Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na ostatnie w tym sezonie ciasto z czerwonymi porzeczkami. Jest to bardzo proste i szybkie do przygotowania ciasto, w którym połączyłam smak orzechów laskowych z migdałami. Przygotowuje się je niczym muffinki czyli mokre składniki łączy z suchymi. Na upartego można je przygotować bez użycia miksera wówczas jajka ubijamy chwilkę rózgą lub trzepaczką. Ciacho to świetnie pasuje do kubka herbaty czy kawy w nieco chłodniejsze letnie dni.
Składniki na orzechowe ciasto z czerwoną porzeczką
Aby przygotować ciasto potrzebujesz:
- jajka - potrzebne będą 2 duże jajka, rozmiar L, koniecznie o temperaturze pokojowej.
- cukier i cukier wanilinowy - nadają ciastu odpowiednią słodycz.
- gęstą śmietanę 18% - nadaje ciastu wilgotności, równoważy smak. Używamy śmietany o temperaturze pokojowej.
- olej - używam oleju rzepakowego, bo ma neutralny smak i aromat.
- sól - równoważą smak.
- mąkę pszenną - pamiętaj, aby odmierzyć ją poprawnie przy użyciu wagi kuchennej.
- proszek do pieczenia - dzięki niemu ciasto pięknie wyrasta.
- czerwoną porzeczkę - umyj ją wcześniej i dokładnie osusz.
- orzechy laskowe mielone - można je łatwo kupić w supermarketach. Używamy ich do kruszonki.
- mąkę migdałową - czyli mielone migdały. Można je łatwo kupić w supermarketach. Używamy ich do ciasta.
Jak przygotować orzechowe ciasto z czerwoną porzeczką?
Przygotowanie ciasta jest bardzo proste. Wystarczy wykonać te sześć kroków:
- Przygotuj - tortownicę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Nagrzej piekarnik. Odmierz wszystkie składniki. Porzeczki wcześniej umyj i osusz.
- Przygotuj kruszonkę - wymieszaj suche składniki i rozetrzyj między palcami z zimnym masłem.
- Wymieszaj suche składniki - w misce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i sól.
- Wymieszaj mokre składniki - w drugiej misce ubij jajka z cukrem i wymieszaj ze śmietaną i olejem.
- Wymieszaj suche składniki z mokrymi.
- Przełóż ciasto do tortownicy, wyłóż porzeczki i posyp kruszonką. Piecz do suchego patyczka w nagrzanym piekarniku.
Pamiętaj, aby użyć składników o temperaturze pokojowej.
Więcej przepisów na ciasta z czerwoną porzeczką
- Wyśmienite ciasto z czerwoną porzeczką
- Ciasto kruche z bezą i czerwonymi porzeczkami
- Ciasto ucierane z czerwoną porzeczką
- Ciasto z czerwoną porzeczką i marcepanem
Proste i szybkie do przygotowania ciasto z porzeczkami. Idealne do popołudniowej herbaty.
Ciasto z porzeczkami i orzechami
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 2 jajka,
- 75g cukru,
- szczypta soli,
- 100g gęstej śmietany 18%,
- 50g oleju,
- 125g mąki pszennej,
- 100g mąki migdałowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
- KRUSZONKA:
- 70g mąki pszennej,
- 100g mielonych orzechów laskowych,
- 80g zimnego masła,
- 50g cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g),
- DODATKOWO:
- 250g czerwonej porzeczki
PRZYGOTOWANIE:
Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
KRUSZONKA: W misce mieszamy ze sobą mąkę pszenną, orzechy laskowe, cukier i cukier wanilinowy. Dodajemy zimne masło i rozcieramy między palcami tworząc kruszonkę.
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Porzeczki wcześniej myjemy i osuszamy.
Mąkę pszenną mieszamy z mąką migdałową, solą i proszkiem do pieczenia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach przez 5 minut. Powinniśmy otrzymać puszystą masę jajeczną o jaśniejszym kolorze. Dodajemy śmietanę, olej i mieszamy chwilkę na wolnych obrotach miksera. Dodajemy suche składniki w trzech turach i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy. Następnie równomiernie rozkładamy porzeczki. Na wierzch wysypujemy kruszonkę. Ciasto pieczemy około 35-40 minut, do suchego patyczka. Życzę smacznego!