Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. A to za sprawą pysznego kremu oraz karmelizowanego słonecznika. Ciasto jest proste i dość szybkie do przygotowania. Bardzo dobrze się przechowuje więc będzie idealne na większe rodzinne uroczystości.
Na ciasto składa się:
- ciemny biszkopt - który nasączamy kawą. W wersji dla dzieci można użyć jako ponczu wody z sokiem z cytryny lub zaparzonej herbaty.
- krem maślano-kajmakowy - to bardzo prosty, ale przepyszny krem tylko z dwóch składników: kajmaku i masła.
- prażony słonecznik - czyli słonecznik upieczony na złoty kolor. Jest obłędny!
Ciasto smakuje i prezentuje się przepysznie. Na pewni skradnie nie jedno serce!
Więcej słodkich przepisów ze słonecznikiem
Ciasto rozpływa się w ustach. Jest słodkie, jest kremowe, jest chrupiące. Zasmakuje wszystkim bez wyjątku.
Słonecznikowiec czyli ciasto ze słonecznikiem i kremem maślano-kajmakowym
SKŁADNIKI:
- BISZKOPT:
- 4 jajka,
- 1 szklanka mąki,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki oleju,
- 2/3 szklanki cukru,
- KREM KARMELOWY:
- 200g miękkiego masła,
- 1 puszka masy kajmakowej (510g),
- KARMELIZOWANY SŁONECZNIK:
- 300g łuskanego słonecznika,
- 120g masła,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 łyżki mleka,
- PONCZ:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 2/3 szklanki wody,
- 2 łyżki rumu lub wódki
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT: Żółtka oddzielamy od białek. Jajka powinny być zimne. Białka ubijamy na sztywna pianę stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie łyżką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Formę (23x28cm) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 35-40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół.
PONCZ: Przygotowujemy poncz. Zaparzamy kawę. Wystudzoną kawę mieszamy z alkoholem.
KREM MAŚLANO-KAJMAKOWY: Przygotowujemy krem. Miękkie masło ucieramy około 5-7 minut na jasną i puszysta masę maślaną Wówczas dodajemy po łyżce masy kajmakowej cały czas ucierając aż do uzyskania kremowej konsystencji.
KARMELIZOWANY SŁONECZNIK: Do rondelka wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy, dodajemy masło oraz mleko, całość zagotowujemy. Dodajemy słonecznik i gotujemy mieszając około 2 minuty.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę słonecznikową i pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach, góra-dół. Należy pilnować, aby słonecznik się nie przypalił, bo będzie gorzki. Ma się tylko lekko zarumienić. Słonecznik wyjmujemy z piekarnika, studzimy i drobno kruszymy.
ZŁOŻENIE CIASTA: W formie układamy jeden z biszkoptów. Nasączamy go połową ponczu. Rozsmarowujemy na nim 2/3 kremu. Kładziemy drugi biszkopt i ponownie nasączamy. Rozsmarowujemy resztę kremu i posypujemy słonecznikiem. Część słonecznika można wymieszać z kremem. Ciasto przechowujemy w lodówce. Życzę smacznego 🙂
#blaszka 23x28cm #Boże Narodzenie #Dzień Matki #masa kajmakowa #słonecznik #Wielkanoc #wypieki na maśle
Uwielbiam ciasta z karmelem. Czuje, że mi zasmakuje :))
Wykorzystałam przepis na biszkopt kakaowy, fantastyczny. Ciasto pomimo grubej warstwy kremu było sprężyste i puszyste, nie obsiadło jak to czasem bywa ze zwykłym biszkoptem. Fantastyczne 🙂
Effa bardzo mi miło 🙂 Cieszę się, że biszkopt Ci smakuje 🙂
Puszka masy kajmakowej, ale jaka duża, bo są różne???
Patrycja ja użyłam kajmaku o masie 510g.
Dzięki.
Niezdecydowanym polecam przepis! Ciasto bardzo dobre, mało naczyń do zmywania, nie jest pracochłonne. A najważniejsze, że smakowało!
Asiu cieszę się, że ciasto smakowało 🙂
Masło z kajmakiem? I to jest masa🤔, strasznie słodkie, nie polecam osobom które preferują umiarkowana słodycz w placku.
Jeśli chcemy umiarkowanie w słodyczach proszę wybrać na przyszłość jakieś fit ciasto z bloga 🤓 To jest po prostu ciasto, słodkie i tłuste, i pyszne ♥️
Tak, wystarczą 2 składniki: masło i kajmak, aby uzyskać pyszny krem.
Ciasto przepyszne,hit na przyjęciu rodzinnym-jestem fanką Twoich przepisów.
Bardzo mi miło! 🙂
To ciasto to mistrzostwo świata! Robiłam po raz drugi z podwójnej porcji i po prostu zniknęło w moment ?
Ogromnie mi miło 😉
Ile dni wcześniej można upiec ciasto. Pozdrawiam
2 dni wcześniej.
Hej. Czemu krem zachodzi mi wodą? Nie łączy się z kajmakiem w aksamitną jednolitą masę, tylko jest taki porowaty, mokry. 🙁
Widocznie użyte składniki były w różnych temperaturach i podejrzewam, że krem się tak jakby zwarzył :/
Niestety, wyszedł mi taki twardy gniot z zakalcem z tego ciasta. Uratowałam go swoim biszkoptem kakaowym. Z masą i słonecznikiem smakował pysznie.
Przykro mi, widocznie coś poszło nie tak w przygotowaniu biszkoptu.
Ciasto jest przepyszne 😋polecam
Bardzo mi miło ♥️
Ciasto petarda 😊 ten slonecznik karmelizowany to po protu sztos 😊 polecam każdemu 😊
Pięknie wyszło! Bardzo dziękuję 🙂