Mini Pavlova z kremem hibiskusowym

To jeden z bardziej wyczekiwanych przez Was przepisów 🙂 Odkąd pokazałam te bezy w relacji Instagrama dostawałam mnóstwo wiadomości z prośbą o przepis. Tak więc dziś w "Weekendowej Cukierence" częstuję bezami z kremem hibiskusowym oraz wnętrzem malinowym.

Jak smakuje krem hibiskusowy? Jest cierpki i kwaśny, z lekką nutą owocową. Dlatego właśnie idealnie pasuje do słodkiej i kruchej bezy. Do przygotowania takiego kremu potrzebujemy suszonych kwiatów hibiskusa. Kwiaty zagotowujemy razem ze śmietanką czyli infuzujemy śmietankę smakiem hibiskusa. Następnie całość przecedzamy przez sitko. Kwiaty wyrzucamy, a różową śmietankę schładzamy w lodówce. Następnego dnia wystarczy mikserem ubić krem hibiskusowy i ozdobić nim bezowe gniazdka.

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • BEZY MINI PAVLOVA:
  • 4 białek z jajek L (140g),
  • 200g drobnego cukru do wypieków,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • KREM HIBISKUSOWY:
  • 50g suszonych kwiatów hibiskusa,
  • 500g śmietany 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 250g śmietany kremówki 36%,
  • 125g serka mascarpone,
  • FRUŻELINA MALINOWA:
  • 250g malin,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody,
  • DODATKOWO:
  • Mini bezy, maliny, truskawki, pianki marshmallow, kuleczki z białej czekolady Barry Callebaut

PRZYGOTOWANIE:

BEZY MINI PAVLOVA: Wszystkie składniki na bezy najlepiej jak będą w temperaturze pokojowej. Można użyć cukru zwykłego, ale najlepszy efekt uzyskamy przy cukrze drobnym.

Białka przekładamy do miski i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Wówczas stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce i dalej ubijamy. Po każdej dodanej łyżce cukru miksujemy około 2 minut. Miksujemy tak długo, aż dodamy cały cukier. Wówczas zatrzymujemy mikser, zbieramy ewentualnie ze ścianek cukier, który się nie połączył z białkami i dodajemy go do środka. Ubijamy razem jeszcze 3 minuty. Powinniśmy otrzymać gęstą, błyszczącą pianę bezową. Zatrzymujemy mikser i dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Miksujemy jeszcze kilkanaście sekund do połączenia składników.

Pianę bezową przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego. Wyciskamy bezowe gniazdka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W środku gniazdka przy pomocy małej łyżeczki robimy delikatnie dołek. Bezowe gniazdka suszymy w piekarniku nagrzanym do 100-105 stopni, góra-dół około 1 h 15 min. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy bezy w środku na 30 minut, bez otwierania piekarnika. Najczęściej zostawiam bezy w środku do całkowitego wystudzenia.

Bezy przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku do 5 dni.

Do środka każdej bezy wkładamy po 1 łyżeczce frużeliny malinowej. Krem hibiskusowy przekładamy do szprycy zakończonej tylką gwiazdką i wyciskamy na bezowe gniazdka. Wierzch bez dekorujemy np. owocami, mini bezikami, piankami marshmallow, białymi kuleczkami z czekolady.

KREM HIBISKUSOWY: suszone kwiaty hibiskusa przekładamy do rondelka. Zalewamy je 500g śmietany 30%. Całość zagotowujemy często mieszając. Rondelek zdejmujemy z ognia i masę zostawiamy do wystudzenia co jakiś czas mieszając. Ostygniętą masę przelewamy przez sito. Kwiaty hibiskusa wyrzucamy. A zabarwioną na różowo śmietankę przekładamy do pojemniczka i chowamy do lodówki na całą noc.

Po nocy spędzonej w lodówce hibiskusowa śmietanka zgęstnieje. Konsystencją będzie przypominała serek mascarpone.

Następnego dnia w misie miksera umieszczamy śmietanę kremówkę 36%, serek mascarpone, cukier puder i hibiskusową śmietankę. Miksujemy wszystko do momentu powstania gładkiego i gęstego kremu.

FRUŻELINA MALINOWA: Maliny, cukier i sok z cytryny umieszczamy w rondelku. Zagotowujemy i dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w wodzie. Mieszamy. Gdy masa zgęstnieje i ponownie się zagotuje to zdejmujemy ją z ognia. Frużelinę możemy przetrzeć przez sitko.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Kremu wystarczy na ozdobienie 14 gniazdek bezowych.

Bezy z kremem hibiskusowym

Bezy z kremem hibiskusowym

Inspiracja 

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij