To najlepsze ciasto drożdżowe pod słońcem. Przepis na nie dostałam od przyszłej teściowej mojej siostry – Pani Basi. W oryginalnym przepisie Pani Basia dodaje do ciasta mieszankę rodzynek i moreli. Ja użyłam tylko rodzynek. Ciasto przygotowujemy z samych żółtek. Sekretnym składnikiem jest tutaj olejek (aromat) pomarańczowy. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, długo zachowuje świeżość. Najbardziej lubimy je posmarowane masłem.
Ciasto z tych proporcji najlepiej upiec w dwóch małych keksówkach. Niestety w jednej dużej keksówce się nie uda, bo ciasto będzie wychodziło z formy.
SKŁADNIKI:
- CIASTO DROŻDŻOWE:
- 500g mąki pszennej,
- 35g świeżych drożdży,
- 1 szklanka ciepłego mleka,
- ½ szklanki cukru (100g),
- 1 aromat pomarańczowy,
- 125g masła,
- 4 żółtka,
- Szczypta soli,
- 50g rodzynek
- KRUSZONKA:
- 100g masła,
- 100g mąki,
- 75-100g cukru,
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO DROŻDŻOWE: Przygotowujemy rozczyn. Do ciepłego mleka (nie gorącego!) wkruszamy drożdże, dodajemy 3 czubate łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać masę o gęstości śmietany. Przygotowany rozczyn odstawiamy na kilka minut aż zacznie pracować.
Rodzynki zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy je na kwadrans. Następnie odcedzamy je na sitku.
Mąkę łączymy ze szczyptą soli, mieszamy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia.
W misce ucieramy żółtka z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy rozczyn, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i ciągle mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło, aromat (olejek) pomarańczowy oraz rodzynki. Ciasto wyrabiamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość (około 1-1,5h).
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dwie małe keksówki (o wymiarach 25x12cm) wyścielamy papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie kilka minut. Ciasto rozdzielamy pomiędzy dwie keksówki. Ciasta w keksówkach posypujemy kruszonką. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia.
Obie keskówki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 35-40 minut. Jeśli ciasta zaczną się spiekać to przykrywamy je folią.
KRUSZONKA: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i rozcieramy ze sobą między palcami aż powstanie kruszonka.
Życzę smacznego 🙂
Pyszna!!
Dagmara bardzo mi miło ?
Drożdżówka jest obłędna! Mega puszysta, mięciutka, pachnąca, bardzo aromatyczna. Dzięki dodatkowi olejku pomarańczowego pachnie i smakuje niesamowicie. Kocham ciasta drożdżowe, a to jest zdecydowanie najlepsze ciacho, jakie do tej pory jadłam 🙂 Gdy tylko wystygła, pół keksówki zniknęło w oka mgnieniu. Polecam z całego serca, palce lizać 🙂
Cyanna dziękuję za miły komentarz 😉 Bardzo się cieszę, że smakowała!
Ciasto drożdżowe wyszło super!mega puszyste,pachnące.przepis idealny;) zjedliśmy wszystko w jeden dzień?
Bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂
Nam tylko suche drożdże ile ich dodać ?
10g.
Pyszna polecam ☺️
Dziękuję ♥️
To ciasto jest zdecydowanie najlepsze na świecie. Balans smakowy i struktura ciasta coś wspaniałego. Nigdy nie dodawałam olejku pomarańczowego, a to jest własnie sekret tego ciasta, mam wraźenie źe nadaje mu wilgotności. To zdecydowanie mistrzowski przepis!!! a piekę podobno bardzo dobrze. Pozdrawiam serdecznie
Dziękuję za miły komentarz ❤️
Kolejny super przepis,drozdzowka jest przepyszna,osobiscie nie przepadam za drozdziwymi ciastami,ale tym zajadam sie dziekuje za super przepis
Bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂
Polecam i ja!
Bardzo dziękuję ♥️
Witam. A olejek pomarańczowy cały? Ile ml ?
Tak, cały. 10ml