Ciasto z porzeczkami i orzechami

Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na ostatnie w tym sezonie ciasto z czerwonymi porzeczkami. Jest to bardzo proste i szybkie do przygotowania ciasto, w którym połączyłam smak orzechów laskowych z migdałami. Przygotowuje się je niczym muffinki czyli mokre składniki łączy z suchymi. Na upartego można je przygotować bez użycia miksera wówczas jajka ubijamy chwilkę rózgą lub trzepaczką. Ciacho to świetnie pasuje do kubka herbaty czy kawy w nieco chłodniejsze letnie dni.

Składniki na orzechowe ciasto z czerwoną porzeczką

Aby przygotować ciasto potrzebujesz:

  • jajka - potrzebne będą 2 duże jajka, rozmiar L, koniecznie o temperaturze pokojowej.
  • cukier i cukier wanilinowy - nadają ciastu odpowiednią słodycz.
  • gęstą śmietanę 18% - nadaje ciastu wilgotności, równoważy smak. Używamy śmietany o temperaturze pokojowej.
  • olej - używam oleju rzepakowego, bo ma neutralny smak i aromat.
  • sól - równoważą smak.
  • mąkę pszenną - pamiętaj, aby odmierzyć ją poprawnie przy użyciu wagi kuchennej.
  • proszek do pieczenia - dzięki niemu ciasto pięknie wyrasta.
  • czerwoną porzeczkę - umyj ją wcześniej i dokładnie osusz.
  • orzechy laskowe mielone - można je łatwo kupić w supermarketach. Używamy ich do kruszonki.
  • mąkę migdałową - czyli mielone migdały. Można je łatwo kupić w supermarketach. Używamy ich do ciasta.

Jak przygotować orzechowe ciasto z czerwoną porzeczką?

Przygotowanie ciasta jest bardzo proste. Wystarczy wykonać te sześć kroków:

  1. Przygotuj - tortownicę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Nagrzej piekarnik. Odmierz wszystkie składniki. Porzeczki wcześniej umyj i osusz.
  2. Przygotuj kruszonkę - wymieszaj suche składniki i rozetrzyj między palcami z zimnym masłem.
  3. Wymieszaj suche składniki - w misce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i sól.
  4. Wymieszaj mokre składniki - w drugiej misce ubij jajka z cukrem i wymieszaj ze śmietaną i olejem.
  5. Wymieszaj suche składniki z mokrymi.
  6. Przełóż ciasto do tortownicy, wyłóż porzeczki i posyp kruszonką. Piecz do suchego patyczka w nagrzanym piekarniku.
Przygotowanie orzechowej kruszonki

Przygotowanie orzechowej kruszonki

Pamiętaj, aby użyć składników o temperaturze pokojowej.

Przygotowanie ciasta

Ciasto z porzeczkami i orzechami

Więcej przepisów na ciasta z czerwoną porzeczką

Ciasto z porzeczkami i orzechami

Ciasto z porzeczkami i orzechami

Proste i szybkie do przygotowania ciasto z porzeczkami. Idealne do popołudniowej herbaty.

Ciasto z porzeczkami i orzechami

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 2 jajka,
  • 75g cukru,
  • szczypta soli,
  • 100g gęstej śmietany 18%,
  • 50g oleju,
  • 125g mąki pszennej,
  • 100g mąki migdałowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
  • KRUSZONKA:
  • 70g mąki pszennej,
  • 100g mielonych orzechów laskowych,
  • 80g zimnego masła,
  • 50g cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g),
  • DODATKOWO:
  • 250g czerwonej porzeczki

PRZYGOTOWANIE:

Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

KRUSZONKA: W misce mieszamy ze sobą mąkę pszenną, orzechy laskowe, cukier i cukier wanilinowy. Dodajemy zimne masło i rozcieramy między palcami tworząc kruszonkę.

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Porzeczki wcześniej myjemy i osuszamy.

Mąkę pszenną mieszamy z mąką migdałową, solą i proszkiem do pieczenia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach przez 5 minut. Powinniśmy otrzymać puszystą masę jajeczną o jaśniejszym kolorze. Dodajemy śmietanę, olej i mieszamy chwilkę na wolnych obrotach miksera. Dodajemy suche składniki w trzech turach i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.

Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy. Następnie równomiernie rozkładamy porzeczki. Na wierzch wysypujemy kruszonkę. Ciasto pieczemy około 35-40 minut, do suchego patyczka. Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz orzechowe ciasto z porzeczkami to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij