka mleka,
- LUKIER:
- 1 łyżka mleka,
- 5 łyżek cukru pudru,
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
NADZIENIE: Rodzynki umieszczamy w miseczce. Zalewamy je wrzącą wodą tak, aby je zakryła. Odstawiamy na godzinę. Następnie odsączamy je na sitku. Ser i masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby się ociepliły.
Do garnka wlewamy 3/4 szklanki mleka i dodajemy cukier. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobiony proszek. Gotujemy gęsty budyń. Zdejmujemy go z ognia i od razu dodajemy masło i ser. Mieszamy chwilkę mikserem na wolnych obrotach do momentu aż budyń i ser połączą się i masa będzie kremowa. Wówczas dodajemy rodzynki i dobrze mieszamy. Nadzienie odstawiamy do przestudzenia. Możemy je co jakiś czas przemieszać, aby nie utworzył się kożuch.
Nadzienie dzielimy na 3 równe części (po około 200g każda).
CIASTO: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.
W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
Jajko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 4 równe części (po około 215g każda). Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na duże koło o średnicy 25cm.
Przygotowujemy duży arkusz papieru do pieczenia i układamy go na blaszce. Na blachę wykładamy pierwsze koło. Smarujemy je 1/3 nadzienia. Układamy drugie koło, lekko dociskając. Znowu smarujemy 1/3 nadzienia. Wykładamy kolejne koło, smarujemy nadzieniem i przykrywamy ostatnim kołem.
Teraz przechodzimy do formowania kształtu gwiazdy. W tym celu na środku naszego koła ułożyłam małą filiżankę do espresso. Dzielimy koło najpierw na 4 części nacinając je do filiżanki. Następnie każdą z 4 części dzielimy jeszcze na 4. W ten sposób podzielimy koło na 16 równych części.
Łapiemy za jeden koniec koła i okręcamy go dwa razy w prawy. Łapiemy kolejny koniec i kręcimy go dwa razy w lewo. Czynność powtarzamy dla wszystkich nacięć. Końce kręcimy naprzemiennie tzn. jeden w lewo, drugi w prawo, znowu w lewo, znowu w prawo... Tak przygotowaną gwiazdę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do napuszenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Smarujemy nim wierzch ciasta tuż przez włożeniem do piekarnika. Drożdżową gwiazdę pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy i polewamy lukrem. Można ewentualnie posypać kolorową posypką, startą czekoladą czy ziarenkami granata.
LUKIER: Ucieramy ze sobą mleko i cukier puder do powstania jednolitej masy o gęstości śmietany. Lukrem polewamy ślimaczki po wystygnięciu.
Życzę smacznego 🙂