Ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym – Słonecznikowiec

Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. A to za sprawą pysznego kremu oraz karmelizowanego słonecznika. Ciasto jest proste i dość szybkie do przygotowania. Bardzo dobrze się przechowuje więc będzie idealne na większe rodzinne uroczystości.
Na ciasto składa się:
  • ciemny biszkopt - który nasączamy kawą. W wersji dla dzieci można użyć jako ponczu wody z sokiem z cytryny lub zaparzonej herbaty.
  • krem maślano-kajmakowy - to bardzo prosty, ale przepyszny krem tylko z dwóch składników: kajmaku i masła.
  • prażony słonecznik - czyli słonecznik upieczony na złoty kolor. Jest obłędny!
Ciasto smakuje i prezentuje się przepysznie. Na pewni skradnie nie jedno serce!

Słonecznikowiec

Ciasto rozpływa się w ustach. Jest słodkie, jest kremowe, jest chrupiące. Zasmakuje wszystkim bez wyjątku.

Słonecznikowiec czyli ciasto ze słonecznikiem i kremem maślano-kajmakowym

SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 łyżki  kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • KREM KARMELOWY:
  • 200g miękkiego masła,
  • 1 puszka masy kajmakowej (510g),
  • KARMELIZOWANY SŁONECZNIK:
  • 300g łuskanego słonecznika,
  • 120g masła,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżki  mleka,
  • PONCZ:
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 2/3 szklanki wody,
  • 2 łyżki rumu lub wódki

 

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Żółtka oddzielamy od białek. Jajka powinny być zimne. Białka ubijamy na sztywna pianę stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie łyżką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Formę (23x28cm) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 35-40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół.
PONCZ: Przygotowujemy poncz. Zaparzamy kawę. Wystudzoną kawę mieszamy z alkoholem.
KREM MAŚLANO-KAJMAKOWY: Przygotowujemy krem. Miękkie masło ucieramy około 5-7 minut na jasną i puszysta masę maślaną Wówczas dodajemy po łyżce masy kajmakowej cały czas ucierając aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Przygotowanie kremu kajmakowego

Przygotowanie kremu kajmakowego

KARMELIZOWANY SŁONECZNIK: Do rondelka wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy, dodajemy masło oraz mleko, całość zagotowujemy. Dodajemy słonecznik i gotujemy mieszając około 2 minuty.
Przygotowanie prażonego słonecznika do ciasta

Przygotowanie prażonego słonecznika do ciasta

Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę słonecznikową i pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach, góra-dół. Należy pilnować, aby słonecznik się nie przypalił, bo będzie gorzki. Ma się tylko lekko zarumienić. Słonecznik wyjmujemy z piekarnika, studzimy i drobno kruszymy.
Prażony słonecznik przed i po upieczeniu

Prażony słonecznik przed i po upieczeniu

ZŁOŻENIE CIASTA: W formie układamy jeden z biszkoptów. Nasączamy go połową ponczu. Rozsmarowujemy na nim 2/3 kremu. Kładziemy drugi biszkopt i ponownie nasączamy. Rozsmarowujemy resztę kremu i posypujemy słonecznikiem. Część słonecznika można wymieszać z kremem. Ciasto przechowujemy w lodówce. Życzę smacznego 🙂
Ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym

Ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym





24 komentarzy

  1. Uwielbiam ciasta z karmelem. Czuje, że mi zasmakuje :))

  2. Wykorzystałam przepis na biszkopt kakaowy, fantastyczny. Ciasto pomimo grubej warstwy kremu było sprężyste i puszyste, nie obsiadło jak to czasem bywa ze zwykłym biszkoptem. Fantastyczne 🙂

    • cukiereczek

      Effa bardzo mi miło 🙂 Cieszę się, że biszkopt Ci smakuje 🙂

  3. Puszka masy kajmakowej, ale jaka duża, bo są różne???

    • cukiereczek

      Patrycja ja użyłam kajmaku o masie 510g.

  4. Niezdecydowanym polecam przepis! Ciasto bardzo dobre, mało naczyń do zmywania, nie jest pracochłonne. A najważniejsze, że smakowało!

    • cukiereczek

      Asiu cieszę się, że ciasto smakowało 🙂

    • Masło z kajmakiem? I to jest masa🤔, strasznie słodkie, nie polecam osobom które preferują umiarkowana słodycz w placku.

      • cukiereczek

        Jeśli chcemy umiarkowanie w słodyczach proszę wybrać na przyszłość jakieś fit ciasto z bloga 🤓 To jest po prostu ciasto, słodkie i tłuste, i pyszne ♥️
        Tak, wystarczą 2 składniki: masło i kajmak, aby uzyskać pyszny krem.

  5. Ciasto przepyszne,hit na przyjęciu rodzinnym-jestem fanką Twoich przepisów.

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło! 🙂

  6. To ciasto to mistrzostwo świata! Robiłam po raz drugi z podwójnej porcji i po prostu zniknęło w moment ?

    • cukiereczek

      Ogromnie mi miło 😉

    • Ile dni wcześniej można upiec ciasto. Pozdrawiam

      • cukiereczek

        2 dni wcześniej.

  7. Hej. Czemu krem zachodzi mi wodą? Nie łączy się z kajmakiem w aksamitną jednolitą masę, tylko jest taki porowaty, mokry. 🙁

    • cukiereczek

      Widocznie użyte składniki były w różnych temperaturach i podejrzewam, że krem się tak jakby zwarzył :/

  8. Meg

    Niestety, wyszedł mi taki twardy gniot z zakalcem z tego ciasta. Uratowałam go swoim biszkoptem kakaowym. Z masą i słonecznikiem smakował pysznie.

    • cukiereczek

      Przykro mi, widocznie coś poszło nie tak w przygotowaniu biszkoptu.

  9. Ciasto jest przepyszne 😋polecam

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło ♥️

  10. Ciasto petarda 😊 ten slonecznik karmelizowany to po protu sztos 😊 polecam każdemu 😊

    • cukiereczek

      Pięknie wyszło! Bardzo dziękuję 🙂

Zostaw odpowiedź