Ciasto z marakują

Takiego przepisu z marakują brakowało mi na blogu. Proste ciasto ucierane z miąższem ze świeżej marakui pieczone w keksówce. Orzeźwiający i tropikalny smak zapewnia miąższ ze świeżej marakui. Miąższ mamy w cieście, jak i w lukrze. Chlebek marakujowy jest wilgotny, bo do ciasta używamy gęstego jogurtu naturalnego. Poza marakują, w cieście znajdziecie same podstawowe składniki, które na pewno macie w swojej kuchni. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" po pyszny przepis na ciasto z marakują.

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów z marakują.

Ciasto z marakują

Ciasto z marakują

Aby przygotować ciasto z marakują potrzebne są świeże marakuje. Kupuję je najczęściej w Lidlu, Kauflandzie czy Biedronce. Ale te kupiłam akurat w lokalnym warzywniaku. Do ciasta użyłam miąższu z pestkami. Ale jeśli ich nie lubisz możesz najpierw odważyć odpowiednią ilość miąższu, a następnie przetrzeć ją przez sitko, aby pozbyć się pestek. Ciasto upiekłam w keksówce. Ale można je także upiec w małej tortownicy średnicy 20cm.

Ciasto smakuje pysznie samo. Ale możesz podać do niego także bitą śmietanę i kilka świeżych malin.

Więcej przepisów na ciasta z marakują

Ciasto z marakują

Ciasto z marakują

Ciasto z marakują pieczemy w keksówce. Jest wilgotne i ma pyszny, tropikalny smak. Jest szybkie i proste do zrobienia. Świetnie się przechowuje.

Ciasto z marakują

Składniki:

  • CIASTO:
  • 115g masła,
  • 150g cukru (3/4 szklanki),
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • skórka starta z 1 pomarańczy,
  • 2 jajka,
  • 90g miąższu z marakui (3 duże marakuje),
  • 125g jogurtu naturalnego typu greckiego,
  • 210g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
  • 1/4 łyżeczka soli,
  • LUKIER:
  • 90g cukru pudru,
  • 65g miąższu z marakui (2 duże marakuje)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej tzn. masło, jogurt i jajka wyjmujemy minimum 2 godziny wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie.

Ciasto z marakują - przygotowanie

Ciasto z marakują - przygotowanie

Małą keksówkę o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, góra-dół. Mieszamy ze sobą mąkę pszenną, sól i proszek do pieczenia. Z marakui wydrążamy odpowiednią ilość miąższu i mieszamy go z gęstym jogurtem oraz skórką startą z pomarańczy za pomocą szpatułki.

Ciasto z marakują - przygotowanie

Ciasto z marakują - przygotowanie

Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach około 5 minut. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy suche i mokre składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia za pomocą szpatułki.

Ciasto przekładamy do keksówki i wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, góra-dół około 55 minut, tzn. do suchego patyczka.

Ciasto z marakują - przygotowanie

Ciasto z marakują - przygotowanie

Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce przez 20 minut. Po tym czasie jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem z marakui. Ciasto kroimy po całkowitym wystygnięciu.

LUKIER: Z marakui wydrążamy odpowiednią ilość miąższu i mieszamy go z cukrem pudrem. Cukier puder powinien się rozpuścić. Otrzymamy lejący się lukier.

Ciasto z marakują

Ciasto z marakują

Ciasto z marakują

Ciasto z marakują

Jeśli przygotujesz ciasto z marakują to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź